Menu
A+ A A-

Vrijednost tržišta pohrane 1,7 milijardi dolara

Prema predviđanjima IHS Markita, više od 130 miliona videonadzornih kamera bit će isporučeno globalno u 2018. Ovo je dramatično povećanje od 2006. godine, kada je ukupan broj pošiljki bio manji od 10 miliona proizvoda. Rast potražnje za videonadzornim kamerama izazvao je i rast prodaje uređaja za pohranu. Procjenjuje se da je tržište eksternih sistema (SAN, NAS i eksterni DAS) za pohranu videopodataka vrijedilo 1,7 milijardi dolara u 2017. godini.
Uz veći broj nadzornih kamera, najnoviji modeli obično imaju jače specifikacije od prethodnih. Povećanje u karakteristikama kao što je rezolucija doprinose povećanju količine podataka koje generiše tipična kamera. Isto tako, kako se percipirana vrijednost podataka nadzora povećava, neki krajnji korisnici čuvaju podatke duže. Kako bi se zadovoljila veća potražnja za pohranom, u ponudi su eksterni sistemi za pohranu (SAN, NAS i eksterni DAS/JBOD sistemi) s većim kapacitetom i konfigurisani za videonadzor. Procjenjuje se da je globalno tržište za prodaju takvih sistema u 2017. godini premašilo 1,7 milijardi dolara, s projiciranim godišnjim rastom većim od tržišta nadzornih kamera u narednih pet godina.
 
Tržište pohrane za videonadzor dobavljačima nudi veće mogućnosti potencijalnog rasta od mnogih tradicionalnih tržišta za pohranu, u kojima se hardver za pohranu takmiči s infrastrukturom u oblaku, koja je manje zastupljena u industriji videonadzora. Kao što je istaknuto u najnovijim IHS-ovim istraživanjima o VSaaS tržištu, masovno usvajanje pohrane za videonadzor u cloudu još je daleko. Iako su zahtjevi za pohranu za videonadzor veliki, mnogo toga ostaje izvan oblaka.
 
Tradicionalni IT proizvođači uređaja za pohranu ciljaju tržište videonadzora rješenjima namijenjenim za specifična videonadzorna okruženja i usklađenim sa zahtjevima partnerskih ponuđača videonadzornog hardvera i softvera. Ta se rješenja mogu ponuditi putem vlastitog brenda ili kao OEM proizvod, koji videonadzornim brendovima omogućava da nude "one stop shop" za integratore nudeći im kompletne sisteme nadzora. Ubuduće ćemo vjerovatno vidjeti sve veći broj rebrendiranih eksternih sistema za pohranu koji će nositi marku poznatu u svijetu videonadzora. To također može značiti i veću upotrebu pohrambenih sistema. Čak i u instalacijama srednje veličine krajnji korisnici moći će odabrati certificirano, pretkonfigurisano rješenje za pohranu s velikim kapacitetom pohrane, ali od dobro poznatog videonadzornog brenda.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.