Menu
A+ A A-

Konferencija Privatna zaštita 2017. – Prevencija, Zaštita, Sigurnost

Hrvatski ceh zaštitara – strukovna zaštitarska komora  ove godine obilježava jubilarnu 25. godišnjicu svoga postojanja i djelovanja, čijim je povodom pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova i Konfederacije europskih sigurnosnih službi COESS-a održana  prigodna godišnja Konferencija 'Privatna zaštita 2017.' u okviru Interprotexa, 12. Međunarodnog sajma zaštite osoba i imovine. Konferencija strukovne zaštitarske komore imala je za cilj potaknuti raspravu o privatnoj zaštiti kako bi se uz pomoć Ministarstva unutarnjih poslova i članica CEH-a privatna zaštita dovela na najvišu moguću razinu prema EU standardima.
 
Pogledajte i fotografije sa konferencije:
 
Konferencija je bila namijenjena članovima Skupština, nadzornih odbora i upravama zaštitarskih trgovačkih društava, menadžerima i voditeljima poslova sigurnosti iz javnog i privatnog sektora, predstavnicima Policijskih uprava nadležnim za poslove privatne zaštite, konzultantima sigurnosti, predstavnicima unutarnje revizije, voditeljima pravnih poslova, djelatnicima tijela državne uprave nadležnima za poslove sigurnosti, projektantima sustava sigurnosti, te stručnjacima i nastavnicima sigurnosnog obrazovnog područja.
Uvod u Konferenciju započeo je osvrtom potpredsjednice Ceha gospođe Renate Dončević i gospodina Ivana Funčića, na 25 godina djelovanja HCZ-a, te svečanom dodjelom  plaketa za osobite zasluge za razvoj i promicanje zaštitarske struke u Republici Hrvatskoj. 
 
Ceh je za osobitu zaslugu za razvoj i promicanje zaštitarske struke u Republici Hrvatskoj Plaketama zahvalio: dr.sc. Željku Dobranoviću, bivšem predsjedniku HCZ-a, dipl. iur. Mladenu Ozimecu, SBO, Lidiji Stolici SBO, Ivanu Funčiću, Securitas Hrvatska, Frani Marušiću, Tehnozavod-Marušić, Krešimiru Marušiću, Tehnozavod-Marušić, Marku Sikirici, Tehnozavod-Marušić, Renati Dončević, Alarm Automatika, Krešimiru Pajiću, Eccos inženjering, Ivanu Špoljariću, Eccos inženjering, Stipici Baljkasu, Prospectus, Nevenu Martiću, Miroslavu Petroviću, Alzas Alarms, Josipu Dijakoviću, Bravarija Dijaković, Hrvoju Šimcu, Gradska sigurnost Šimac i sin, Petru Šimcu, Gradska sigurnost Šimac i sin, Iliji Ivezić, Arsenal Ivezić, Dušku Bjelotomiću, Protekta, Nadiji Cvitanović, Danici Kauzlariću, Davoru Mihalinecu, A.A.M.-Mihalinec, Ministarstvu unutarnjih poslova, COESS-u, Vlatku Bašiću, HNB, Ivanu Čuli, Ministarstvo financija RH, Matiji Mandiću, KING ICT-u, Primat RD-u, Zaštiti ZAGREB,FINA-i, FINA-i GS, Securitas Hrvatska, Plivi, Podravki, AKD ZAŠTITI, Zagrebačkom velesajamu.
 
Uz Plakete, dodijeljene su i zahvalnice za potporu i suradnju u radu Hrvatskog ceha zaštitara u proteklih 25. godina. 
 
Zahvalnice su dodijeljene Uredu za upravljanje kriznim situacijama, Hrvatskoj udruzi poslodavaca, RSRH- Zaštita, Zbornici za razvoj slovenskega zasebnega varovanja, Komori na R. Makedonija za privatno obezbeduvanje, NHO – Private Security Industry Norway, Federatia servicii ilor de securitate din Romania, PKS-Udruženju za privatno obezbeđenje i ostale uslužne djelatnosti, časopisu Zaštita, A&S Adria magazinu i Best Banking magazinu.
Prigodnim poveljama Hrvatski ceh zaštitara – strukovna zaštitarska komora  zahvalila se i svojim utemeljiteljima prvom predsjedniku Ceha dr. sc. Ivanu Husaru, Marjanu Kraljeviću , bivšem predsjedniku i utemeljitelju Ceha, Damiru  Funčiću , Velimiru Ostoiću, Vjekoslavu Šafraniću, Damiru Ruku, Borisu Belušiću, Mladenu Markoviću , posthumno Antunu Pelku, Robertu Pažitku, Borisu Popoviću, Zoranu Kovaču, Mladenu Boljunu i Branimir Vukoviću.
 
Konferencija je omogućila svim sudionicima mogućnost umrežavanja i neposrednu komunikaciju pružatelja usluga, korisnika usluga u području privatne zaštite, stručnjaka i drugih zainteresiranih institucija i pojedinaca.  
 
