Menu
A+ A A-

Uskoro pravilnik o upotrebi dronova u BiH

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) uskoro bi trebala uvesti pravilnik kojim će se regulirati upotreba vazduhoplovnih sistema na daljinsko upravljanje. Na ovaj način, korisnici dronova ili bespilotnih letjelica imat će tačno propisane mjere letenja, kao i dobijanje odobrenja za letenje.
 
Stručni saradnik za odnose s javnošću u BHDCA-u Aleksandar Lalović istaknuo je da se pravilnik, čije se izdavanje očekuje polovinom godine, radi na bazi iskustava zemalja iz okruženja i Evropske agencije za sigurnost u vazduhoplovstvu. 
 
"Veliki je značaj regulisanje ove oblasti. U nadležnosti Direkcije je prije svega obezbjeđenje svih učesnika u vazdušnom saobraćaju, tako da moramo zaštititi prostor kako ne bi došlo do narušavanja sigurnosti zbog dronova", kazao je Lalović.
 
Bespilotne letjelice trebale bi se koristiti samo uz odobrenje Direkcije, u skladu s naredbama o pravilima letenja. Međutim, Lalović nam govori kako je Direkcija posljednjih godina primila tek nekoliko zahtjeva za operacije dronovima.
 
"Nemamo puno zahtjeva jer još ne postoji poseban propis za korištenje dronova. Uglavnom su odobrenje tražili ljudi koji rade na većim visinama. Oni koji koriste dronove za lične upotrebe, svadbe i neki marketing, nisu nam se javljali", rekao je Lalović.
 
Prodaja dronova do sada neregulisana
 
Direkcija, kao ni bilo koja druga služba, ne vodi evidenciju o broju dronova u Bosni i Hercegovini, niti je njihova prodaja na bilo koji način regulisana. Iz BHDCA-e su kazali da dosad nisu imali izvještaj o narušavanju sigurnosti bespilotnim letjelicama.
 
Dronove u BiH može kupiti ko god želi i koristiti ih "na svoju ruku", zbog čega Jurica Kolobarić, glavni inicijator za regulaciju korištenja dronova, ističe da se pravilnik mora hitno donijeti. "Nije baš normalno stanje da bilo ko može kupiti dron, letjeti ljudima iznad glava, narušavati privatnost i ugrožavati sigurnost bez ikakve kontrole", naglasio je Kolobarić.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.