Menu
A+ A A-

a&s Adria br.112

Uvodnik

Pametne tehnologije postavljaju trendove


Pristup lokaciji bilo kada i bilo gdje postao je trend koji nije zaobišao sigurnosnu industriju s obzirom na to da su mobilne aplikacije postale dio integralnih sigurnosnih rješenja. Udaljeni pristup u videonadzornoj industriji je pojam koji je već duže vrijeme popularan u ponudi krajnjem korisniku i praktično je vrlo brzo zaživio na tržištu. Najvažnija funkcija koju mobilna aplikacija za sigurnosno nadgledanje treba imati je trenutni pregled već snimljenih videosnimaka. Ipak, ključna funkcija kada je u pitanju daljinsko praćenje videosnimaka pomoću mobilnih aplikacija je vrsta prostora za pohranu podataka.
Udaljeni nadzor može biti implementiran putem posredišnog servera, cloud tehnologija ili pomoću lokalnog prostora za pohranu podataka same kamere. Postaje sve važnija mogućnost da se prikažu snimci nekog događaja koji mogu inteligentno detektovati elemente slike i prema njima preduzeti odgovarajuće akcije. S napretkom tehnoloških koncepata kao što je internet stvari (IoT) fokus će biti na inteligentnim rješenjima koja mogu omogućiti veću sigurnost. To znači da je ključni zahtjev pomjeranje fokusa s jednostavnog pristupa podacima prema ponudi inteligentnih rješenja, što bi trebalo pružiti pristup inteligentnim funkcijama koje posjeduje druga sigurnosna oprema. Nadzorne kamere i sistemi za upravljanje videom (VMS) se sve češće integrišu sa drugim umreženim uređajima i postaju pametniji.
U glavnom gradu Tajvana uspješno je završeno 19. izdanje Secutecha, jednog od najpoznatijih azijskih sajmova sigurnosnih proizvoda i rješenja. Tokom tri dana održavanja, od 19. do 21. aprila, svoje proizvode i usluge prezentiralo je 410 kompanija. Iako je taj broj nešto manji, broj od 24.346 posjetilaca iz 85 zemalja pokazatelj je i dalje velikog interesovanja za tom izložbom.
Glavna poruka i zaključak sajma je da industrija trenutno prolazi kroz svojevrsnu transformaciju. Ona podrazumijeva sve češće spajanje ili zajednički rad proizvođača tradicionalne sigurnosne opreme s proizvođačima uređaja ili ponuđačima usluga za pametne domove. Sigurnosne IP kamere, intekomi i protivprovalni sistemi, koji i sami postaju „pametniji“, zapravo su neizostavan segment pametne kuće ili zgrade. Stoga se takva konvergencija tehničke sigurnosti i pametnih tehnologija nameće kao tekući trend, koji će, vjerovatno, obilježiti industriju u decenijama koje su pred nama.

Mahir Hodžić

Sadržaj

MOBILNE APLIKACIJE ZA VEĆU SIGURNOST 
Mobilne aplikacije koje omogućavaju pristup podacima s nadzornih uređaja su postale uobičajena karakteristika modernih sigurnosnih sistema. O ovom broju saznajte kakve funkcije imaju ovakve aplikacije, njihovu sigurnost te kako pristupaju integrisanim rješenjima 
KOLUMNA
- Zoran Keković: Profesor na Fakultetu bezbednosti Univerziteta u Beogradu
INTERVJU
- Dejan Obratil: regionalni menadžer kompanije SYAC▪TB
PET PITANJA
- Aleš Ribič: Hardware Software Innovations, Novo mesto
- Kemal Adilović: Power d.o.o. Sarajevo
TRŽIŠTA
- Internet stvari: Veliki podaci za velike objekte
PROIZVODI I SISTEMI

- Nove mogućnosti za sistem-integratore: Pristup hotelskim sobama pomoću mobitela
- Pametna tehnologija: Mogu li mobilne aplikacije ponuditi i veću sigurnost?
- Termalne kamere: IR kamere i mašinski vid u proizvodnji
- ASSA ABLOY: Novi sistem bežične kontrole pristupa u studentskom domu
- Dahua Technology: Raste interes za cjelovita rješenja kompanije Dahua
- Hikvision: Videonadzor kao atrakcija hotela u Hollywoodu
- Bosch: Detekcija integrisanom i preciznom videotehnologijom
- D-Link: Rješenje za nadzor vanjskih površina
- SMAhome: Pametne brave–prvi okidač za pametne kuće

TEME
- IT sigurnost: Najopasnije aktuelne sigurnosne prijetnje
- Istražne radnje: Istrage ciljanih napada u poslovnom okruženju 
- Bliska zaštita ličnosti: Važnost izrade ček-liste
- Menadžment sigurnosti: Provođenje obuke sigurnosnog osoblja
 
DOGAĐAJI
- Secutech Taiwan 2016: Ekspanzija industrije pametnih domova
- Alarm automatika: Novi modeli integracije sistema zaštite
- Krobel: Noviteti kompanije Hikvision
- Tehnomobil Securitas: Novi potencijali na sigurnosnom tržištu
- Ljubljana: Zarjina međunarodna konferencija o protivpožarnoj sigurnosti 
  

DIGITALNO IZDANJE

 

IT sigurnost: Najopasnije aktuelne sigurnosne prijetnjeIstražne radnje: Istrage ciljanih napada u poslovnom okruženju Bliska zaštita ličnosti: Važnost izrade ček-listeMenadžment sigurnosti: Provođenje obuke sigurnosnog osoblja 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.