Menu
A+ A A-

IFSEC International 2013, NEC Birmingham

Još jedan IFSEC International je iza nas. Najveći sajam sigurnosti u Velikoj Britaniji i jedan od najvećih u Evropi održan je od 13. do 16. maja u nacionalnom izložbenom centru u Birminghamu. Bila je ovo prilika da se ova izvrsna sajamska manifestacija na izvjestan način oprosti od Birminghama kao grada domaćina s obzirom da je organizator sajma kompanija United Business Media odlučila sajam od naredne godine premjestiti u London

 

Pripremio: Ištvan Kos  e-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Na IFSEC-u ove godine nije nedostajao gotovo nijedan od globalno priznatih sigurnosnih igrača, a sudeći po onome što su predstavili izlagači na ovogodišnjem IFSEC-u, možemo reći da je najizraženiji industrijski trend i dalje integracija. Ukratko, ovogodišnji IFSEC je, podržan svim industrijskim asocijacijama i nebrojenim medijima, još jednom predstavio sve ono što ima veze sa sigurnošću. Kao što je to već postala praksa mnogih proizvođača unutar industrije sigurnosti, i tokom ovogodišnjeg IFSEC-a mnoge kompanije su odlučile premijerno predstaviti svoja najnovija dostignuća, bilo da se radi o sigurnosnim proizvodima, sistemima ili uslugama. Sukladno ranije oprobanoj i dokazanoj praksi, i ovogodišnja sajamska manifestacija je organizovana na način da su izlagači svoje proizvode i usluge predstavili posjetiocima u okviru sedam tematskih zona, koje uključuju videonadzor, kontrolu pristupa, integriranu sigurnost i IP mrežna rješenja, antiterorizam i fizičku sigurnost, alarmne sisteme, sigurnosna rješenja i protivpožarna rješenja. Program konferencija i seminara je omogućio velikom broju posjetilaca da IFSEC napuste bogatiji za informacije i saznanja koja će im u budućnosti omogućiti donošenje odluka baziranih na posljednjim dostupnim informacijama vezanim za proizvode i tehnologije, ali i razumijevanje razvoja najnovijih tržišnih i industrijskih trendova. I ove godine IFSEC je predstavljao pozornicu za prezentiranje inovacija, no tokom cijelog vremena odvijanja sajma jasno je naglašena potreba za integracijom sigurnosnih sistema. Dakle, ovdje se ne radi o integraciji radi nje same, već o nastojanju da se putem integracije iz pojedinačnih sigurnosnih sistema ili podsistema izvuče ono najbolje i najkorisnije za korisnika. Šta su ovom prilikom predstavili velikani industrije sigurnosti, pročitajte u nastavku ovoga članka.

Panasonic Professional Camera Solutions

Panasonicov odjel Professional Camera Solutions je u hali 5 na štandu C10 predstavio niz noviteta, ali i već dokazanih proizvoda i rješenja poput analitičkog rješenja BVIS, premijerno predstavljenog tokom prošlogodišnjeg IFSEC-a. U Panasonicu se radilo na razvoju videoanalitike za kompanije koje posluju u maloprodaji, logistici, bankarstvu i transportu. Pri tome su se koristili ulaznim informacijama dobijenim direktno od krajnjih korisnika i stručnjaka kako bi poslovnim korisnicima ponudili nova rješenja koja mogu poboljšati kvalitet i učinkovitost preko marketinga, poslovanja i korisničkih usluga, zadržavajući pritom najbolje sigurnosne funkcionalnosti. Panasonic je također predstavio i niz novih rješenja dizajniranih kako bi se osigurao nadzor u režimu 24/7. U tom segmentu su, prije svega, predstavljene kamere sa širokim vidnim poljem, kamere koje scenu pokrivaju u svih 360 stepeni te kamere otporne na vandalsko djelovanje. Predstavljena je i-Pro SmartHD Super Dynamic linija kamera, koja obuhvata na vandalizam otporne kupolaste kamere sa vidnim poljem od 360 stepeni te kamere namijenjene vanjskim instalacijama, koje su izložene ekstremnim varijacijama vremenskih uslova, ili ugradnji na napadima izloženijim javnim mjestima. Ove kamere nude sliku u Full HD kvaliteti i obilje inteligentnih karakteristika, a rade u temperaturnom rasponu od -50°C do +55°C. Također, predstavljene su i mrežne PTZ kupolaste kamere serije WV-SW598 te najnovija linija i-Pro Smart HD mrežnih kupolastih kamera, koja obuhvata serije WV-SW400 i WV-SF400.

