Menu
A+ A A-

Agrokor za sobom povlači Sokol Marić

Trgovački sud u Zagrebu otvorio je predstečajni postupak nad najvećom hrvatskom zaštitarskom kompanijom Sokol Marić.
Sud je utvrdio da su ispunjene pretpostavke za otvaranje predstečajnog postupka te je, s obzirom na vrijednost imovine i iznos obaveza, imenovan i povjerenik. U odluci se pozivaju svi kreditori da u roku 15 dana prijave svoja potraživanja.
 
"Usljed rasta zaduženosti prvenstveno kroz mjenice s regresnim pravom i povezane kreditne linije ugovorene u 2017. godini i očekivanih otpisa potraživanja od Agrokora u razini do 70% Društvo dolazi u situaciju manjka likvidnosti od preko 62 milijuna kuna te time prijeteće nesposobnosti za plaćanje. Na osnovi navedene prijetnje nesposobnosti za plaćanje te zbog dodatnih elementa pada prihoda i očekivanog rasta troškova kao i rizika blokade računa, Društvo je s glavnim ciljem očuvanja velikog broja radnih mjesta i svojih strateških korisnika usluga primorano pokrenuti predstečajni postupak", stoji u zaključku objavljenom u Planu restrukturiranja.
 
Kako se navodi, Sokol-Marić je uredno izvršavao sve svoje zakonske, poreske i druge obaveze, ali da je do nemogućnosti plaćanja došlo zbog "financijskog duga od 142 milijuna kuna (16 miliona eura) do kojega je došlo temeljem mjenica s regresnim pravom prema Društvu iz faktoring poslova s Agrokorom / Konzumom".
 
Zato u planu pretpostavljaju da će morati otpisati dug Agrokora od 70 posto za 2015. i 2016. godinu.
 
Kompanija Sokol-Marić je uz to u posljednjih nekoliko mjeseci izgubila ugovore u vrijednosti od 10,6 miliona eura (80 miliona kuna) i pretpostavlja se da će ukupni gubitak prihoda biti oko 13,3 miliona eura (100 milijuna kuna) na godišnjem nivou u 2018. godini.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.