Menu
A+ A A-

a&s Adria br.116

Uvodnik

Sigurnost u nesigurnom svijetu

Izjave prodajnih menadžera vodećih proizvođača sigurnosne opreme u Evropi i svijetu daju nam za pravo da kažemo kako će rast sektora doživjeti dalju ekspanziju do kraja tekuće i tokom 2017. godine. Pozitivan trend prisutan je kod projekata u javnom i privatnom sektoru, tako da se rast osjeti od rješenja za zdravstvene i obrazovne ustanove do gradnje novih zgrada i realizacije velikih infrastrukturnih projekata. Stabilizacija građevinskog sektora definitivno se pozitivno odražava i na rast potražnje za proizvodima iz sektora sigurnosti. Osim toga, faktori koji potiču rast su sigurnosni incidenti, koji svakodnevno pogađaju gradove i države razvijenog svijeta. Kompanije su sve sklonije pronalasku rješenja za zaštitu zaposlenika i imovine, dok prevencija postaje sinonim za uspješnu prodaju. Sigurnost ne ostaje samo potreba za zaštitom već preventivno ulijeva onu psihološku dozu mira koji svaka kompanija treba ponuditi klijentu, korisniku i kupcu svojih usluga i roba. Kao stalni rizici i neki od najvažnijih faktora sveopće nesigurnosti i dalje ostaju terorizam, cyber napadi, ratovi, migracije i kriminalne aktivnosti.

Nakon prošlomjesečnog uspješno realiziranog Adria Security Summita u Beogradu ostaje nam velika obaveza da još jednom ukažemo poštovanje svim partnerima, sponzorima i učesnicima događaja. Posebnu zahvalnost za podršku i pomoć dugujemo domaćinima, kompanijama sponzorima iz Srbije, kojih je bilo više od 20 i koje su svoj doček kompanijama i pojedincima iz regije i svijeta pretvorile u istinski susret prijatelja i profesionalaca struke. Vaše sugestije i pohvale obavezuju nas na dalju posvećenost i unapređenje rada Summita kako bi regija posjedovala događaj vrijedan respekta i poštovanja. Događaj kojeg će profesionalci upisati u svoje kalandare i planirati za posjetu.

Mahir Hodžić

Sadržaj

ADRIA SECURITY SUMMIT 2016
S više od 500 vidno impresioniranih djelatnika sigurnosti prisutnih na Adria Security Summitu možemo samo kazati sljedeće – granice su i ovaj put pomjerene. Najveća konferencija i izložba na ovim prostorima doživjela je ekspanziju u svim kategorijama, a njen regionalni karakter, jedini takvog tipa u jadranskoj regiji, pruža joj i sigurnu budućnost. U ovom broju pročitajte o najvažnijim značajkama ovogodišnjeg okupljanja 
INTERVJU
-Branko Rusić direktor prodaje, Antenall
AKTUELNO
- Adria Security Summit 2016: Regionalna industrija sigurnosti na jednom mjestu
- Case Study Awards: Predstavljamo projekte nagrađene glasovima učesnika ovogodišnjeg Summita u Beogradu
- Sudionici o Summitu: Izjave sponzora i partnera projekta
TRŽIŠTA
-EMEA regija: Sve veća potreba za sigurnošću u nesigurnom svijetu
PROIZVODI I SISTEMI
- Zaštita kritične infrastrukture: Značaj sigurnosnih tehnologija za zaštitu aviosaobraćaja  
- Integrisani sistem: Kako se dizajniraju sistemi za kontrolu pristupa u IoT-u  
- Dahua Technology: Kamere kompanije Dahua Technology na Olimpijadi
- Dahua Technology: Dahua lansirala novu Pro seriju PTZ kamera
- ATEÏS Suisse SA: Daljinski nadzor, pozivanje, nadgledanje i interkom preko IP-ja
- Bosch: Video je sigurnost – i još mnogo toga
TEME
- SMAhome: Termostati i pametna rasvjeta caruju HEM tržištem
- IT sigurnost: Zablude o korištenju VPN-ova
- Digitalna forenzika: Ključni tehnički koncepti 
DOGAĐAJI
- Ohrid: Obilježen Dan privatne sigurnosti u Makedoniji
- Ljubljana: Počela regionalna SCM konferencija
- Opatija: Smartcard 2016: Sigurnosni izazovi nove ere digitalnog bankarstva
   

DIGITALNO IZDANJE

 

 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.