ASSA ABLOY i HID Global

Dvije vodeće svjetske marke udružile su snage na IFSEC-u 2013 kako bi pokazale široku paletu elektroničkih proizvoda i rješenja za kontrolu pristupa, uključujući samostalni, integrisani, ožičeni, bežični i IP pristup rješavanju zahtjeva klijenata iz svih vertikalnih sektora i za sve aplikacije. Predstavljena je Aperio™ pametna tehnologija bežičnih brava, koja omogućuje mehaničkim bravama da se bežično povežu u novi ili postojeći sistem kontrole pristupa, te Seos™ ekosistem interoperabilnih proizvoda i usluga za izdavanje, isporuku i oduzimanje digitalnih šifri na mobilne uređaje opremljene NFC tehnologijom tako da se isti mogu koristiti za otvaranje vrata na kućama, hotelima, uredima, bolnicama, univerzitetima, te u industrijskim i poslovnim objektima. Predstavljena je i HID-ova iCLASS SE platforma, koja omogućuje korištenje digitalnih kredencijala na mobilnim telefonima opremljenim NFC tehnologijom, nudeći proširenje funkcionalnosti i visok stepen sigurnosti. Ova platforma uključuje čitače posljednje generacije, digitalne kredencijale i smart kartice. Veliku pažnju posjetilaca su privukla i umrežena rješenja kontrole pristupa posljednje generacije poput EDGE EVO® i VertX EVO™, kao i već dokazana FARGO® HDP85000 i DTC1000 rješenja za personalizaciju identifikacionih kartica te „One Card“ rješenje za konvergentan pristup i ActivID® rješenje za upravljanje kredencijalima.

Bosch Security Systems

Kompanija Bosch Security Systems je izložila svoje novitete u dvorani 4 na štandu E75. Ovogodišnja prezentacija kompanije bila je u potpunosti fokusirana na najnovije inovacije u segmentu HD sigurnosnog videonadzora, rješenja koja pokrivaju širok spektar aplikacija: od kućne upotrebe do velikih zračnih luka te rješenja za upravljanje videom, ne ograničavajući se samo na široku paletu videonadzornih kamera već obuhvatajući i nova rješenja za pohranu videa. Prikazana je tehnologija dinamičkog prekodiranja videa, koja mijenja videodatoteku u drugi format kako bi odgovarala momentalno dostupnom mrežnom bandwidthu, bez negativnog utjecaja na izvornu kvalitetu slike, koja se prikazuje odmah nakon što je prikaz pauziran. Zatim, predstavljene su Dinion i FlexiDome linije kamera, koje, zahvaljujući svojoj osjetljivosti u kolornom i monohromatskom režimu rada, mogu raditi u uslovima sa minimalnim ambijentalnim osvjetljenjem. Za prevazilaženje izazovnih svjetlosnih uslova, predstavljena je i tehnologija oslikavanja baziranog na sadržaju (Content-Based Imaging Technology – CBIT), koja omogućuje lakšu primjenu Boschove inteligentne videoanalize. CBIT tehnologija automatski detektuje važne objekte na slici i dinamički podešava postavke slike kako bi osigurala detaljima bogat snimljeni video. Nadalje, inteligentna funkcija dinamičkog reduciranja smetnji (iDNR) aktivno analizira sadržaj statičnih scena kako bi smanjila zahtjeve po pitanju propusnosti mreže i pohrane videa. Ovom prilikom prikazane su i kamere iz porodica IP micro i FlexiDome 2000, koje nude detaljniju sliku uz manje smetnji. Osim navedenog, na štandu kompanije Bosch Security Systems su se mogle vidjeti i mrežne bullet kamere i FlexiDome 5000 kamere, koje nude sliku u rezolucijama 720p HD, 1080p HD i 5 MP, Boschova dokazana DIVAR linija mrežnih videosnimača, rješenja za javno obavještavanje, osvjetljenje scene, vatrodojavu i sl.

