Menu
A+ A A-

a&s Adria br.118

Uvodnik

Tržište sigurnosti kroz Security 50 analizu

ako to nalaže kraj godine i sumiranje poslovnih rezultata, naša grupacija vam tradicionalno donosi istraživanje globalnog tržišta sigurnosti „Security 50“. Plod je to gotovo godine prikupljanja i analiziranja finansijskih i ostalih pokazatelja 50 vodećih kompanija s najvećim ostvarenim prihodom u 2015. godini. Uz analize analitičkih kuća poput IHS-a, Memoorija i sličnih, Security 50 jedno je od najvažnijih istraživanja u industriji sigurnosti. Posljednje dvije godine bile su posebno problematične za većinu proizvođača sigurnosnih rješenja širom svijeta zbog cjenovne nekonkurentnosti pred kineskim proizvođačima. Prihodi sistem-integratora i instalatera značajno opadaju jer prosječna cijena sigurnosne opreme, posebno IP kamera, bilježi veliki pad. Jon Cropley, analitičar za sektor videonadzora u IHS-u, navodi da je prosječna globalna cijena mrežnih videonadzornih kamera pala sa 500 dolara u 2010. na 130 dolara u 2015. godini, dok su prihodi od videonadzora sa 14% u 2014. pali na 1,8% godinu nakon toga. To je drastična razlika u cijeni na osnovu koje su vodeće dvije kineske kompanije ostvarile ogroman rast posljednjih godina, čak i 40-50% godišnje. Poradivši i na kvalitetu i uloživši veliki novac u istraživanje i razvoj, Hikvision je prvi put u historiji industrije dospio na prvo mjesto s više od 3,5 milijarde dolara prihoda, a Dahua na četvrto s milijardu i po!

Iako zbog pada cijena videonadzorno tržište bilježi usporen napredak, kontrola pristupa, s druge strane, ostvaruje veliki zamah. Posljedica je to prelaska krajnjih korisnika s mehaničkih na elektronske uređaje i sisteme za kontrolu pristupa. ASSA ABLOY se tu odlično snašla i čvrsto drži prvo mjesto u tom segmentu, ponudivši napredna rješenja za mobilnu kontrolu pristupa, koja zasigurno jeste budućnost. Kontrola pristupa, zapravo, ulazi u novu eru. Osim toga, tu su trendovi poput sve većeg usmjeravanja pažnje na cyber sigurnost, zatim automatizacija objekata, cjelovita rješenja itd. O svemu tome pročitajte u ovom broju našeg magazina.

Mahir Hodžić

Sadržaj

2016 SECURITY 50 

Magazin a&s vam s ponosom predstavlja listu Security 50 za 2016. godinu, u kojoj predstavljamo najbolje rangirane kompanije sigurnosne industrije koje posluju na globalnom nivou, a koje su rangirane na temelju ostvarenih prihoda od prodaje proizvoda namijenjenih sigurnosti u 2015.

INTERVJU
- Krešimir Paić direktor i suvlasnik, ECCOS inženjering
TRŽIŠTA

- 2016 Security 50: Tržišni izazovi u eri smanjenog rasta
- 2016 Security 50: Kompanije koje ostvaruju visok rast nude cjelovita rješenja
- Izazovi zaštite tunela: Borba za sigurne tunele

PROIZVODI I SISTEMI

- Internet stvari i autoindustrija: Pokretači budućnosti su povezivost i autonomija
- ASSA ABLOY: Aperio štiti novu koncertnu dvoranu u Norveškoj
- Sony: Staza Paul Ricard i dalje u vrhu zahvaljujući Sonyju
- Dahua Technology:Prvo napredno 4 MP HDCVI rješenje
- Bosch: Znatno bolje 24/7 videonadzorne IP kamere
- Hikvision: Svjetski poznat vojni muzej pod stalnim HD nadzorom
- ATEÏS: Terracom – nova generacija audio over IP rešenja
- Alarm automatika: Nove verzije softvera za centralizaciju i integraciju
- Antenall: Predstavljena nova D-Linkova rešenja
- Pyronix: XDH10TT-AM, vrhunski sistem za eksternu detekciju i bolju sigurnost
- Jantar: REGIS S/F, kompaktan registrator radnog vremena

TEME

- SMAhome: Pametna ulazna videozvona u fokusu tržišta
- IT sigurnost: Sigurni e-mail servisi

DOGAĐAJI

- Zagreb: Kamir i Hikvision organizirali seminar
- Podgorica: Prezentacija Alarm automatike   

DIGITALNO IZDANJE

 

 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.