Svijet

Evropa sustiže Sjevernu Ameriku u broju pametnih domova

Prema najnovijem istraživanju Berg Insighta, evropsko tržište pametnih domova postalo je gotovo jednako veliko i zrelo kao sjevernoameričko.

Sistemi za pametne domove i automatizaciju uključuju širok spektar rješenja za kontrolu, nadzor i automatizaciju funkcija u kućama. Berg Insight takve sisteme definira kao one koji su dostupni s udaljene lokacije i uključuju aplikaciju za pametne telefone ili korisnički interfejs na web-portalu. Uređaji koji se mogu kontrolirati i automatizirati samo lokalno, preko switcheva, tajmera, senzora i daljinskih upravljača, stoga nisu uključeni u opseg spomenute studije.

Sistemi pametnih domova mogu se grupisati u sedam kategorija: sigurnosni i sistemi kontrole pristupa, sistemi za upravljanje energijom i klimom, audio-vizuelni i sistemi za zabavu, sistemi za kontrolu rasvjete i prozora, sistemi za zdravstvenu zaštitu i staračke domove, kućanski aparati i servisna robotika.

Najnaprednije tržište je američko

Sjevernoameričko tržište pametnih domova lani je zabilježilo snažan, 18-postotni rast. Broj sistema pametnih domova sada je 223,2 miliona. Procjenjuje se da su od toga 30 miliona bili multifunkcionalni ili sistemi za cijelu kuću, dok su 193,2 miliona bila rješenja namijenjena za jednu specifičnu funkciju. Kako neke kuće imaju više od jednog pametnog sistema u upotrebi, ukupna baza instaliranih sistema je na kraju godine iznosila oko 51,3 miliona. Ovo odgovara cifri od 35,8 posto svih domaćinstava, što Sjevernu Ameriku čini najnaprednijim tržištem pametnih domova na svijetu.

Predviđa se da će do 2026. godine broj domaćinstava koja usvajaju ovakve sisteme rasti po ukupnoj godišnjoj stopi rasta od 7,8 posto, što će rezultirati brojem od 74,6 miliona pametnih domova. Tržišni prihodi dostigli su 36,7 milijardi američkih dolara u 2021. godini, što je povećanje od 16,4 posto u odnosu na prethodnu godinu. Očekuje se da će tržište rasti složenom stopom od 11,7 posto do 2026. godine, dostižući 63,7 milijardi američkih dolara godišnjih prihoda.

Evropa zaostaje u zrelosti

Evropsko tržište sistema pametnih domova još je iza sjevernoameričkog u smislu prodora i zrelosti. Međutim, tržište je naraslo i postalo gotovo jednako veliko kao sjevernoameričko. Na kraju 2021. u trideset evropskih zemalja bilo je u upotrebi ukupno 167,7 miliona sistema pametnih domova, što je povećanje od 22,9 posto u odnosu na godinu ranije. Dvadesetak miliona činili su multifunkcionalni ili sistemi za cijelu kuću, a 147,7 miliona rješenja za specifičnu upotrebu. To odgovara cifri od oko 53,7 miliona pametnih domova kada se uzmu u obzir preklapanja, što znači da je 23 posto svih domaćinstava u Evropi bilo pametno na kraju godine. Predviđa se da će broj evropskih domaćinstava koja će usvojiti sisteme pametnih kuća rasti po složenoj godišnjoj stopi od 13,7 posto u narednih pet godina, što će rezultirati sa 99,7 miliona pametnih kuća do 2026. Tržišni prihodi porasli su za 30,9 posto na 29,7 milijardi eura u 2021. Predviđa se da će tržište rasti složenom godišnjoj stopom od 15,5 posto između 2021. i 2026. godine kako bi dostiglo 61,1 milijardu eura na kraju predviđenog perioda.

Šarolikost igrača

Potrošači će u većini slučajeva prvo nabaviti pametno rješenje za jednu, specifičnu namjenu. Najpopularnija takva rješenja do danas, u pogledu broja prodatih jedinica, uključuju pametne termostate, pametne sijalice, pametne utičnice, povezane sigurnosne kamere i glasovno upravljive pametne zvučnike. Ove proizvode plasiraju proizvođači originalne opreme kao što su Signify, Resideo, Danfoss, Belkin, Chamberlain, Schlage i ASSA ABLOY te noviji igrači kao što su Ecobee, Sonos, Arlo, Nuki, Mysa, Ikea i Wyze Labs.

Na tržištu sistema za cijeli dom, tradicionalni proizvođači kućne automatizacije kao što su Crestron Electronics, Control4, Savant Systems, eQ-3 i Loxone suočavaju se s novom konkurencijom jer su kompanije iz susjednih industrija ušle na tržište. Ponuđači komunikacijskih i sigurnosnih usluga kao što su ADT, Vivint, Comcast i Brinks Home Security (Monitronics) etablirali su se među najvećim dobavljačima rješenja za cijeli dom u Sjevernoj Americi. Glavni dobavljači u Evropi su Centrica, Somfy, Deutsche Telekom i Verisure.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *