Menu
A+ A A-

ISAF 2013, Istanbul

Od 19. do 22. septembra u Istanbulu održan je jedan od najznačajnijih evropskih, a po statistikama najveći turski sajam sigurnosti ISAF 2013. Zajedno sa svojim partnerima, a&s Adria je i ove godine bila prisutna u svojstvu medijskog pokrovitelja i člana a&s grupacije, osvjedočivši se još jednom o rapidnoj ekspanziji kako turske tako i svjetske sigurnosne industrije
Piše: Damir Muharemović   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 
U očaravajućem Istanbulu, gradu koji svojim historijskim, kulturološkim i stvarnim mostovima spaja Istok i Zapad, i ove godine je održan najveći sajam sigurnosti u ovom dijelu svijeta. Uz odličnu organizaciju Marmara Faira i vođstvo njenog generalnog menadžera Feriduna Bayrama, ISAF 2013 je doživio svoje 17. izdanje, zabilježivši i ove godine značajan rast od 30%, što je – u kontekstu postepenog i višegodišnjeg pada interesovanja za brojne sajmove širom centralne, jugoistočne i istočne Evrope – svakako podatak vrijedan pažnje. Da te brojke nisu bez osnova, osvjedočili smo se i sami upoznavajući se sa tehnološkim inovacijama preko 800 lokalnih i internacionalnih kompanija, koje su svoje proizvode i usluge prezentirali na cijelih 10.000 m2 izložbenog prostora, odnosno na 350 postavljenih štandova. 
Pet izložbenih paviljona
Ukoliko se analizira rast ISAF-a u prethodnih šest godina, možemo konstatirati da je istanbulski sajam sigurnosti od 2007. godine po broju štandova narastao za skoro 200%, a po ukupnom broju direktno i indirektno prisutnih kompanija za čak 300%! To su pokazatelji koji će sasvim sigurno nastaviti privlačiti kompanije-izlagače i u godinama koje slijede, mada je teško govoriti u kojem obimu budući da to zavisi od više faktora, među kojima je i ovogodišnje održavanje prvog IFSEC-a u Istanbulu. Kao i protekle godine, kompanije su bile grupisane u pet izložbenih sala shodno vertikalnoj određenosti tržišta kojem nude svoje proizvode: RFID i sigurnosni sistemi, oprema i usluge (protivprovalni alarmni sistemi i oprema, kontrola pristupa, CCTV i videonadzorni sistemi, armirana vozila, patrolna oprema, mehanička zaštita i dr.) i Protivpožarna zaštita i spašavanje, te podsajmovi Zaštita i zdravlje na radu, Informaciona i mrežna sigurnost i Automatizacija zgrada i pametne kuće, koji su ove godine doživjeli svoje drugo izdanje. A što se tiče posjetilaca, sajam je posjetilo oko 20.000 menadžera sigurnosti, projektanata, sistem-integratora, inžinjera i ostalih stručnjaka iz preko 50 zemalja, pored kojih se gdjekad teško moglo i prolaziti, a kamoli detaljno razgledati svaki štand brojnih, u svijetu vodećih kompanija iz oblasti sigurnosti, čija bi imena – usljed njihove brojnosti – bilo izlišno nabrajati. Zbog svega ovoga, možemo kazati da je sedamnaestogodišnja tradicija organiziranja ISAF-a svakako polučila izvrsne rezultate, pri čemu ovaj sajam i dalje ostaje must visit svima onima koji žele ostati u trendu sa inovacijama u oblasti sigurnosti, kao i onima koji proširivanje vlastitih poslovnih mogućnosti žele nadopuniti užicima u nekoj od izvrsnih turskih aščinica uz obale Bosfora. Do sljedeće godine i mogućnosti da zajedno sa nama otputujete u Istanbul, ostaje vam nekolicina fotografija i posjeta našoj uskoro redizajniranoj web-stranici www.asadria.com, na kojoj ćete imati priliku vidjeti niz foto i video zapisa sa ovogodišnjeg ISAF-a.  
 
Feridun Bayram, generalni menadžer sajma ISAF 2013
a&s Adria: Gosp. Feridune, čestitamo vam na odlično organiziranoj izložbi. Možete li nam kazati da li ste zadovoljni ovogodišnjim ISAF-om, odnosno da li su vaša očekivanja ispunjena, te koji su vaši planovi za budućnost?
Feridun Bayram: Ovo je već 17. godina kako organizujemo ISAF, a naš plan da jednoga dana popunimo 10.000 m2 izložbenog (Net) prostora je ove godine i postignut. Zato mogu reći da sam zadovoljan sa rezultatima, moja očekivanja su ispunjena, ali, naravno, ne 100%. Željeli bismo ugostiti više međunarodnih izlagača i posjetilaca. Tokom protekle tri godine smo nastojali da internacionaliziramo našu izložbu. Uspjeli smo povećati broj internacionalnih izlagača i posjetilaca: od 350 izlagača, 75 je međunarodnih, pri čemu većina ostalih internacionalnih kompanija na sajmu ima svoje predstavnike, tako da smo u konačnici zadovoljni. Naravno, želio bih da je prisutan i određeni broj velikih svjetskih brendova koji nisu bili izlagači ove godine, ali smatram da će se to desiti u narednih nekoliko godina. Što se tiče posjetilaca, tu također imamo veći broj međunarodnih posjeta, ugostili smo brojne delagacije, pozvali smo posjetioce iz raznih dijelova svijeta, i kada pogledamo rezultate za ovu godinu, mogu reći da sam zadovoljan. Međutim, 100% naših očekivanja nije ispunjeno, sada smo na nekih 60%, ali to su naša očekivanja, a ako govorimo o kvalitetu izložbe, mogu istaći da je ovaj sajam visokog kvaliteta i da sam u potpunosti zadovoljan, a naš cilj i dalje ostaje dostizanje još većeg nivoa kvalitete.
 
a&s Adria: S obzirom na ovogodišnje pokretanje sajma IFSEC Istanbul, da li ćete biti u mogućnosti da ostvarite vaše planove?
Feridun Bayram: Mi organizujemo ovu izložbu već 17 godina, tako da smo već dosegnuli visok nivo. Mi smo najveća izložba ovoga tipa u Turskoj i nastavit ćemo držati to mjesto. Ne znam šta će se dešavati u budućnosti, ali svakako se nadam da ćemo ostati sajam broj 1.
 
 
 
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

a&s Adria - professional security magazine for providing total security solutions is a monthly circulating publication and a licenced representative of Messe Frankfurt New Era Business Media for Adriatic region, which consists of following countries: Bosnia and Herzegovina, Croatia, Kosovo, Montenegro, FYR Macedonia, Slovenia and Serbia.

a&s Adria magazine is a monthly publication in the area of Security and Protection, with a primary goal of informing, educating, connecting and uniting the protection market in the region of Southeastern Europe. The managers of security companies, working primarily with technical and physical protection, installation and distribution of technical security equipment. Thanks to clear development vision that recognised market needs, our magazine established itself as a necessary and trustworthy well of information and safe connection between the producer and the buyer.