Menu
A+ A A-

Secutech International 2013

U organizaciji kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media, u Taipei Nangang sajamskom centru na Tajvanu je od 24. do 26. aprila 2013. g. održan šesnaesti po redu sajam Secutech International 2013. Ova trodnevna sajamsko-konferencijska manifestacija je ove godine privukla 510 izlagača iz 19 zemalja, koji su predstavili proizvode i usluge iz domena nadzora, kontrole pristupa i integrisanih sigurnosnih rješenja. Ovogodišnji Secutech International je, osim impozantnog broja izlagača, privukao čak 25.807 posjetilaca iz više od stotinu zemalja. Posjetioci su imali priliku vidjeti najnovije tehnologije izlagača kao što su Bosch, C-pro, Dahua, Everfocus, HDPRO, Hikvision, Honeywell, MOBOTIX, Vivotek te mnogi drugi. 
Pripremio: Ištvan Kos  e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 
Paviljon Shenzhen
Jedna od novosti na ovogodišnjem Secutechu je bila i formiranje Shenzhenskog paviljona, koji je obuhvatio 50 izlagača sigurnosnih proizvoda i rješenja iz Kine. Shenzhenska oblast inače predstavlja bazu iz koje potječe najveći broj sigurnosnih proizvoda i rješenja proizvedenih u Kini. Druga novost predstavljena na ovogodišnjem Secutechu bila je uspostavljanje paviljona namijenjenog kontroli pristupa, koji je predstavljao jedan od najvećih paviljona takvoga tipa do sada postavljenih u Aziji. Unutar ovoga paviljona izlagači su prikazali proizvode za kontrolu pristupa kroz kapije i vrata, kao i opremu za automatizaciju i sigurnost doma, sigurnost vozila i sl. Osvrćući se na nedavno završenu sajamsku manifestaciju, g. Parson Lee, direktor kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media, je izjavio: "Secutech je događaj koji ljudi iz sigurnosne industrije jednostavno ne žele propustiti. Veoma sam sretan da je sajam privukao posjetioce iz okolnih zemalja i regija, poput Kine, Japana i Malezije, kao i Rusije i Južnoafričke Republike, koje su dosta udaljene od Tajvana." Gospodin Lee je ovom prilikom također dodao da među deset vodećih zemalja po broju posjeta ovome sajmu spadaju Japan, Kina, Malezija, Koreja, Singapur, SAD, Tajland, Hong Kong, Filipini i Indonezija.
Paralelne manifestacije GDSF i "Security 50"
Secutech 2013 je ponudio nekoliko važnih i interesantnih foruma i događaja namijenjenih poslovnom umrežavanju. Tokom ovogodišnjeg Secutecha, globalni Forum digitalnog nadzora (Global Digital Surveillance Forum – GDSF) predstavljen je skupa sa manifestacijom Security 50, koja promoviše industrijsku top listu 50 najuspješnijih sigurnosnih kompanija, pripremljenu na bazi dostavljenih rezultata o ostvarenim prihodima u prethodnoj poslovnoj godini. Tokom seminara i konferencija održanih u okviru GDS foruma, stručnjaci za videonadzor iz nekoliko vodećih kompanija koje posluju u ovome segmentu odgovarali su na brojna pitanja učesnika i razmatrali mnoge aspekte videonadzora u svjetlu najnovijih i dolazećih izazova za sigurnosnu industriju.
Dr. Steve Ma, izvršni potpredsjednik kompanije Vivotek, bio je jedan od brojnih govornika na GDSF manifestaciji. U izjavi za medije g. Steve Ma je poručio: "Ove godine smo na GDSF manifestaciji predstavili našu novu panoramsku kameru, jer smatramo da GDSF kao događaj pruža odličnu priliku za interakciju sa publikom." Osvrćući se na rang kompanije Vivotek na rang listi "Security 50", g. Ma je istakao da je Security 50 rangiranje za sve posjetioce važan pokazatelj pozicija u industriji. Drugi govornik na globalnom Forumu digitalnog nadzora GDSF bio je g. Sunny Kong iz Singapura, direktor prodaje u kompaniji Milestone Systems Pte Ltd. U svojoj izjavi pripremljenoj za medije, g. Kong je naznačio kako je sudjelovanje na GDSF manifestaciji, prije svega, osiguralo veću posjetu Milestoneovom štandu." GDSF je naša platforma za susrete sa partnerima i krajnjim korisnicima. Veoma nam je važno predstaviti naš IP softver za upravljanje videom, tako da korisnici mogu steći iskustvo i bolje razumjeti naše proizvode."
