Menu
A+ A A-

Bosch poboljšao prodaju u svim poslovnim područjima i regijama

Grupa Bosch dobro je počela novu poslovnu godinu. Prodaja te kompanije narasla je 12 posto u prvom tromjesečju. Sva poslovna područja i regije napredovali su u prva tri mjeseca 2017. godine. „Sadašnji poslovni uspjeh daje nam prostora da oblikujemo svijet budućnosti”, rekao je dr. Volkmar Denner, predsjedavajući Boschevog Upravnog odbora. „Unaprijediti naše postojeće poslovanje, otvoriti nova područja poslovanja, zauzeti vodeću tehnološku poziciju – to je naša strategija za proces transformacije.” Ključne tačke te transformacije promjene su u sferi mobilnosti i povezivosti interneta stvari.
 
Poslovna 2016. godina – početna ulaganja na rekordnom nivou
U 2016. prodaja Grupe Bosch narasla je na 73,1 milijardu eura. To predstavlja rast od 3,6 posto, odnosno 5,5 posto nakon prilagodbe zbog učinaka kursne razlike. Operativna dobit prije kamata i poreza bila je 4,3 milijarde eura. Razvoj rezultata u 2016. odražava značajna početna ulaganja u zaštitu budućnosti kompanije. Prošle je godine Bosch povećao potrošnju na istraživanje i razvoj za malo manje od 10 posto na 7 milijardi eura.
 
Novi koncepti mobilnosti: bez emisija, stresa, nesreća
Sfera mobilnosti na pomolu je značajnog obrata. „Bosch će omogućiti novu vrstu mobilnosti, koja je bez emisija, stresa i nesreća. Više nije bitno samo napraviti bolje automobile. Moramo iznova osmisliti mobilnost”, izjavio je Denner. Također je napomenuo da je poboljšanje kvalitete zraka u gradovima zadatak kojem moraju zajednički pristupiti industrija, politika i društvo. Glavni izvršni direktor Boscha vjeruje da dodatna poboljšanja motora s unutrašnjim sagorijevanjem imaju ogroman potencijal. Mjerni postupak za emisije u stvarnim uvjetima vožnje (RDE) koji stupa na snagu u jesen 2017. pridonijet će daljnjem smanjenju emisija dušikovog oksida iz vozila. Bosch trenutno radi na oko 300 istraživačkih projekata u području RDE-a. 
 
Elektrifikacija mobilnosti: spoj struje i goriva
Bosch također nastoji potaknuti električnu vožnju. Nova operativna jedinica za elektromobilnost objedinit će sve djelatnosti kompanije u tom području. Kompanija ulaže i oko 400 miliona eura svake godine radi ostvarivanja napretka na području elektromobilnosti. Većina toga otpada na istraživanje i razvoj baterija. Novi Boschev odjel za pogonska rješenja i njegovih 88.000 zaposlenika od početka 2018. nudit će sve tehnologije za pogonske sklopove iz jednog izvora. 
 
Automatizacija mobilnosti: demonstracija uspjeha
Čak kad je i automatizirana vožnja u pitanju, Bosch se može pohvaliti tehnološkim napretkom i poslovnim uspjehom. Kompanija je na području sistema pomoći vozaču u 2016. prvi put ostvarila prodaju preko milijarde eura. Oko 3000 Boschevih inžinjera trenutno radi na automatiziranoj vožnji. U saradnji s Daimlerom, Bosch nastoji unaprijediti potpuno automatizirana vozila bez vozača za vožnju gradskim ulicama. Cilj je potpuno autonomna vožnja vozila u gradovima do početka naredne decenije. 
 
Nove percepcije tehnologije: inteligentna i emotivna
Bosch procjenjuje i da će do 2020. globalni volumen IoT tržišta rasti 35 posto godišnje do 250 milijardi dolara. Kompanija je već u 2016. prodala 27 miliona proizvoda koji se mogu povezivati na internet. Svi će njeni novi elektronički proizvodi do 2020. biti povezivi. U budućnosti će se uz svaki proizvod nuditi i usluge. Ključni je faktor toga umjetna inteligencija (UI). Gotovo će svaki Boschev proizvod za deset godina biti razvijen, proizveden ili opremljen umjetnom inteligencijom. 
 
Poslovna 2016. godina po regijama
U Evropi je Grupa Bosch u 2016. ostvarila prodaju od 38,6 milijardi eura. U odnosu na prethodnu godinu prihodi su se povećali za 3,4 posto. Nakon vrlo snažne prethodne godine prodaja Grupe Bosch u Sjevernoj Americi pala je lani za 2,2 posto na 12,3 milijarde eura, a u Južnoj Americi rasla 2,4 posto. U regiji Pacifička Azija Bosch je zabilježio značajan rast od 8,3 posto u prodaji koja je iznosila 20,8 milijarda eura.
 
Rezultati prema poslovnom području
Od sva četiri poslovna područja kompanije rješenja za mobilnost su narasla najviše u 2016. Prodaja je porasla za 5,5 posto na 43,9 milijardi eura. Poslovno područje Industrijska tehnologija, a posebno odjel Pogonska i upravljačka tehnologija, suočava se i dalje sa teškim tržišnim uvjetima u 2016. Prodaja je pala za 5,2 posto na 6,3 milijarde eura. Poslovno područje Energetska i graditeljska tehnologija ostvarilo je prodaju od 5,2 milijarde eura u 2016. 
 
Broj zaposlenika: izražena potreba za informatičkim osobljem
Prema podacima od 31. decembra 2016, Grupa Bosch zapošljava približno 390.000 zaposlenika širom svijeta. Broj zaposlenika povećao se za 14.500 u prošloj godini. Broj zaposlenika u Njemačkoj narastao je za 2.000 na 134.000. Većina preostalog rasta broja zaposlenih bila je u Aziji i Sjevernoj Americi. Kompanija i dalje ima izraženu potrebu za zapošljavanjem specijalista i rukovodećeg osoblja, naročito onih sa znanjem u području IT-a i softvera. 
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.