Menu
A+ A A-

a&s Adria br.115

Uvodnik

Adria Security Summit – promocija uspješnosti i kvalitete

Unikatan po svom istinski regionalnom karakteru, najbrojnijoj do sada zabilježenoj posjeti profesionalaca sigurnosti te specifičnoj organizacijskoj strukturi i visokoj kvaliteti organizacije, Adria Security Summit će i ove godine kroz bogat i raznovrstan sadržaj svim učesnicima i posjetiocima ponuditi nešto novo. U cilju razvoja konkurentnosti među regionalnim tržišnim igračima, ali i poticanja napretka same regije, Summit u Beogradu prvi put predstavlja Case Study Excellence Awards takmičenje – promociju uspješnih slučajeva iz prakse kojima se utječe na otvorenost i bolju informisanost tržišta s posebnim naglaskom na edukaciju krajnjeg korisnika.

Projekti su djelo svjetskih i regionalnih kompanija u saradnji s njihovim partnerima, a učesnici ovogodišnjeg takmičenja su kompanije: Hikvision, koji je implementirao mobilni videonadzor u gradskim autobusima Beograda; DBS, koji je modernizacijom sistema videonadzora unaprijedio sigurnost Beogradskog sajma; JKP Informatika, koja je Novi Sad učinila sigurnijim i pametnijim gradom; Dahua Technology s projektom uvezivanja 200 organizacijskih jedinica Elektroprivrede BiH iz osam regionalnih centara i jedne centralne tačke te integracijom svih sistema tehničke zaštite; Alarm Automatika, koja je ponudila integrisano rješenje zaštite za stadion Rujevica u Rijeci; Zarja Elektronika s integracijom različitih tehničkih sistema i vizuelnim upravljanjem alarmima u Nacionalnoj galeriji Slovenije, Špica sa realizacijom Bluetooth kontrole pristupa u slovenskom preduzeću Katapult te kompanije Bosch sa svojim projektom. Najuspješnije slučajeve iz prakse odabrat će sudionici konferencije po principu “jedan glas – jedan učesnik“, a dodjela nagrada obavit će se tokom drugog dana Adria Security Summita.

Još jednom treba istaći da je Summit nesumljivo stekao epitet centralnog događaja industrije sigurnosti Jadranske regije i da je prisustvo najvažnijih sudionika na našim tržištima najbolja potvrda toga. Osim toga, on na jednom mjestu okuplja proizvođače, distributere, instalatere, sistem-integratore, projektante i krajnje korisnike koji posluju na tržištu sigurnosti i zaštite, što je idealna prilika za educiranje, ali i upoznavanje i spajanje novih poslovnih kontakata.

Dobro nam došli!

Mahir Hodžić

Sadržaj

TRANSFORMACIJA ALARMA ZA INTELIGENTNIJU SIGURNOST
Protivprovalni alarmi zadržali su se kao jedan od temeljnih segmenata sigurnosnog sistema. Zahvaljujući tehnološkom napretku, i oni su usavršeni, uz kvalitetnu integraciju s drugim sigurnosnim rješenjima poput videonadzora i kontrole pristupa. Ipak, kako su danas novi koncepti poput pametnih domova sve popularniji, tehnologija alarma napreduje i nudi nove mogućnosti.
INTERVJU

- Ghislain Kwasny, Four Dimensions Johnson Security

AKTUELNO

- Sistem-integratori: Važnost razumijevanja i integracije sigurnosnih rješenja

PET PITANJA

- Mladen Mladenović: Avanti system, Niš
- Adis Hadžijusufović: Protekta, Sarajevo

PROIZVODI I SISTEMI

- Protivprovalni sistemi: Transformacija alarma za inteligentniju sigurnost
- Sigurnost banaka: Šta nude perimetarska sigurnost i biometrija
- ASSA ABLOY: Aperio rješenje za hotel Hyatt
- Eccos inženjering: Epsimax čuva Optima telekom
- Dahua Technology: HDCVI 3.0, rješenje nove generacije
- Siemens: SINORIX 1230 – ekološki učinkovit proizvod za brzo gašenje požara
- Cisco: Borba protiv cyber kriminala kao usluge
- Špica: Najmoderniji način za kontrolu pristupa i evidenciju radnog vremena
- SMAHome: Intervju: Greg Roberts, Icontrol Networks

TEME

- IT sigurnost: 10 sigurnosnih praksi kojih bismo se trebali pridržavati
- Digitalna forenzika: Koraci u procesu forenzičke istrage
- Bliska zaštita ličnosti: Izrada plana za zaštitu hotela
- Menadžment sigurnosti: Motiviranje sigurnosnog osoblja

DOGAĐAJI

- IFSEC 2016, London: Budućnost uz inteligentniju, umreženiju i mobilniju sigurnost
- Zagreb: Prezentacija proizvoda i usluga kompanije Panasonic
- Vrnjačka Banja: Konferencija Menadžment i sigurnost 2016.

  

DIGITALNO IZDANJE

 

 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.