Menu
A+ A A-

Sajam ISE 2018 će biti nezaboravno iskustvo

Petnaesto izdanje sajma ISE bit će održano između 6. i 9. februara u centru RAI Amsterdam. Organizatori najavljuju najveći i najuzbudljiviji sajam u njegovoj bogatoj historiji.

 

Najočiglednija promjena u odnosu na prošlo izdanje sajma je uključivanje dodatne izložbene hale. Tu je sada i Hala 15. Ona je odgovor na zahtjeve proizvođača i dobavljača usluga koji žele da učestvuju u najvećem svjetskom sajmu audiovizuelne (AV) opreme i rješenja za sistemsku integraciju. Hala se nalazi u prednjem dijelu kompleksa.

Cjeloviti program sajma ISE 2018 bit će dovršen u narednim sedmicama.

Šta posjetitelji mogu očekivati ​​od sajma ISE 2018?

Iskusni posjetitelji znaju da ih i dan prije službenog otvaranja sajma očekuju bogati sadržaji. Tri konferencije će biti održane 5. februara, uz slobodan pristup za sve izlagače i učesnike.

Konferencija Audio Forum je prepoznatljiv sadržaj sajma i pozabavit će se mogućnostima distribucije zvuka preko IP-a. Audio Forum objedinjuje svijet AV i profesionalne audio tehnologije i nastoji unaprijediti dijalog i razumijevanje među profesionalcima u ovim oblastima.  Konferencija će se fokusirati na sljedeće teme: prijenos digitalnog zvuka, audio dizajn sa zvukom preko IP-a i digitalni audio protokoli.

Smart Building je konferencija posvećena pametnim zgradama i predstavit će najnovije tehnologije i poslovne studije slučaja koje obuhvataju pametne kancelarije, domove, zgrade i gradove. U pitanju je cjelodnevni događaj podijeljen u dva segmenta. Prošle godine, ovaj događaj je privukao preko 400 učesnika, a za sljedeću godinu su već potvrđeni vodeći izlagači. Ovogodišnja tema je nazvana Od pametnih zgrada do pametnih gradova, navodi predsjedavajući konferencije Bob Snyder. „Kako u urbanim sredinama imate sve više slojeva digitalnih mreža, pojavljuju se i novi pristupi komercijalnom i stambenom okruženju“, kaže on.

Nakon konferencije slijedi službena ceremonija otvaranja sajma na kojoj će uvodno predavanje održati Carlo Ratti, poznati talijanski arhitekt, izumitelj i profesor u laboratoriju Senseable City Lab pri MIT-u u SAD.  

Ratti će u svom izlaganju govoriti o konceptu tzv. perceptivnih gradova. „Sve veća upotreba senzora i prijenosne elektronike u posljednjih nekoliko godina omogućava novi pristup istraživanju izgrađenih prostora. Načini na koje opisujemo i razumijevamo gradove se radikalno mijenjaju zahvaljujući alatima koje koristimo za njihovo projektovanje i proučavanje utjecaja na njihovu fizičku strukturu. Izlaganje prof. Carla Rattija će se pozabaviti ovim pitanjima iz perspektive analize različitih projekata u koje je on bio uključen“.

Nakon Rattijevog izlaganja slijedi ceremonija otvaranja koja je otvorena za sve koji mogu doći i uživati u ponuđenoj hrani i piću. To je savršena prilika za uspostavu kontakata i planiranje aktivnosti u naredna četiri dana.

Novina u 2018. u sklopu programa koji prethodi otvaranju sajma je i održavanje konferencije TIDE u prostorijama hotela Okura u blizini centra RAI. Organizator ovog događaja je poslovna asocijacija AVIXA odnosno bivši InfoComm International. TIDE je konferencija o međusobnom prožimanju sadržaja, prostora i tehnologije i pokazat će kako se sva tri ova elementa mogu objediniti i ponuditi korisnicima kroz fantastična iskustva.

Paralelno sa sajmom ISE 2018 u Amsterdamu će se održati atraktivno takmičenje nazvano World Masters of Projection Mapping. U sklopu njega će biti prikazani najbolji radovi u oblasti umjetničkog mapiranja 3D projekcija kao spoja kreativnosti i vrhunske tehnologije. Organizacija takmičenja je plod saradnje Amsterdam Light Festivala, sajma Integrated Systems Events (ISE) i centra RAI Amsterdam. Umjetnički i tehnički zadatak za pet odabranih umjetnika bit će izrada umjetničkog videa koji će sa više lokacija biti projiciran na trodimenzionalnu arhitekturu futurističkog muzeja EYE Filmmuseum. Za video umjetnike ovog profila ovakva projekcija predstavlja jedinstveni izazov. Žiri predvodi kreativni direktor Amsterdam Light Festivala Lennart Booij, dok će se o pobjedniku odlučivati 8. februara. Dan kasnije, pobjednik će biti predstavljen u sklopu specijalne ceremonije zajedno sa još pet finalista. Tokom ovih događaja, učesnici sajma će moći uživati ​​u večeri i dvosatnoj plovidbi brodom na potezu od luke RAI do lokacije održavanja takmičenja u centru grada. Pobjednički rad kao i uradci ostalih finalista će biti projicirani na muzeju EYE Filmmuseum u petak uveče nakon zatvaranja sajma.