Broj sudionika Konferencije bio je iznad svih  očekivanja, te je na Konferenciji sudjelovalo preko 170 sudionika, kojima je posebno bio zanimljiv drugi dio Konferencije na kojem je predavanje održala Catherine Piana, generalna direktorica CoESS-a na temu Stanje industrije privatne zaštite u EU. Coess kao krovna organizacija industrije privatne sigurnosti u EU, kroz nacionalne članice okuplja preko 44 000 tvrtki i zapošljava gotovo 2 milijuna licenciranih osoba za obavljanje poslova privatne zaštite.
 
U svom izlaganju predstavila je nove trendove i inovacije u industriji privatne sigurnosti, djelovanje Coessa u jačanju kvalitete rada, primjenu standarda  pri javnoj nabavi iz priručnika „Nabava kvalitetnih usluga privatne zaštite“, razvoj i održavanje standarda CEN i ISO i jačanju javno-privatnog partnerstva.
 
Runar Karlsen, direktor industrije privatne sigurnosti Norveške na temu Suradnja policije i industrije sigurnosti, predstavio je novi vodič koji su zajednički izradili industrija sigurnosti i policija Norveške.
 
Branko Slak, predsjednik slovenske zaštitarske komore ZRSZV govorio je o Ulozi privatne zaštite u sustavu nacionalne sigurnosti.
 
Projekt TRAIN BRAIN SOFT u kojem iz  RH sudjeluje Hrvatski ceh zaštitara  predstavila je Verica MileskaStefanovska, Predsjednica Makedonske komore za privatnu zaštitu. 
Naglasila je važnost kontinuirane edukacije i specijalizacije menadžera i zaposlenika u industriji privatne sigurnosti s ciljem podizanja kvalitete, znanja, radnih uvjeta i sposobnosti sektora da uspješno odgovara  na nove sigurnosne izazove.
 
Treći dio Konferencije bio je i najaktivniji nakon što je gospodin Sandro Šegedin iz Sektora za inspekcijske poslove Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske održao predavanje na temu Zakona o zaštiti novčarskih institucija - 2 godine nakon primjere istog. Nakon predavanja započela je panel diskusija čiji je moderator bila potpredsjednica Ceha gospođa Renata Dončević, uz sudionike gospodina Sandra Šegedina,  predstavnika MUP RH, predstavnika obveznika Zakona o zaštiti novčarskih institucija gospodina Milana Parata, PBZ, gospodina Emira Lojića, Adris grupa i gospodina Andreja Sajka, Senator.
 
Pitanja iz publike odnosila su se na određene promjene koje je potrebno učiniti kako bi se isti Zakon što bolje primijenio, te kako bi se određeni problemi koji su primijećeni u protekle dvije godine otklonili, a kako bi se što je moguće više smanjila mogućnost bilo kojeg oblika razbojništva u zaštiti osoba i imovine. Predstavnici MUP-a, ali i obveznici iskazali su otvorenost za suradnju, dok je sam predstavnik MUP-a gospodin Šegedin iskazao potrebu za još većim uključenjem CEH-a u provođenju Zakona, ali i skretanju pažnje na one segmente privatne zaštite koji po mišljenju članica CEH-a nisu dovoljno jasno definirani u Zakonu, te zahtijevaju određene promjene. MUP tako očekuje pomoć CEH-a u kreiranju Zakona o novčarskim institucijama, ali i cijele privatne zaštite kroz primjere iz prakse iskusnih članica CEH-a.
 
Održana Konferencija bila je uvod u smjer daljnjeg rada Hrvatskog ceha zaštitara - strukovne zaštitarske komore od koje se očekuje da bude relevantan sudionik i partner u kreiranju smjernica koje će osigurati najbolju privatnu zaštitu, što je pokazatelj da je HCZ komora od iznimnog značaja u sigurnosnoj industriji, te relevantan dionik kreiranja i implementacije Zakona o novčarskim institucijama.
 
Kroz panel diskusiju predstavnici obveznika Zakona kazali su kako je prilagodba novom Zakonu bila lako prilagodljiva, te kako se ne radi o većim novčanim izdacima, obzirom da su svi kroz vlastito iskustvo i rad kontinuirano radili na unapređenju sigurnosti osoba i imovine, stoga su bili spremni učiniti dodatne promjene kako bi se u potpunosti prilagodili Zakonu o novčarskim institucijama. Kroz te dvije godine primijetili su što je još potrebno promijeniti, gdje određene smjernice u Zakonu nisu jasno definirane, te su pokazali spremnost na dodatno pojačanje privatne zaštite.
 
Članovi HCZ-a tako su iskazali zadovoljstvo i očekivanje u nastavku dijaloga s predstavnicima vlasti, kako bi u narednom periodu HCZ dodatno kroz prijedloge članica HCZ-a sudjelovao u unapređenju privatne zaštite na najvišem nivou uz primjenu EU standarda.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.