Regija

Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine donirane termalne kamere

Sarajevska Općina Centar je Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine donirala tri ručne termalne kamere za mjerenje tjelesne temperature te stacionarne kamere za beskontaktno mjerenje tjelesne temperature.

Oprema je vrijedna oko 35.000 eura, a preuzeo ju je šef kabineta ministra sigurnosti BiH Bakir Dautbašić.

– Ova lokalna zajednica prva je u BiH iz svog budžeta izdvojila 100.000 KM (oko 50.000 eura) kao odgovor na poziv ministra sigurnosti za osiguranje finansijskih sredstava za potrebe rješavanja migrantske krize. Danas svjedočimo donaciji vrlo važne opreme, koja će pomoći Graničnoj policiji u svakodnevnom radu – kazao je Dautbašić.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić naglasio je da ovime pomažu Graničnoj policiji da postiže bolje rezultate.

– Ova oprema sada će se koristiti za borbu protiv pandemije koronavirusa, dok će u postpandemijsko vrijeme biti iskorištena za druge operativne zadatke koji se stavljaju pred naše granične policajce iz oblasti sigurnosti. Za Graničnu policiju BiH namjeravamo, također, osigurati i jedno novo terensko vozilo. Ovakav sistem termalnih kamera namjeravamo donirati i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu – istaknuo je Ajnadžić.

Općina Centar je donirala dvije vrste opreme: Visiotech ručne termalne kamere te Dahuin HBTM termalni sistem za beskontaktno mjerenje temperature, koji koristi vještačku inteligenciju.

HBTM sistem osigurava da operateri ne dolaze direktno u kontakt s potencijalnim oboljelim, čime sprečava prenošenje infekcije, a temperaturu snima, evidentira i analizira u realnom vremenu. Može mjeriti tri osobe u sekundi, tako da onemogućava stvaranje gužvi. Ima preciznost mjerenja +/-0,3 stepena i garanciju na dvije godine, a Dahuin uredu u Sarajevu sistem besplatno kalibrira i pruža tehničku podršku 24 sata sedmično.

“U prethodnom periodu spominjalo se korištenje niz različitih rješenja, ručnih termalnih kamera i sl. Nažalost, to nisu pouzdana rješenja, jer osim što imaju odstupanja u mjerenju temperature ljudskog tijela, povećavaju šansu da dođe do unakrsne infekcije tokom i nakon samog mjerenja. Također, neka ponuđena termalna rješenja bez referentnog tijela imaju odstupanja čak +/-2 stepena, što u slučaju korištenja u medicinske svrhe sigurno nije prihvatljivo i veoma je opasno. Zahvaljujući visokoj preciznosti, visokoj učinkovitosti, snažnoj prilagodljivosti i jednostavnoj primjeni, Dahuino termalno rješenje može se primijeniti na različite vrste scenarija. U Bosni i Hercegovini trenutno imamo instalirano više sistema u sektorima sigurnosti, zdravstva, namjenske industrije, bankarstva i dr.”, rekao je Dahuin prodajni menadžer Elis Hrkalović.

Ministarstvo sigurnosti će ga nakon završetka pandemije COVID-19 moći koristiti za napredni videonadzor prostora i ljudi u različitim scenarijima, čak i na daljinama do 800 m od lokacije operativnog sistema.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *