Menu
A+ A A-

iSEC 2013.

Četvrti Međunarodni sajam bezbjednosti objekata, infrastrukture, lica i poslovanja iSEC održan je na Beogradskom sajmu od 25. do 28. septembra 2013. godine. Organizovanje ovog specijalizovanog sajma podržali su MUP Srbije i Udruženje za privatno obezbjeđenje Privredne komore Srbije. Na manifestaciji pod sloganom “Postoji bolji način” predstavilo se oko 180 najpoznatijih domaćih i svjetskih brendova, odnosno više od 50 direktnih i oko 130 indirektnih izlagača iz tridesetak zemalja
Piše: Draga Grubić 
Posjetioci, najčešće iz Srbije i zemalja regiona, imali su priliku da se upoznaju sa novim proizvodima iz oblasti integralne bezbjednosti. Sajam je otvorio državni sekretar MUP-a Srbije Vanja Vukić, koji je rekao da je “manifestacija prilika da se predstave najnovija tehnička dostignuća u borbi protiv savremenih oblika ugrožavanja bezbjednosti građana, imovine i poslovanja”. Potpredsjednik Privredne komore Srbije Velibor Sovrović podsjetio je da i u ovoj četvrtoj godini iSEC-a još uvijek nije usvojen Zakon o privatnom obezbjeđenju i detektivskoj djelatnosti, akti kojima bi bila uređena oblast privatnog obezbjeđenja u Srbiji, zapošljavanje kadrova i implementiranje evropskih standarda koji su prihvaćeni u drugim zemljama regiona. 
Direktor iSEC-a Zoran Gligorić istakao je značaj sajma za društvo u kome živimo naglašavajući da je bezbjednost građana i suočavanje sa bezbjednosnim izazovima postao imperativ. “Kao i prethodnih godina, nastojimo da prikažemo visoke tehnologije u funkciji javne i privatne bezbjednosti”, kaže Gligorić. Sajam je bio prilika da se stekne uvid u razvoj i primjenu najnovijih tehnologija i dostignuća u oblasti bezbjednosti i u tom segmentu je i opravdanost održavanja manifestacije, složili su se anketirani izlagači i posjetioci sajma. Osim poslovnog segmenta sajma, organizatori su posebnu pažnju posvetili građanima, koji su imali priliku da se upoznaju sa novim bezbjednosnim rješenjima za zaštitu imovine.  
 
Besplatan ulaz za posjetioce
Posjetioci iSEC-a imali su besplatan ulaz uz prethodno akreditovanje na sajtu sajma. Posebnu pažnju izlagača i posjetilaca, već tradicionalno, zaokupili su stručni i prateći program “iSEC Know How” i “sBIT”, koji predstavljaju svjetske trendove u oblasti security te informacione i ICT bezbjednosti. Jedno od najinteresantnijih predavanja bilo je Ninoslava Janjića iz Udruženja za privatno obezbjeđenje PKS-a, koji je održao je predavanje na temu “Optimizacija, dogradnja i modifikacija postojećih sistema tehničke zaštite i primjena u Srbiji”. On je ukazao da se nije mnogo napredovalo u korištenju novih tehnologija jer još uvijek ne postoji svijest o tome da ulaganje u sisteme zaštite i bezbjednosti nije trošak već investicija. “Kada to budemo shvatili i knjigovodstveno dozvolili da se ova oblast tretira kao investicija, možda će početi da se više ulaže. Na žalost, naše mogućnosti su takve da se sve manje ulaže, a veliki je problem i nedovoljna edukovanost instalatera, programera sistema i onih koji ih održavaju. Možete da imate najkvalitetniji uređaj, ali ako ne umete kvalitetno da ga podesite, ništa niste dobili”, kaže Janjić.
Održano je i takmičenje “Benchmark CCTV demo” – upoređivanje live slika sa kamera najboljih performansi različitih brendova na istom posmatranom objektu i u različitim uslovima. O najboljim snimcima glasali su posjetioci sajma, a veliko interesovanje opredijelilo je organizatore da već za naredni iSEC planiraju uvođenje takve vrste nadmetanja za alarmne i protivpožarne sisteme. “Ne radi se o zvaničnom testu, ali komisija nastoji da postavi kamere u istim parametrima da bi mogle da se uporede slike, što se pokazalo kao interesantno jer izaziva pažnju poslovne i stručne javnosti”, kaže Gligorić. 
Treba napomenuti da je ovogodišnji iSEC bio je veoma dobro najavljen, a njegovi sadržaji su praćeni na sajtu www.isec-expo.rs i www.sajam.rs, što je pobudilo veću pažnju javnosti i medijske pokrivenosti. Kao i svake godine, sajam iSEC smo iskoristili za posjetu štandovima kompanija izlagača i razgovor o trenutnoj ponudi, ali i aktuelnoj situaciji u sektoru općenito.
 
Sectron 
Više od 12 godina postojanja firma Sectron vrši dizajniranje i distribuciju sigurnosnih sistema za detekciju i zaštitu od provale, požara, kontrole pristupa, sistema za videonadzor, sigurnosnih sistema za hotele, zvučnu i svjetlosnu signalizaciju, perimetarsku zaštitu i radiokomunikaciju. Zvanični je predstavnik nekih od najprestižnijih proizvođača sigurnosne opreme: JVC-a, PELCO-a, Paradoxa, a od prošle godine Panasonica i Boscha. Prošle godine Sectron nije učestvovao na iSEC-u zato što nije imao neke značajnije proizvode da predstavi, ali zato je prisutan ove godine. Rukovodilac CCTV sektora Marko Kolaković kaže da je sajam prilika za promociju nove opreme u sistemu IP videonadzora, Full HD kamera, koje su postale standard u IP domenu, HD tehnologije te SD rezolucije u videonadzoru, gdje se može dobiti slika od 2 megapiksela Full HD kroz postojeći koaksioni kabal.
 
CCTV Centar MASTER
Već tradicionalno na iSEC-u se predstavlja i kompanija CCTV Centar MASTER. Riječ je o najvećem uvozniku i distributeru sigurnosne opreme u Srbiji, gdje se i nalazi centralni magacin opreme, a zahvaljujući svojim potpuno nezavisnim kompanijama, ima razgranate poslove i na tržištima Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Kosova i Albanije.
Tehnički direktor CCTV Centra Master Slobodan Maksimović na sajmu je najavio otvaranje kompanije u Zagrebu u oktobru ove godine na površini od 650 kvadratnih metara. “Planovi na hrvatskom tržištu su veoma ozbiljni samim tim što zemlje EU, gdje se sada nalazi i Hrvatska, nisu opterećene dodatnim carinskim dažbinama koje su prisutne kada uvozimo u Srbiju i ostale zemlje Balkana”, rekao je Maksimović. Asortiman kompanije obuhvata širok spektar opreme za videonadzor, protivprovalnu i protivpožarnu zaštitu, kontrolu pristupa, ambijentalno ozvučenje, interfone, videofone, rekove, različite vrste kablova itd. CCTV Centar MASTER zastupnik je vodećih svjetskih proizvođača sigurnosne opreme: Samsunga, Sonyja, Paradoxa, Avtecha, Geovisiona, Videoseca, CDVI-ja, Labor Straussa, Global Firea, Ceopa, Bitrona i Kanricha. “Stalno radimo na besplatnim prezentacijama i edukacijama naših kupaca i instalatera, a projektantima pružamo pomoć u projektovanju sistema jer nam je u interesu da oni budu što edukovaniji kako bi mogli da pravilno instaliraju i održavaju opremu”, kaže Maksimović.
Na iSEC-u 2013. godine predstavili su dio opreme za videonadzor, najnovija analogna, IP i hibridna rješenja za videonadzor, paletu box, dome i bullet kamera te prateću opremu. Predstavljeni su i alarmni sistemi Paradox, čiji su zastupnici. Novosti u ponudi su protivpožarna oprema proizvođača Labor Strauss i Global Fire, oprema za kontrolu pristupa CDVI i oprema za ambijentalno ozvučenje Ceopa. O sajmu iSEC Maksimović kaže da manifestacija ulazi u fazu tradicionalnog sajma. “Volio bih da se održi što duže jer je to jedini sajam ovoga karaktera u regionu i ima veoma privlačne sadržaje. Treba da nastojimo da ga obogatimo brojem izlagača i još boljim sadržajima i vidim da se organizatori trude da to i urade”, ističe Maksimović.
 
IP WAY
Sa najnovijim tehnologijama i trendovima iz svijeta IP videa posjetioce iSEC-a upoznala je kompanija IP WAY, ali drugačije od ostalih izlagača. Direktor kompanije u Beogradu Vladimir Kos kaže da su izložili mnogo manje proizvoda i opreme jer su već sve informacije dostupne putem interneta, elektronskih medija i magazina. „Iskustvo nam govori da za četiri dana, koliko sajam traje, ne postoji dovoljno vremena da se sve izloženo i pokaže i zato smo odlučili da je sajam dobra prilika da se više družimo sa prijateljima iz branše i više vremena posvetimo posjetiocima i kupcima, da vidimo kakav je njihov interes i šta je potrebno tržištu“, kaže Kos. IP WAY ima nove Axisove kamere. AXIS Q8722-E predstavlja vrhunski spoj kolor kamere sa integrisanim 10x optičkim zumom i termalne kamere sinhronizovane u pan/titl pokretima. Model AXIS P3364-LVE IP ima ugrađeno IC osvjetljenje bazirano na dugotrajnoj LED tehnologiji, koja je energetski veoma efikasna. AXIS M 2014-E je IP kamera visokih performansi, kompletna i “stilizovana“, dizajnirana za maksimalnu fleksibilnost i jednostavnost instalacija. „Nisu to proizvodi koji se svakodnevno traže. Uspjeli smo da u posljednjih godinu dana uradimo nekoliko zanimljivih projekata sa kojima smo zadovoljni, jer smo zbog krize očekivali mnogo lošiju situaciju. Sada imamo elan za sljedeću godinu i mislim da je to dobro“, navodi Kos dodajući da sektor bezbjednosti prati situaciju privrede i stanja u državi. 
IP WAY je pozvao svoje poslovne partnere da posjete njihov štand na iSEC-u, čiji je slogan „Imaćete priliku da čujete nevidljivo“.
„To je intrigantan slogan, a riječ je o opremi koja nema previše veze sa bezbjednošću, ali ima veze sa opremom koju  prodajemo. U pitanju je firma Feonic i njeni nevidljivi zvučnici“, kaže Kos, navodeći da pokušavaju da imaju ponudu raznovrsniju od drugih. Kako je objasnio, svaku radnu površinu moguće je pretvoriti u zvučnik i to je dio njihove ponude. 
 
Zodax
Zodax je distributer proizvođača FLIR Systems za Srbiju, BiH, Crnu Goru i Makedoniju, a na iSEC-u je predstavio nove 
termovizijske i kamere za videonadzor, ručne sigurnosne kamere, kamere za automatizaciju i kontrolu proizvodnih procesa, protivpožarne kamere, kamere za kontrolu saobraćaja, kamere za vozila, ručne industrijske kamere, senzore za kontrolu serverskih soba i data centara, komunikacione sisteme, specijalnu opremu te dostignuća iz nanotehnologija.
“Izložena oprema je specifična, ali ima svoju ciljnu grupu. Sarađujemo sa kompanijom Tris, s kojom delujemo i kao jedna vrsta sinergije. Mi imamo opremu, a oni su sistem-integratori”, kaže direktor Zodaxa Zoran Jakšić.
Zodax je pozvao posjetioce sajma da iskoriste jedinstvenu priliku da se na njihovom štandu upoznaju sa najsavremenijim sistemima preventivne zaštite i akcijom “znanjem do uspjeha”, koja obuhvata i specijalne popuste koji važe do kraja ove godine na proizvode kompanije FLIR Systems. Jakšić kaže da, uprkos krizi, Zodax bilježi porast prodaje robe i usluga. “Najviše se traži FLIR-ova oprema iz oblasti preventivne bezbjednosti, koja služi da bi se spriječile krađe, požari ili bilo koji drugi štetni događaji. Nakon određenih prezentacija, građani shvataju prednosti naše opreme, koja je možda skuplja u odnosu na druge proizvođače , ali kada dobiju najkvalitetniji sistem sa garancijom od tri godine, a na senzore i do 10 godina, onda shvate da to i nije tako skupo”, navodi Jakšić.
 
Securiton 
Na iSEC-u je Securiton predstavio nove sisteme i softvere za tehničku zaštitu: SecuritFire sistem za detekciju i dojavu požara, IPS-VideoManager, inteligentan sistem za snimanje i videoanalizu, te nove sisteme za detekciju opasnih gasova za sve tipove objekata. SecuritFire pruža duplu bezbjednost, lagan je i intuitivan za planiranje, programiranje i korištenje. IPS-VideoManager predstavlja softver za videonadzor prilagodljiv zahtjevima klijenata u cilju zaštite od terorizma, provale i sabotaže.
Svi sistemi su namijenjeni za upotrebu u javnim objektima, državnim institucijama koje imaju potrebu za povećanom bezbjednošću te u petrohemijskoj i automobilskoj industriji. Direktor Securitona Rade Mandić kaže da je tržište Srbije siromašno, a mnogo je kompanija i novih proizvoda. „Ovdje smo pokazali nove softvere za praćenje sistema za signalizaciju i praćenje gašenja od požara. Pomoću tih softvera, moguće je u svakom momentu na svakom detektoru utvrditi temperaturu i koncentraciju dima. To je potpuno novo i nije mi poznato da neko drugi ima takvu vrstu opreme“, tvrdi Mandić. On objašnjava da novi softveri sa analitikom za videonadzor služe za zaštitu od provale ili krađe slika i skulptura. „To je softver koji nema ograničenja u primjeni ni kraja u svome razvoju, tako da imamo sve više i više aplikacija i spremni smo da odgovorimo na razne zahtjeve tržišta“, kaže Mandić. S obzirom na specifičnost tržišta, i u Srbiji postoje investitori koji ugrađuju skuplju opremu, jer presuđuje kvalitet. „Kupci shvataju da ako ulože u kvalitet, odnosno plate malo više, dobiju mnogo kvalitetnije proizvode. Uzmite, npr., izuzetno kvalitetnu JVC kameru koja ima garanciju do deset godina i košta 15 odsto više od neke anonimne kamere koja će u eksploataciji trajati svega nekoliko godina. Kada kupci ovo uzmu u obzir, tada shvate da na kraju JVC ispadne jeftinija“, navodi Mandić. Securiton je, osim na tržištima zemalja bivše Jugoslavije, aktivan i na tržištima Italije i Rusije.
 
Spectra 
Spectra iz Novog Sada posjeduje licence MUP-a Srbije za izvođenje, ispitivanje i projektovanje stabilnih sistema za detekciju, dojavu i gašenje požara. Na iSEC-u su predstavili Osid, proizvod kompanije X Tralis koji predstavlja potpuno novi pristup detekciji dima pomoću kamera. „To je uređaj namenjen za trgovinske centre ili železničke stanice. Ima 3D pokrivenost, a predajnici mogu da rade i na baterije, što smanjuje vreme instalacije. Uređaj ima kameru u kojoj je svaki piksel detektor“, objasnio je direktor kompanije Spectra Živko Zlokolica. Od istog proizvođača predstavljen je i sistem za otkrivanje dima pomoću usisavanja ICAM. Najavljen kao najbolji aspiracioni sistem na svijetu, ICAM IFT je mjerač kvaliteta koji prikuplja rasutu lasersku svjetlost iz čestica u opsegu od 360 stepeni te ima osjetljivost na zamračenje, što im omogućava korištenje u najzahtjevnijim uslovima rada u štićenoj sredini. U okviru Spectre nalazi se i firma Monitoring, čija je osnovna djelatnost daljinski kompjuterski nadzor objekata i vozila 24 sata. Monitoring-centar je opremljen po evropskim standardima, što je u skladu sa uslovima koje zahtijeva evropski lider na tržištu praćenja ukradenih vozila Cobra Telematics. Saradnja Monitoringa sa Cobra Telematicsom pruža klijentima Srbije jedinstvenu uslugu praćenja ukradenih vozila na teritoriji 36 evropskih država. Tokom iSEC-a Spectra je posjetiocima pružala specijalne ponude za adresabilne centrale UTC sa jednom petljom, GSM alarmne sisteme EPIR te Kilsen-komplet za CO detekciju. 
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

a&s Adria - professional security magazine for providing total security solutions is a monthly circulating publication and a licenced representative of Messe Frankfurt New Era Business Media for Adriatic region, which consists of following countries: Bosnia and Herzegovina, Croatia, Kosovo, Montenegro, FYR Macedonia, Slovenia and Serbia.

a&s Adria magazine is a monthly publication in the area of Security and Protection, with a primary goal of informing, educating, connecting and uniting the protection market in the region of Southeastern Europe. The managers of security companies, working primarily with technical and physical protection, installation and distribution of technical security equipment. Thanks to clear development vision that recognised market needs, our magazine established itself as a necessary and trustworthy well of information and safe connection between the producer and the buyer.