Axis Communications

Kompanija Axis Communications je neke od svojih noviteta predstavila upravo tokom sajma IFSEC 2013 u dvorani 4 na štandu E90. Na Axisovom štandu posjetioci su imali priliku vidjeti na svijetu najmanje mrežne HDTV kamere iz serije M2014-E, fiksne mini kupolaste kamere sa širokim vidnim poljem iz serije M3006-V, koje generišu sliku u 1080p rezoluciji, ultradiskretne fiksne mini kupolaste kamere sa panoramskim vidnim poljem od 360° ili 180° iz serije M3007-P te diskretne mrežne M3014 kupolaste kamere, namijenjene montaži ispod upuštenih stropova. Također, dio Axisove prezentacije predstavljale su fiksne kompaktne kupolaste HDTV kamere za mobilni nadzor iz serije M3114-R, minijaturne kupolaste kamere sa PTZ funkcionalnostima M5014-V, fiksne kupolaste mrežne kamere AXIS P3364-LVE u kućištu zaštićenom od vandalizma, sa IC osvjetljivačem i daljinskim upravljanjem funkcijama fokusa i uvećanja. Osim spomenutog, na ovogodišnjem IFSEC-u Axis je predstavio i fiksne mrežne kamere koje ostvaruju vrhunske performanse u lošim uslovima osvjetljenja iz serije Q1602, potom Q1604 seriju kamera koje nude visoke performanse nadzorom scena sa naglašenim pozadinskim osvjetljenjem, termalne mrežne kamere serije Q1922 te videoenkodere iz serije Q7424-R, koji su namijenjeni širokom spektru aplikacija i okruženja.

Avigilon

Avigilon je na ovogodišnjem IFSEC-u predstavio najširu paletu megapikselnih kamera u opsegu rezolucija od 1 do 29 Mpx, svoju već dokazanu platformu za upravljanje mrežnim videom Avigilon Control Center u novoj verziji 5.0 te liniju analognih videoenkodera za što jednostavniju migraciju sa analognog ka mrežnom videonadzoru. Predstavljene su dobro poznate kamere iz Avigilonove Pro serije, koje nude sliku u HD kvaliteti i rezoluciji do 29 Mpx, koje pokrivaju mnogo veći prostor i nude sliku sa mnoštvom detalja, čime reduciraju broj neophodnih kamera. Posjetioci su na Avigilonovom štandu mogli vidjeti i široku paletu kamera iz HD Bullet linije, namijenjenu aplikacijama u izazovnim svjetlosnim uslovima. Ove kamere su opremljene ugrađenim podesivim infracrvenim osvjetljivačem, omogućuju daljinsko upravljanje funkcijama uvećanja i fokusa, a dostupne su u rezolucijama od 1 do 5 Mpx. Izloženi Avigilonovi videoenkoderi predstavljaju najisplativiji način migriranja sa postojećih analognih sistema ka IP-baziranom videonadzoru, jer omogućuju korištenje prednosti IP videosistema bez velikih ulaganja te prelazak na čisti IP videonadzor onda kada je korisnik spreman za takav iskorak. Posebnu pažnju posjetilaca su privukle Avigilonove minijaturne kamere, koje nude sliku u rezoluciji 1, odnosno 2 Mpx. Radi se o najmanjim dostupnim HD kupolastim kamerama, koje nude izvanrednu sliku i pored toga što koriste mali 2.8 mm objektiv i što nemaju noćnu funkcionalnost.

Tyco Security Products

U okviru grupacije Tyco Security Products svoja najnovija dostignuća izložila je kompanija American Dynamics, predstavivši svoju Illustra 600 seriju mrežnih HD kamera u box i bullet kućištima. Kamere iz ove serije snimaju HD video iznimne kvalitete u svim uslovima osvjetljenja, dok im stvarna dan/noć funkcionalnost i širok dinamički raspon omogućuju da pruže vrhunsku sliku u uslovima slabe osvijetljenosti te da povoljno utječu na smanjenje zahtjeva po pitanju propusnosti mreže i troškova pohrane. Osim kamera iz spomenute serije, kompanija American Dynamics je predstavila i svoje novo, moćno rješenje mrežnog upravljanja videom (NVMS) VideoEdge Hybrid, koje je u mogućnosti da snima video i da njime upravlja sa analognih i mrežnih videonadzornih kamera. U okviru Tyco grupacije izlagala je i kompanija Bentel Security, predstavivši svoj najnoviji proizvod ABSOLUTA APP, aplikaciju za mobilne uređaje namijenjenu daljinskoj kontroli centrala iz ABSOLUTA linije. ABSOLUTA APP je nov i inovativan alat, zasnovan na najnovijim tehnologijama, koji omogućuje korisnicima jednostavnije upravljanje sigurnosnim sistemom. Bentel je predstavio i ABSOLUTA M-Touch tastaturu osjetljivu na dodir, opremljenu 7-inčnim kolornim displejem, koja predstavlja idealan interfejs za upravljanje sigurnosnim sistemima. U okviru Tyco grupacije se predstavila i kompanija DSC, predstavivši novu hibridnu platformu za detekciju upada PowerSeries Neo.

Hikvision Digital Technology

Kompanija Hikvision Digital Technology svoje je najnovije proizvode predstavila u dvorani 4 na štandu F10. Hikvision se ovom prilikom usredotočio na predstavljanje sveobuhvatnih rješenja i proizvoda za videonadzor, podijelivši svoj asortiman na PRO liniju proizvoda, koja obuhvata Hikvisionove mrežne kamere i NVR uređaje vrhunskih performansi, HiWatch liniju posebno dizajniranu za mala i srednja preduzeća, kao i liniju proizvoda namijenjenu malim stambenim objektima i kućnoj upotrebi. Ukratko, na Hikvisionovom štandu su se mogla vidjeti rješenja namijenjena bankarskom sektoru, stambenim objektima, transportnom sektoru, te proizvodi namijenjeni zaštiti kritične infrastrukture, javnom gradskom nadzoru i sl. U centru pažnje su bile Hikvisionove tehnologije poput inovativne EXIR tehnologije, koja omogućuje nenadmašne performanse tokom nadzora noću, te PICADIS tehnologije, koja je ugrađena u analogne kamere sa horizontalnom rezolucijom 720 TVL. Predstavljena je također i Hikvisionova ISP tehnologija, kao i rješenje namijenjeno centralnom monitoringu. Specijalno ovom prigodom Hikvision je upriličio i premijerno predstavljanje svojih najnovijih kupolastih kamera sa infracrvenim osvjetljivačem i horizontalnom rezolucijom 700 TVL iz serije DS-2CC52A2P-IT3, zatim bullet kameru sa osvjetljivačem i rezolucijom 700 TVL iz serije DS-2CC12A2P-IT3, te DS-2CC12A2P-IT5 seriju bullet kamera također rezolucije 700 TVL.

 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

a&s Adria - professional security magazine for providing total security solutions is a monthly circulating publication and a licenced representative of Messe Frankfurt New Era Business Media for Adriatic region, which consists of following countries: Bosnia and Herzegovina, Croatia, Kosovo, Montenegro, FYR Macedonia, Slovenia and Serbia.

a&s Adria magazine is a monthly publication in the area of Security and Protection, with a primary goal of informing, educating, connecting and uniting the protection market in the region of Southeastern Europe. The managers of security companies, working primarily with technical and physical protection, installation and distribution of technical security equipment. Thanks to clear development vision that recognised market needs, our magazine established itself as a necessary and trustworthy well of information and safe connection between the producer and the buyer.