Regija

Blizu dva miliona eura za videonadzor u Šibeniku, izvođač KING ICT

Grad Šibenik potpisao je ugovor s kompanijom KING ICT o postavljanju jednog od najsavremenijih videonadzornih sistema u Hrvatskoj. Cilj je, između ostalog, očuvanje visokog nivoa sigurnosti djece, javne i privatne imovine.

“U svim gradovima gdje smo postavljali sustav videonadzora vrlo brzo su uočeni konkretni pozitivni rezultati kroz smanjen broj prekršaja, kaznenih djela i prometnih nesreća”, kazao je Plamenko Barišić, predsjednik Uprave KING ICT-a.

Ovo je samo početak izgradnje sistema pametnog grada, koji će služiti i za praćenje turističkih kretanja, smanjenje gužvi i kreiranje održivih turističkih politika.

Zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta otkrio je neke detalje sistema i naglasio kako očekuje da će se investicija vratiti kroz nekoliko godina: “Najveću pozornost posvetili smo sigurnosti djece i prometa. Dvije trećine kamera pokrivat će vrtiće, škole, dječja igrališta, prometnice, križanja i ulaze u grad na Jadranskoj magistrali. Ostatak čine lokacije s najvećim brojem prijava raznih prekršaja. Radi se o parkovima, autobusnim stajalištima, trgovima, plažama i drugim javnim površinama. Držimo da je investicija itekako isplativa te da će se vratiti već kroz nekoliko godina.”

Ugovor je vrijedan 1,9 miliona eura (14,4 milijuna kuna) uvećan za iznos PDV-a, a rok za izvršenje je dvije godine.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *