Menu
A+ A A-

a&s Adria br.110

Uvodnik

Sigurnost kao svakodnevna potreba

Ukupna vrijednost proizvodnje tehničke zaštite u 2015. godini prema fabričkim cijenama iznosila je 273 milijarde dolara, čime je u odnosu na 2014. zabilježen rast od 7,6%. Ponovni globalni rast sigurnosne industrije potaknut je povećanom potrošnjom državnih struktura i zaštitom imovine pojedinačnih osoba. Najveći rast zabilježen je u tri najvažnija segmenta industrije: kontroli pristupa, videonadzoru i sprečavanju neovlaštenih upada, ponajviše zahvaljujući pojačanim rizicima od terorističkih ili kriminalnih aktivnosti, veće kupovne moći u nekim krajevima svijeta i potražnje za naprednim sigurnosnim rješenjima. Osim navedenih uzroka, prihodi srednje klase u brzorastućim ekonomijama i prihvatanje naprednih sigurnosnih rješenja od mlađih generacija dovodi do toga da se sigurnost danas tretira kao svakodnevna potreba. Ulaganja u infrastrukturu, javni prijevoz i pametne gradove nastavit će podsticati dalji rast u 2016. godini.

Ključna vertikalna tržišta suočavaju se s različitim potrebama, od kojih neke izlaze izvan sfere puke zaštite ljudi i imovine. U tome će bitnu ulogu odigrati rasnovrsnost proizvoda i sve veća inovativnost prilikom ponude sigurnosnih sistema. Tako u sektoru maloprodaje, osim same zaštite, poslovna inteligencija i operativna učinkovitost postaju ključni izazovi u kojima videoanalitika i RFID trebaju ponuditi njihovo rješavanje. U segmentu poslovnih objekata i privatnih domova najvažnija potreba je integracija različitih sigurnosnih uređaja i sistema radi unapređenja efikasnosti upravljanja i ostvarivanja ušteda. Trendovi pametnih domova organiziranih oko interneta stvari omogućit će okruženju dalji napredak u međusobnim prilagođavanjima posredstvom aplikacija i tehnologija, dok će adekvatna razmjena podataka i blagovremena reakcija na incidente biti ključne u okviru projekata sigurnih gradova. Stoga kao zaključak možemo reći da globalnu sigurnosnu industriju ove godine očekuje nastavak rasta zahvaljujući različitim faktorima.  

Mahir Hodžić

Sadržaj

PAMETNI NADZOR SAOBRAĆAJA ZA VEĆU SIGURNOST NA TOČKOVIMA
Nadzor saobraćaja na autoputevima ima više specifičnih izazova, od nedovoljnog osvjetljenja i brzine kretanja vozila do rada na udaljenim lokacijama. U ovom broju analiziramo uobičajene izazove u toj tržišnoj vertikali, kao i potencijalna rješenja za 
KOLUMNA
- Mr. Miran Vršec: direktor Instituta za korporativne sigurnosne studije, Ljubljana
INTERVJU
- Ivo Pavičić: prodajni menadžer D-Linka za jadransku regiju i Grčku
AKTUELNO
- Videonadzor u 2016.: H.265, 4K, Ultra HD, D1 mobilne aplikacije i oblak
- Najvažniji trendovi interneta stvari: Velike brzine, gomilanje podataka i standardizacija protokola
PET PITANJA
- Aleš Polajnko: ORG. TEND d.o.o.
- Alen Srdoč: Alarm Express
TRŽIŠTA
- Konsolidacija sigurnosnog tržišta: Spaja li se istok i zapad?
- Zdravstvene ustanove: Razumijevanje specifi čnosti ključ za sigurnije bolnice
PROIZVODI I SISTEMI
- Svijet dronova: Tehničke karakteristike bespilotnih letjelica
- Termalne kamere: Daljinski nadzor sa IR kamerama
- Jantar: Neo je stigao
- EVVA elektronski sistemi zaključavanja: Airkey: Pametni telefon je ključ
- Slučaj iz prakse: IP rješenje iz Dahue štiti italijanski grad Arezzo
- Sony: Stiže nova generacija 4K uređaja
- Dahua Technology: Predstavljena nova serija 4K ultra-HD mrežnih kamera
- Tunel Euroazija u Istanbulu: Sigurnost projekta vrijednog 1,25 mlrd. dolara povjerena Grundigu
- SMAHome: Najvažniji trendovi kućne automatizacije
TEME
- IT sigurnost: Skeniranje i iskorištavanje eksploita
- Istražne radnje: Važnost utvrđivanja vremena u istrazi
- Bliska zaštita ličnosti: Opća načela upravljanja prilikom zaštite osoba
- Menadžment sigurnosti: Uloge i zadaci sigurnosnog osoblja na terenu 
  

DIGITALNO IZDANJE

 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.