Menu
A+ A A-

Proizvodnja prvog vatrogasnog vozila u BiH

Vlasnik novootvorene firme Sućo d.o.o. Suad Bešlić i načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković potpisali su memorandum o saradnji kojim su određene smjernice za stvaranje ambijenta neophodnog za proizvodnju prvog vatrogasnog vozila na području Bosne i Hercegovine.
Firma Sućo, inače predstavnica njemačke kompanije Lentner GmbH, koja se bavi proizvodnjom sofisticiranih vatrogasnih vozila, u januaru ove godine počela je s radom u Živinicama. 
 
Priliku za posao dobilo je 15 osoba, koje izrađuju dijelove vatrogasih vozila. Nakon izrade dijelovi se šalju na sklapanje u Njemačku, a s obzirom na to da su uposlenici ove firme prošli edukaciju, sada su spremni za izradu kompletnog vozila u Bosni i Hercegovini.
 
Prema najavama općinskog načelnika, to bi se trebalo desiti u toku iduće godine.
 
"Do kraja ove godine bi trebali reparirati jedno vatrogasno vozilo iz Vatrogasne jedinice u Živinicama, a već iduće bi trebali početi proizvoditi vatrogasno vozilo na kojem će pisati: Made in BiH", kazao je Kamenjaković.
 
Vrijednost vozila čiji se dijelovi šalju u Njemačku na sklapanje iznosi blizu 600.000 eura. 
 
Do kraja 2017. stotinu zaposlenih
 
S druge strane, Kamenjaković ističe da bi ova firma do kraja 2017. trebala imati blizu 100 zaposlenih mladih ljudi koji bi se bavili visokosofisticiranom proizvodnjom vatrogasnih vozila po njemačkim standardima i normama.
 
"Posebno je važno da je Bešlić donio kompletan softver koji je instaliran u četvrtak na informacionom sistemu u njihovoj firmi. Uz pomoć ovog softvera, pored vatrogasnih omogućena je i proizvodnja sanitetskih i ostalih namjenskih vozila za kojima se ukaže potreba na tržištu. Ukoliko ovaj projekat u potpunosti uspije, moći će se proširivati i na druge općine i to će biti jedna serijska proizvodnja vatrogasnih vozila", naglašava općinski načelnik.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.