Nakon otvaranja, očekivanih 75.000 posjetitelja će moći uživati u velikom broju ponuđenih sadržaja. Na prostoru koji obuhvata 15 izložbenih hala predstavit će se 1.200 vodećih svjetskih proizvođača i pružatelja usluga koji će biti raspoređeni u sedam tehnoloških zona. U 2018. godini, ove zone su: Obrazovanje, Pametne zgrade, Digitalno oglašavanje, Pro Audio/Live događaji, Objedinjene komunikacije i Rješenja za domove. Očekuje se predstavljanje više stotina proizvoda. Novina u 2018. godini je XR zona, koja pokriva tehnologije i rješenja za virtualnu, proširenu i mješovitu stvarnost.

(Video možete pogledati ovdje: https://www.iseurope.org/technology-zones/ )

Potpuno novi prostor površine 500 m2 nazvan je XR Tehnološka zona i smješten je u  stražnjem dijelu Hale 8 odnosno u odjeljku Park Foyer. Centralni dio ove zone opremit će kompanija Holovis. Ona je svjetski lider u oblasti projektovanja senzornih iskustava u sektoru zabave, industrije i trgovine. Posebna zona nazvana X Reality Hub bit će izdvojena unutar Park Foyer prostora i u njoj će se tokom trajanja sajma održati više radionica i prezentacija iz oblasti proširene stvarnosti.

InAVation nagrade: Pred kraj prvog dana sajma održat će se još jedan događaj koji nastavlja rasti  i potvrđuje da će najbolje što globalna AV industrija može ponuditi biti predstavljeno na ovoj jedinstvenoj i zabavnoj ceremoniji. Dok su nagrade iz oblasti projekata predmet želje svih vrhunskih svjetskih integratora i konsultanata, ulaznice za ovaj događaj  pokrivaju sve sadržaje tokom večeri tako da nećete imati dodatnih troškova. Nakon osvježenja ponuđenim pićem, gosti će se okupiti ispod gvozdene kupole nekadašnje industrijske zgrade kako bi prisustvovali gala večeri tokom koje će biti predstavljeni pobjednici u svim tehnološkim i projektnim kategorijama.

Među izložbenim štandovima smještene su i tri posebne pozornice na kojim će se tokom četiri dana prikazivati 30-minutne prezentacije izlagača, partnera i konsultanata. One će uključivati studije slučaja o inovativnim poslovnim i tehnološkim dostignućima.   Ove sesije su otvorene za sve posjetitelje i za njih nije potrebno vršiti rezervacije. U 2018. ove zone su: „CEDIA rješenja za pametne zgrade“, koje sponzorira asocijacija KNX, „AVIXA integralna komunikacijska rješenja“ pod pokroviteljstvom kompanije Crestron kao i „AVIXA komercijalna rješenja“ koje također sponzorira Crestron.

Po prvi put će na svakoj pozornici premijerno biti održane posebne poslovne sesije koje organizira službeni sponzor sajma AV Magazine. Ekskluzivne sesije će organizirati i predstavnici sajma Smart Building Conference, asocijacije KNX i konferencije Digital Signage Summit.

Tokom održavanja sajma posjetitelji će imati priliku da prisustvuju različitim skupovima i iskoriste brojne mogućnosti za edukaciju. To su:

Konferencija Digital Signage Summit ISE: Ovo je poludnevna konferencija koja će se fokusirati na najnovije tehnologije u oblasti digitalnog oglašavanja i digitalnog vanjskog oglašavanja, kao i poslovnih aplikacija. Organizator konferencije je partner sajma, kompanija invidis, a predsjedavajući je Florian Rotberg.

Konferencija Sports Venue and Fan Engagement Summit:  SVG Europe je u 2018. postao partner renomirane publikacije PanStadia & Arena Management Magazine s ciljem održavanja konferencije o sportskim objektima i interakciji s publikom. Ona će se fokusirati na ukupno iskustvo koje nude savremeni stadioni, posebno u segmentu tehnologija namijenjenih kvalitetnijom interakciji s publikom. Konferencija uključuje održavanje panela i prezentacije vodećih  emitera, pružatelja usluga, distributera, arhitekata, dizajnera i konsultanata.

Konferencija XR Summit: ovo je nova cjelodnevna konferencija na kojoj će biti predstavljeni najnoviji proizvodi za virtualnu i proširenu stvarnost, kao i radni procesi i rješenja za AV tržište. Ona je podjednako važna kako za izlagače tako i za učesnike. Organizator je partner sajma, festival VR Days Europe. Konferencijom će predsjedavati direktor programa ovog festivala Benjamin de Wit.

Kao i ranije, organizacije CEDIA i AVIXA su kao suorganizatori sajma pripremile bogat program obuke. On će obuhvatati kratke edukativne prezentacije od 20 minuta na njihovim štandovima kao i cjelodnevne radionice, predavanja i skupove. Oni će se održavati dan prije otvaranja sajma, kao i tokom sva četiri radna dana. Detaljnije informacije su dostupne na stranici sajma, uz ulaznice koje se prodaju preko novog online Ticket Shop servisa.

Odranije su popularne i tehnološke ekskurzije koje posjetiteljima daju priliku da se izbliza upoznaju sa nekim od najinovativnijih AV instalacija i objekata u Amsterdamu. Tokom ovih obilazaka se predstavljaju najsavremenije tehnologije i instalacijska rješenja.

„Uvjereni smo da će ISE 2018 biti do sada najuzbudljivije izdanje sajma. Kao i ranije, slušali smo šta kažu naši izlagači i posjetitelji i posljednjih šest mjeseci smo proveli u pripremi sajma koje će im pružiti nezaboravno iskustvo. U narednim sedmicama ćemo imati još uzbudljivih informacija“, kaže direktor sajma Mike Blackman.

Najnovije informacije o sajmu Integrated Systems Europe potražite na: www.iseurope.org

Fotografije možete preuzeti ovdje: https://www.iseurope.org/for-press/ise-press-photo-gallery/

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.