Menu
A+ A A-

a&s Adria br.107

Uvodnik

Godina u znaku azijskih proizvođača

Kraj je godine i vrijeme kada u našem magazinu sumiramo dešavanja u proteklih nepunih 12 mjeseci i pravimo planove za dalje. Na industriju sigurnosti ove godine najveći su trag ostavili azijski proizvođači, prvenstveno kineski Hikvision i Dahua, koji su zabilježili ogroman rast dospjevši u prvih pet kompanija u svijetu, a zatim i glamurozan ulazak Canona kupovinom Axisa, druge kompanije u svijetu u IP videonadzoru, i nešto ranije Milestonea, prve kompanije u softveru za upravljanje videom. Neizostavno je kazati trenutno svjedočimo oblikovanju novog tržišnog poretka. Dok se strategija japanskog Canona, kao i njegov trenutni status još ne zna sigurno, put Hikvisiona i Dahue jasno je usmjeren ka nuđenju cjelovitog rješenja obuhvatajući sve segmente sigurnosti, pri tome nudeći jeftinije cijene i respektabilan kvalitet, zatim ulasku na tržište pametnih domova, radu na većoj inteligenciji uređaja, otvaranju lokalnih ureda itd. O ovome, ali i o kretanju 50 najvećih kompanija u svijetu, koje oblikuju industrijske trendove, možete detaljnije čitati u ovogodišnjem Security 50 istraživanju naše grupacije, koje imate priređeno u ovom broju.
Slijedeći rast prve videonadzorne kompanije u svijetu Hikvisiona, donosimo vam i izvještaj direktno iz sjedišta ovog proizvođača u gradu Hangzhou. Imali smo čast da budemo pozvani kao gosti u centralu Hikvisiona, obiđemo njegove proizvodne pogone, razvojno-istraživačke centre, upoznamo se sa sistemom provjere kvaliteta. Malo je kazati da smo ostali impresionirani. Svakom detalju posvećena je velika pažnja i napredak u poslovanju koji ostvaruju potpuno je zaslužen. Lično vjerujem da nećemo dugo čekati prije nego što objavimo osvajanje prvog mjesta u ukupnom poretku sigurnosnih kompanija na globalnom nivou.
Na kraju, od ovog broja vam donosimo i veliku promjenu u dizajnu našeg magazina. Odlučili smo potpuno osvježiti vizuelni dojam i otići korak dalje u praćenju modernih dizajnerskih trendova. Vjerujem da ćete biti zadovoljni izgledom naše publikacije s kojim ulazimo u novu godinu, a iskoristio bih priliku i da pohvalim naše dizajnere, čije su se godinama sticane vještine akumulirale u novom vizuelnom dojmu koji imate pred sobom.

Mahir Hodžić

Sadržaj

SECURITY 50  
Već tradicionalno a&s analizira finansijske izvještaje 50 najvećih globalnih proizvođača sigurnosnih rješenja. Potražnja na globalnom tržištu i dalje je velika, no više faktora je dovelo do njegove reorganizacije. Ovogodišnje izdanje izvještaja pokazalo je da je došlo do rasta kineskih kompanija, ali i da su njihovi konkurenti spremni na tržišnu bitku. Dolazi novi tržišni poredak

KOLUMNA

- Sanjin Hamidičević, Centar za sigurnosne studije, BiH

INTERVJU

- Alex Zanga , Prodajni menadžer za istočnu Evropu i Skandinaviju

TEMA BROJA

- Pronalaženje vlastitog mjesta u  novom industrijskom poretku
- Top Securty 50
- Globalna utrka za pametnijim rješenjima u sve složenijem sigurnosnom okruženju

PET PITANJA

- Besim Shkurti, SFK-Security, Kosovo
- Adnan Manso , AN-KA, BiH

PROIZVODI I SISTEMI

- Dahua: Vrhunsko sigurnosno rješenje za luksuzni hotel u Italiji
- HID Global: Rješenje za daljinski pristup parkinzima i ulazima
- ASSA ABLOY : Rješavanje sigurnosnih dilema o dijeljenim data centrima
- Alarm automatika: Centrala za zaštitu stambenih i manjih poslovnih prostora
- Milestone: Husky M30 za sigurnije Dunkin’ Donuts restorane
- Steelcase : Biti povezan sa radnim mjestom
- SMAHome: Razvoj integralnih kola za senzore i čvorove pametnih kuća

TEME

- IT sigurnost: Najpoznatije vrste cyber napada
- Istražne radnje: Primjena istražiteljskih strategija
- Bliska zaštita ličnosti: Značaj uputa u uspješnoj realizaciji operacija
- Menadžment sigurnosti: Sve uloge savremenog direktora sigurnosti

DOGAĐAJI

- Hikvision: Prvi izbor security profesionalaca 
- Sicurezza: Strateškom odlukom do veće kvalitete 
- D-Link: Upravljanje sigurnošću na jednom mjestu
- Bosch: Bosch prkosi globalnoj     recesiji
- Slovenija: Godišnja konferencija Komore za razvoj slovenske privatne sigurnosti   

DIGITALNO IZDANJE

 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.