Vladar u kategoriji najboljih videonadzornih kamera
Kompanija Vivotek je tokom ovogodišnjeg Secutecha po treći put zaredom u posljednje tri godine nagrađena vrijednim priznanjem za najbolju predstavljenu videonadzornu kameru. Za ovaj natječaj kompanija Vivotek je kandidovala svoju mrežnu kameru u bullet kućištu oznake IP8371E, koja je posebno dizajnirana za upotrebu na otvorenom prostoru, a opremljena je 3,1-megapikselnim CMOS senzorom, što joj omogućuje snimanje videa u rezoluciji 1920 x 1080 pri brzini izmjene slika od 60 fps. Ova kamera dizajnirana je sa kućištem otpornim na spoljašnje utjecaje i zaštićenim u klasi zaštite IP67, što je uspješno štiti od kiše, prašine i ekstremnih vremenskih uslova. Komentarišući osvajanje ovoga vrijednog priznanja, g. Steve Ma, izvršni potpredsjednik kompanije Vivotek, je izjavio: "Svakako da je velika čast za nas to što osvajamo ovu nagradu već treću godinu zaredom. Zadržat ćemo naše opredjeljenje i istrajati u proizvodnji izvrsnih proizvoda, bazirajući naš tehnološki razvoj na inovativnosti i dobro isplaniranim razvojno-istraživačkim aktivnostima."
Milestone Systems predstavio XProtect softver
Na ovogodišnjem sajmu Secutech kompanija Milestone je predstavila svoj cjelokupan arsenal XProtect softverskih platformi za upravljanje videonadzorom, koje u tom pogledu nude gotovo neograničene mogućnosti. Ovom prilikom su predstavljene softverske platforme koje svojom namjenom pokrivaju gotovo sve videonadzorne aplikacije, bez obzira na njihovu veličinu. Predstavljeni su XProtect® Go – besplatna verzija softvera za upravljanje videom, dizajnirana za male privredne subjekte i privatne stambene prostore, i XProtect® Essential – videonadzorni softver namijenjen malim privrednim subjektima, prodavnicama ili uredima koji zahtijevaju osnovne videonadzorne funkcije. Segmentu maloprodaje i malim preduzećima, koja iskazuju potrebu za integrisanjem aplikacija, Milestone je namijenio softversko rješenje XProtect® Express, dok je za instalacije srednje veličine, poput onih u državnim institucijama, muzejima, bolnicama, kampusima i školama predstavljeno softversko rješenje XProtect® Professional. Pored toga, za velike korporativne korisnike Milestone Systems je predstavio namjenski skrojena softverska videoupravljačka rješenja XProtect® Enterprise, XProtect® Expert i XProtect® Corporate, ali i tri moćna alata koja pospješuju upotrebu XProtect softvera za upravljanje videom, i to XProtect Smart Client, XProtect Web Client i Milestone Mobile.
Dahua Technology po šesti put na Secutechu
Kineski proizvođač videonadzornih proizvoda i rješenja Zhejiang Dahua Technology Co Ltd također koristi sajam Secutech kao platformu za svoje susrete sa klijentima. Dopredsjednik kompanije g. Michael Chen tim povodom je izjavio: "Ovo je mjesto susreta gdje se možemo izmiješati sa postojećim kupcima, upoznati nove kupce i naučiti o novim trendovima." Tokom ovogodišnjeg sajma predstavnici kompanije Zhejiang Dahua Technology Co Ltd su upoznali posjetioce iz Austrije, Izraela, Malezije, Rusije, Singapura, Turske i UAE. Imajući na umu da se u ulozi izlagača na sajmu Secutech International pojavljuje već šestu godinu zaredom, g. Chen je iznio svoj veoma pozitivan stav o tržištu, uz uvjerenje kako su sigurnost i zaštita od velikog značaja kako za vlade, tako i za individue. Dajući na kraju ocjenu uspješnosti Dahuinog sajamskog nastupa, g. Chen je dodao da je veoma zadovoljan sajmom i da će se na njemu pojaviti i sljedeće godine.
Hikvision Digital Technology
Hikvision je, između ostalog, uspješno predstavio svoju novu Effio-e seriju analognih kamera, koju sačinjavaju četiri modela u kupolastom kućištu. Model DS-2CC5281P(N)-VP odnosi se na kupolastu kameru rezolucije 600 TVL, dok oznaka modela DS-2CC5281P(N)-AVPIR2 opisuje sličnu kupolastu kameru, ali sa dodatim infracrvenim osvjetljivačem. Kamere DS-2CC52A1P(N)-VP nude sliku u rezoluciji 700 TVL, dok model DS-2CC52A1P(N)-AVPIR2 nudi sliku u rezoluciji 700 TVL i ima ugrađen IC osvjetljivač. Sve kamere iz Hikvisionove Effio-e serije opremljene su moćnom Sonyevom Effio serijom DSP čipova, koja omogućuje postizanje još boljih rezultata u nadzoru u smislu veće horizontalne rezolucije, poboljšanih radnih karakteristika u lošim svjetlosnim uslovima, smanjenja digitalnih smetnji i sl. Osim toga, Hikvision je prikazao i svoju najnoviju seriju NVR uređaja – DS-9600NI-RT, mrežnih snimača videa visoke definicije na koje je moguće priključiti do 64 mrežne kamere, a koji podržavaju ulaz videa rezolucije do 5 megapiksela.
Pobjednici na natječaju “Secutech Award 2013”
Tradicionalni natječaj za najbolju IP videonadzornu kameru i najbolji mrežni videosnimač ove godine je pokazao da globalni ponuđači i dalje vode glavnu riječ kada je u pitanju razvoj novih i performansama nadmoćnih videonadzornih proizvoda. U kategoriji mrežnih videonadzornih kamera rezolucije 1,3–29 megapiksela prestižnim “Secutech Award 2013” priznanjem ove godine nagrađene su kompanije Dahua (za IP kameru iz serije DH-IPC-HF5200), Everfocus (za 3-megapikselnu Full HD mrežnu kameru iz serije EAN3300), Lilin (za 3-megapikselnu HD mrežnu kameru sa stvarnom dan/noć funkcionalnošću iz serije IPG1032), Panasonic (za mrežnu kameru serije WV-SW316L), Sony (za Full HD mrežnu kameru iz serije SNC-VB630) i Vivotek (za 3-megapikselnu HD mrežnu kameru sa stvarnom dan/noć funkcionalnošću iz serije IP8371E). U segmentu NVR uređaja nagrađena su rješenja iz kompanije NUUO – NVR serije NS-1040, QNAP – uređaj iz serije VS-4116 Pro+ te SYNOLOGY – uređaj iz serije RackStation RS10613xs+.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

a&s Adria - professional security magazine for providing total security solutions is a monthly circulating publication and a licenced representative of Messe Frankfurt New Era Business Media for Adriatic region, which consists of following countries: Bosnia and Herzegovina, Croatia, Kosovo, Montenegro, FYR Macedonia, Slovenia and Serbia.

a&s Adria magazine is a monthly publication in the area of Security and Protection, with a primary goal of informing, educating, connecting and uniting the protection market in the region of Southeastern Europe. The managers of security companies, working primarily with technical and physical protection, installation and distribution of technical security equipment. Thanks to clear development vision that recognised market needs, our magazine established itself as a necessary and trustworthy well of information and safe connection between the producer and the buyer.