Menu
A+ A A-

Saradnja Boscha i Mastera u Bosni i Hercegovini

Kompanija Bosch sigurnosni sistemi potpisala je ugovor o distribuciji njenih proizvoda s jednim od najvećih bh. distributera firmom Master BC iz Banje Luke. Sastanku predstavnika dvaju kompanija prisustvovao je i naš redakcijski tim
Piše: Damir Muharemović
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Ma koliko kvalitetne proizvode imali u ponudi, bez razgranate, iskusne i dobro pokrivene prodajne mreže ne mogu se očekivati ni pravi rezultati. Princip je to kojim su se vodili i Bosch sigurnosni sistemi, kada su se odlučili još jače pozicionirati na bosanskohercegovačkom tržištu. Postojećoj partnerskoj mreži pridružila se jedna od najvećih distributerskih firmi – Master BC. Ugovor se trenutno odnosi samo na tržište Bosne i Hercegovine, iako Master, sa centralnim sjedištem u Beogradu, posluje u svim državama regije.
 
Pogledajte fotografije iz kompanije Mater BC:
 
Bosch: Biti što bliže tržištu
„Poznato je kako Bosch daje veliki naglasak na planove pri strukturiranju partnerske mreže. Pri tome je osnovni cilj biti što bliže tržištu i osigurati optimalnu prateću podršku. Iz te nas perspektive veseli suradnja s Master BC-om kao profesionalnim i tržišno establiranim distributerom, jer smatramo kako ćemo tržištu zajednički osigurati bržu dostupnost i dobavljivost opreme, kao i svu potrebnu prateću servisnu podršku“, kazao nam je Danijel Jerković, prodajni menadžer Bosch sigurnosnih sistema za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju.
Bosch sigurnosni sistemi jedan su od vodećih svjetskih dobavljača sigurnosnih, zaštitnih i komunikacijskih proizvoda, rješenja i usluga. Portfolio njegovih proizvoda uključuje videonadzor, protivprovalu, detektore požara i glasovne evakuacijske sisteme, kontrolu pristupa te profesionalne audio i konferencijske sisteme za reprodukciju glasa, zvuka i muzike. „Kao svjetski lider u različitim poslovnim sektorima Bosch je ostvario rezultat od preko 70 milijardi € u 2015. godini. Paralelno s tim, u posljednjih pet godina uložili smo oko 20 milijardi € u istraživanje i razvoj. Prevedeno, to iznosi oko 10 inovacija dnevno. Generalno, Boschev rad je vođen Boschevim vrijednostima. Orijentirani smo na budućnost, fokusirani na odgovornost i održivost, potičemo otvorenost i povjerenje i na tržištu uvijek stremimo pouzdanosti i vjerodostojnosti. Rezultat toga su brojne velike svjetske reference u svim gospodarskim granama. Izradili smo rješenja za više od 100 zračnih luka, 170 željezničkih i metrostanica, imamo preko 140 referenci iz kritičnih infrastruktura, više od 60 referentnih stadiona i trgovačkih lanaca“, istaknuo je Jerković.
 
Master BC: Proširiti portfolio na sve segmente tržišta
S druge strane, Master BC, jedan od najdominantnijih distributera na tržištu Bosne i Hercegovine, koji posluje gotovo 20 godina, u ovom partnerstvu vidi priliku za proširenje portfolija. Iako su zadovoljni dosadašnjim ostvarenim rezultatima i rastom, prema riječima Dobrile Vranješ, dugogodišnje direktorice Master BC-a, uvijek postoji tržišni segment u kojem se može postići još više nudeći specijalizirana rješenja. „Pregovore smo završili prošlog mjeseca, a smatramo da ćemo u saradnji s Boschem proširiti naš programski portfolio na sve segmente tržišta i našim partnerima obezbijediti nabavku opreme i rješenja koja do sada nismo imali poput, naprimjer, sistema javnog ozvučenja, evukacijskih i konferencijskih sistema itd.“, kazala nam je Vranješ. 
S obzirom na činjenicu da je Master BC već distributer velikih imena u svijetu sigurnosti, kao što su Sony, Dahua, Samsung, Paradox, LST, Videosec i drugi, zanimalo nas je na koji način namjeravaju uspostaviti balans s ostalim proizvodima koje distribuiraju te na koja vertikalna tržišta, zapravo, ciljaju s Boschevim proizvodima. „Boschev program je po svojim integracionim rješenjima i svojim portfolijem potpuno izvan opsega naše dosadašnje ponude, tako da na taj način nikako ne može uticati na naše aktivnosti s ostalim dobavljačima. U sferi videonadzora Sony zamjenjujemo s Boschem, tako da su tržišta i u tom segmentu ostala nepromijenjena“, istaknula je Master BC-jeva direktorica Dobrila Vranješ. Partnerstvo Boscha i Master BC-a imat će utjecaja na bosanskohercegovačko tržište sigurnosti. Iako su i Bosch kao proizvođač i Master BC kao distributer odveć poznati tržišni igrači, kojima su godine uspješnog poslovanja priskrbile značajan udio na tržištu, njihova saradnja zasigurno će im pomoći da osvoje i one segmente u kojima su postizali nešto slabije rezultate te da tržištu sigurnosti ponude kvalitet više.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.