Menu
A+ A A-

U toku je izrada Zakona o kritičnoj infrastrukturi Srbije

Porastom opasnosti od brojnih prijetnji, naročito terorizma, u savremenim teorijskim analizama, ali i u praksi, sve je prisutniji izraz “kritična infrastruktura“. Ona je bitan i suštinski dio nacionalne sigurnosti, a njena zaštita jedan od prioriteta svake države.
U tom smislu, Republika Srbija je pokrenula izradu nacrta Zakona o kritičnoj infrastrukturi. Ta bi zemlja u toku procesa pridruživanja Evropskoj uniji trebala usvojiti zakon o kritičnim infrastrukturama koji će biti usklađen s elementima Direktive 2008/114/ES. Time bi se podigao nivo interoperabilnosti Srbije sa EU, a u pogledu mjera zaštite kritične infrastrukture, morat će se utvrditi i određeni postupci: a) identifikacija kritične infrastrukture, b) izrada mapa kritične infrastrukture, c) razmjena informacija, d) osposobljavanje osoblja angažovanog na poslovima i zadacima u sistemima kritične infrastrukture, e) uvježbavanje sistema za zaštitu kritične infrastrukture ili oporavak u slučaju krizne ili vanredne situacije. 
 
Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti, čiji su članovi upravo menadžeri sigurnosti u poslovnim sistemima koji predstavljaju kritičnu infrastrukturu Srbije, pozdravlja inicijativu za normativno uređenje ove oblasti i dat će svoj puni doprinos u donošenju kvalitetnog zakonskog rješenja kroz učešće predstavnika Asocijacije u radu radne grupe MUP-a.
 
„Naše udruženje je uključeno u radnu grupu za izradu Nacrta Zakona i sama polazna osnova nacrta je već izrađena. U toku je usaglašavanje između svih članica radne grupe, a kasnije će predlog zakona ići u dalju proceduru. Smatramo izuzetno važnim ovaj korak koji je inicirao MUP, koji je i formirao radnu grupu, i mišljenja smo da će ovaj zakon doprineti bezbednosti vitalne infrastrukture Srbije, dakle povećanju nacionalne bezbednosti, i to što je posebno važno, kroz veću mogućnost preventivnog delovanja“, rekao je prof. dr. Dragan Trivan, predsjednik SAMKB-a.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.