Konferencije

Godišnja konferencija Bosch sigurnosnih sistema

U zagrebačkom hotelu Antunović 15. maja održana je godišnja konferencija Bosch sigurnosnih sistema. Pred osamdesetak ljudi Boschevi stručnjaci su predstavili novine u 2019. godini
Piše: Damir Muharemović
E-mail: redakcija@asadria.com

Konferenciju je otvorila Mirsada Kudrić, generalna direktorica Boscha za Hrvatsku, koja je kazala da je Bosch već duže vrijeme zauzeo kurs da prvo vide šta je to što korisniku treba, a da tek nakon toga razvijaju proizvode. Pri tome se zadržava visok kvalitet i razvijaju rješenja prilagođena pojedinačnim vertikalnim tržištima. „Riječ je o prelasku s proizvodnje proizvoda ka poslovanju zasnovanom na dobijenim podacima“, dodatno je pojasnio Danijel Jerković, prodajni menadžer za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju. Posljedica toga su trendovi koji obilježavaju sigurnosnu industriju: kamere više ne služe samo za snimanje već za prikupljanje i analizu podataka pomoću AI-ja, uređaji se povezuju na internet i sve se više koristi duboko učenje. A Bosch se u svemu tome dobro snalazi. Razvijaju proizvode prateći navedene trendove, nude cjelovita i integrisana rješenja i to tržište primijeti, što dokazuje promet od 78,5 milijardi eura u 2018. godini.

Poslušajte intervju sa Danijelom Jerkovićem:

Od pet do tri hiljade ljudi
Nakon uvodnih predavanja prisutni su podijeljeni u manje grupe, s kojima su imali priliku poslušati pet predavanja u različitim salama. O konferencijskim sistemima govorila je Anca Piscan, menadžerica marketinga za Jadransku regiju. Bosch više od 60 godina razvija konferencijske sisteme i predvodnik je na svjetskom tržištu, naročito u segmentu sistema za parlamente, gradske skupštine i sudnice, dok su u komercijalnom sektoru ipak nešto manje zastupljeni. „Glavne prednosti Boschevih konferencijskih sistema su razumljivost razgovora, strukturirani sastanci, ušteda vremena, brzo donošenje odluka pomoću elektronskog glasanja itd.“, kazala je Piscan. Kompanija u ponudi ima pet serija proizvoda u zavisnosti od veličine sistema: CCS 1000D za osnovne aplikacije, nešto stariji, ali i dalje upotrebljivi DCN, zatim DICENTIS bežične i žičane sisteme te INTEGRUS za velike konferencije do 3.000 ljudi. Nekoliko je trendova koje danas obilježavaju konferencijske sisteme: visokokvalitetni IP audio i niska latencija, jednostavna integracija, napredno procesiranje audiopodataka, veća potražnja za bežičnim rješenjima, više softverskih funkcionalnosti, enkripcija te brzo postavljanje.

Brža detekcija vatre i dima
Drugo predavanje održao je Angel Angelov, marketinški menadžer za Jugoistočnu Evropu, koji je govorio o vatrodojavi. Boscheve vatrodojave sisteme karakteriziraju tri usluge na daljinu: povezivanje (konfigurisanje unutar 30 minuta), uzbunjivanje (greške u sistemu i alarmi se automatski šalju na mobilne uređaje putem SMS-a ili emaila) i održavanje (stalni pristup podacima radi servisiranja). Vodeći Boschev vatrodojavni sistem je AVIOTEC. Riječ je nadzornoj kameri koja, osim snimanja, istovremeno detektuje više od 200 izvora vatre i dima za 10–30 sekundi, što je mnogo brže od detektora dima, kod kojih je vrijeme odziva, naročito u velikim prostorima, mnogo duže. Kućišta tih kamera su otporna na prašinu i vlažnost, što ih čini praktičnim za upotrebu u proizvodnim halama i skladištima. AVIOTEC, zapravo, rješava neke klasične probleme detektora dima, kao što su potreba za većim brojem uređaja, instalacija na visoke stropove te rizik od nepokretanja alarma usljed sloja toplog zraka koji se nakuplja ispod stropa. „U 2019. godini očekuju nas bežični vatrodojavni sistemi, još brža AVIOTEC 6.60 verzija te unaprijeđen AVIOTEC algoritam za upotrebu u tunelima“, na kraju je kazao Angelov.

Poslušajte intervju sa Sebastianom Seibtom:

Zajedno ili odvojeno
Zatim smo prešli u salu s protivprovalnim rješenjima, o kojima je govorio Laurentiu Cojocaru, menadžer za razvoj proizvoda. U segmentu detekcije uljeza Bosch se može pohvaliti nizom proizvoda, od onih namijenjenih za manje stambene objekte sa 1-8 zona do proizvoda za velike komercijalne objekte s više od 128 zona. Dvije su serije centrala: G i B, koje mogu raditi kao samostalni sistem ili zajedno kao integrisano sigurnosno rješenje, koje objedinjuje i kontrolu pristupa, videonadzor, mobilni pristup, vatrodojavu i automatizaciju. Ukoliko detektor prepozna nečiji pokret, automatski se pokreće i kamera, koja snima to područje i zaključavaju se vrata, a obavijest se šalje preko Remote Security Control aplikacije. Oba sistema dolaze u žičanom, bežičnom ili hibridnom načinu rada, a integrisani su sa Boschevim BIS-om i BVMS-om, kao i softverima trećih strana. G-serija može nadzirati do 599 zona kako s bežičnim tako i sa žičanim detektorima. Važno je istaknuti da su još nisu usklađeni s EN54 standardom, koji se zahtijeva u nekim projektima u Evropskoj uniji.

Četverostepeni pristup
Posljednje predavanje održao je Sebastian Seibt, menadžer za vertikalu stadiona i željeznica za EMEA regiju. On je govorio o stadionima kao višefunkcionalnim objektima ili kompleksima koji su davno prestali biti samo sportska igrališta. Danas su stadioni i tržni centri i koncertne dvorane i mjesta za takmičenje u svim sportovima. U njih se ulažu stotine miliona, a ključ zadovoljstva posjetilaca je – sigurnost. Ako se osoba koja dođe na stadion ne osjeti sigurnom, smanjuje se mogućnost da će doći opet, čime se gube kupci. Stoga Boscheva rješenja podrazumijeva četverostepeni pristup: povećati sigurnost i zaštitu, optimizirati zadovoljstvo navijača, povećati operativnu efikasnost i uvesti digitalnu transformaciju.

Camera Trainer
Boscheva videoanalitika bila je tema četvrtog predavanja, koje su održali prodajni menadžeri Alexandru Natapracu i Gábor Szűcs. Videoanalitika pomaže Boschevim kamerama da „razumiju“ ono što vide i upozore na moguće potencijalne prijetnje. Riječ je o setu od 16 pravila, pet filtera i četiri automatske klasifikacije, koje u kombinaciji strukturiraju videosnimak prema zadatim parametrima. Bosch koristi i Camera Trainer, videoanalitiku pogonjenu tehnologijom mašinskog učenja. Detektori se, doslovno, uče kako da prepoznaju određenu situaciju ili objekte na 100–300 pozitivnih uzoraka, odnosno do 10.000 negativnih. To ima važnu primjenu jer na osnovu toga kamere mogu prepoznati razne pojave: od ledenica i pokušaja onesposobljavanja kamere do povrede parkinga i prisustva kamiona u utovarištu.

Pogledajte fotogaleriju:

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *