Menu
A+ A A-

30 medicinskih centara prelazi na SMARTair tehnologiju

Sistemi s više ključeva, različiti prostori kao što su protivpožarna i staklena vrata, kancelarije, apoteke, parkinzi i liftovi, stotine radnika i izvođača radova koji koriste različite pristupne sisteme i traže razne dozvole koje se stalno mijenjaju. Menadžeri u bolnici MAZ u Zaragozi suočili su se s ovim izazovima i zaključili da  mehanički ključevi njihovoj bolnici ne mogu ponuditi zaštitu za 21. stoljeće. 
Zbog toga je bolnica MAZ nadogradila svoje brave SMARTair Wireless Online sistemom elektronske kontrole pristupa. Zahvaljujući njemu, menadžeri objekata imaju uvijek aktuelne informacije o stanju u zgradi u stvarnom vremenu. 
 
Oko 115 SMARTair maski za brave i zidnih čitača sada se koristi za upravljanje pristupom unutrašnjim i vanjskim prolazima, uključujući drvena i staklena vrata, protivpožarna i sigurnosna vrata. SMARTair zidni čitači sada kontrolišu bolničke liftove, parkinge, vrata za ograničavanje požara i teretanu. Bežične maske za brave služe za zaključavanje kancelarija, kuhinja, menze, apoteke, arhive i skladišta.
 
Ovaj jedinstveni integralni pristupni sistem kontroliše se pomoću zaštićenog i intuitivnog SMARTair TS1000 upravljačkog softvera. Instaliran je na centralnom serveru i njime se upravlja preko klijent-servera u različitim bolničkim odjeljenjima. SMARTair Web Manager radi unutar okruženja bilo kojeg standardnog internetskog pretraživača, uz https:// komunikacijski protokol i SSL šifru. Zbog toga je njegovo svakodnevno korištenje maksimalno pojednostavljeno. Dodavanje ili brisanje korisnika posredstvom Web Managera je jednostavno: uz nekoliko klikova možete poništiti ili izmijeniti prava pristupa na pametnoj kartici. Za razliku od prethodnog sistema mehaničkih ključeva, sigurnost bolnice nije ugrožena ako radnik izgubi akreditiv. 
 
Pošto SMARTair Wireless Online sistem vrši ažuriranje putem komunikacijskih centara u realnom vremenu, menadžeri sigurnosti mogu implementirati sve promjene preko centralnog sistema, bez potrebe da gube vrijeme na obilazak bolnice i izmjenu prava za svaka vrata. Pošto su SMARTair uređaji bežični i koriste napajanje na baterije, njihova instalacija i održavanje nisu skupi.
 
Sada je i uposlenicima mnogo lakše. Osoblje i izvođači radova koriste jednu MIFARE pametnu karticu, koja je programirana za kontinuirano ažuriranje ovlaštenja za pristup, odnosno otvaranje pojedinačnih vrata pomoću njih. Kartice su inicijalno prazne, nakon čega se personaliziraju na način da se koriste i kao identifikacijski dokument zaposlenika. To znači da 625 radnika i oko 100 izvođača radova trebaju nositi samo jednu karticu.
 
 „Instalacijom ovog sistema postigli smo sve naše ciljeve“, kaže Miguel Angel Hernández Jerez, predstavnik bolnice MAZ.
 
Ova bolnica već planira proširenje svoje SMARTair instalacije na još 50 vrata. Osim toga, 30 centara u istoj grupaciji planira prelazak na SMARTair tehnologiju, uz jedinstvenu kontrolu preko centralnog servera. 
 
Više informacija o SMARTair tehnologiji dostupno je na: www.tesa.es/discoverwireless
 
Bolnica MAZ je medicinska ustanova srednje veličine koju vodi jedna od većih kompanija za radno osiguranje u Španiji. Ima 120 kreveta i 625 zaposlenih, a nudi i različite specijalističke medicinske usluge, uključujući posebne operacije i dijagnostičke testove. Više informacija dostupno je na www.maz.es.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.