Menu
A+ A A-

a&s Adria br.140

Uvodnik

Kontinuiran rast sigurnosnog tržišta

Kako ste navikli, i ove godine vam donosimo najznačajnije globalno istraživanje sigurnosne industrije – Security 50. Kolege iz istraživačkog tima a&s Internationala obavile su rangiranje kompanija koje u sigurnosnoj industriji posluju na globalnom nivou i zastupljene su na berzama. Rangiranje je urađeno prema kriteriju visine prihoda od prodaje proizvoda za sigurnost u 2017. i još jednom potvrdilo dominaciju Kine u globalnoj sigurnosnoj areni. Kao što je i očekivano, Hikvision Digital Technology i Dahua Technology su zadržali prvo i drugo mjesto na ovogodišnjoj listi. Dahua je s trećeg mjesta prošle godine skočila na drugo u ovoj, dok je Hikvision zadržao prvu poziciju na svijetu s prihodom od prodaje proizvoda od 5,4 milijarde američkih dolara 2017. godine. Ovo je samo potvrdilo njihov status kao najvećih svjetskih sigurnosnih kompanija. Što se tiče ostalih najboljih, stvari su u 2017. uglavnom ostale iste kod uspješnih brendova kao što su ASSA ABLOY, Bosch Security Systems, Axis Communications, FLIR Systems, Allegion i Hanwha Techwin. Svi oni drže neko od trećeg do osmog mjesta, pri čemu je Avigilon s prošlogodišnjeg 12. prešao na 10. mjesto u ovoj godini.

Što se tiče vertikalnih tržišta, u većini je došlo značajnih investicija u sigurnost. Glavne vertikale koje su ulagale u sigurnost u 2018. godini bile su komunalni sektor, industrija, komercijalni sektor, farmacija i obrazovanje, i to prvenstveno zahvaljujući ekonomskom napretku, povećanju prijetnji i primjeni novih ili kvalitetnijih sigurnosnih standarda. Kako se očekivalo, industrijski sektor je najviše uložio u sigurnost. Međutim, ono što je najvažnije je trend koji je obilježio industriju u posljednjih 12 mjeseci, a to je korištenje naprednih analitičkih i drugih pametnih rješenja radi omogućavanja kvalitetnijeg uvida u situaciju i poboljšanja efikasnosti. Veliki broj kompanija prodaje svoja rješenja uz opise kao što su „vještačka inteligencija“, dok su druge nesklone korištenju ovih izraza.

 

Mahir Hodžić

Sadržaj

2018 Security 50

S ponosom vam predstavljamo novo izdanje Security 50 liste za 2018. godinu. Naš a&s tim je obavio rangiranje kompanija koje u sigurnosnoj industriji posluju na globalnom nivou i zastupljene su na berzama. Rangiranje je urađeno prema kriteriju visine prihoda od prodaje proizvoda u 2017.

INTERVJU

- Miha Senčar, direktor komercijale i menadžer grupe Tenzor

AKTUELNO

- Regionalni uspjeh na zapadnjački način
- Nove izmjene i dopune zakona u Srbiji

2018 SECURITY 50

- Rast tržišta uz dominaciju azijskih kompanija
- Vertikale iz ugla sistem-integratora
- Veći rast i uzbudljiva budućnost
- Videoanalitika s AI tehnologijom prelazi Rubikon

TRŽIŠTA

- Integracije kao preduvjet sigurnosti tržnih centara

TEME

- IT sigurnost: Stavovi građana Hrvatske o internetu i cyber sigurnosti

PROIZVODI I SISTEMI

- Kako odabrati kvalitetnu SD karticu
- Najveći most na svijetu opremljen Boschevim rješenjima
- Može li telefon zamijeniti „nezamjenjivu“ plastičnu karticu?
- Hikvision AXHub: Detekcija provala u kombinaciji s videom
- Pyronix: Predstavljamo XDL12TT-AM

DOGAĐAJI

- Održan Eccos dan 2018.: Proslava 20 godina poslovanja
- Bosch obilježio 25 godina uspješnog poslovanja u Hrvatskoj

DIGITALNO IZDANJE

 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.