Menu
A+ A A-

a&s Adria br.120

Uvodnik

Gdje je granica naših sloboda?

Sigurnosna i videonadzorna industrija se posljednjih godina kontinuirano transformiraju, uz stalno ubrzavanje tog procesa, a godina koja je pred nama, prema očekivanjima stručnjaka, donosi nekoliko zanimljivih i značajnih trendova. Rastuće prisustvo IT igrača na polju tehničke sigurnosti moglo bi prodrmati industriju i prisustvo IP infrastrukture u tom segmentu sigurnosti više nije novotarija. Novi sistemi tehničke sigurnosti danas su često bazirani na IP-u, kao što je to slučaj sa IP videom i IP kontrolom pristupa. Poznate firme u industriji eksperimentišu s novitetima u ponudi kao što su videonadzor u vidu servisa (VsaaS), pohrana podataka u cloudu i nezavisna analitika nadgledane lokacije. Paralelno s time možemo vidjeti rast uključenosti IT/ICT kompanija u projekte povezane sa specijaliziranim tržištima koja se tradicionalno u velikoj mjeri oslanjaju na sigurnost.
Također, industrija u kojoj su dugo vremena dominirale stacionarne analogne kamere sada uveliko koristi digitalnu tehnologiju. Tokom 2015. broj prodatih HD kamera je konačno prestigao analogne kamere prvi put u historiji. Multisenzorske panoramske kamere visoke rezolucije polahko postaju novi videonadzorni standard, no posebno je interesantno upravo to što one kreiraju sve veću količinu HD videozapisa, a za taj proces im je potreban ogroman prostor za pohranu uz prateće vrhunske performanse. To, naravno, otvara sasvim nove mogućnosti kada je pohrana podataka u pitanju, kao i njihova sigurnost.
Na kraju, stiže nam i period brzog rasta tehnologije za pametne domove. Tehnologija se razvija vratolomnom brzinom, pa proizvođači već sada imaju priliku nuditi opcije poput glasovnih kontrola i izdavanja naredbi, vještačke inteligencije koja će djelimično samostalno upravljati našim domom, mogućnosti zdravstvene zaštite, a sve to bi uskoro moglo biti dostupno i preko telekom-operatera. Ipak, pitanje koje se na kraju nameće logičnim je gdje je granica naših sloboda ukoliko se nastavi trend ovog tehnološkog oslobađanja?! Postoji li uistinu i, ako da, jesmo li je spremni povući?

Mahir Hodžić

Sadržaj

Tržište Jadranske regije u 2016.

U nedostatku relevantnih statističkih istraživanja po zemljama, o našoj smo regiji pokušali pisati kroz mišljenja donosioca odluka u najvećim regionalnim kompanijama. Koje su najveće prepreke u razvoju ovdašnjeg sigurnosnog tržišta, a čemu se imamo radovati – kazat će nam sudionici regionalne industrije sigurnosti

INTERVJU
- Marija Jakopin, Špica Group
- Prof. dr Dragan Trivan, Udruženje za privatno obezbeđenje Privredne komore Srbije
TRŽIŠTA

- Poslovni trendovi, Šta će IT kompanije potaknuti da se više okrenu sigurnosti?

PROIZVODI I SISTEMI

- Trendovi u videonadzoru, Naglašena potreba za infrastrukturom za pohranu
- Između kvaliteta i propusnosti, H.265: budućnost ili prolazni trend?
- ASSA ABLOY, Bežične brave put ka sigurnijim bolnicama  
- Alarm automatika, Jedinstven sustav kontrole pristupa i evidencije radnog vremena
- Dahua Technology, Nova 4 MP HDCVI serija kamera i HCVR snimača
- Bosch, Kakva je zaista sigurnost vaše mreže videonadzora?

TEME

- SMAhome, Čudesni svijet pametnih domova u 2017. godini
- IT sigurnost, Smanjivanje štete i zaštita od unutrašnjih prijetnji

DOGAĐAJI

- Dubai, Rekordna posjećenost najvećeg sajma sigurnosti i zaštite
- Split, Hikvision Falcon – podrška iz zraka  

DIGITALNO IZDANJE

 

 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.