Menu
A+ A A-

Ubrzan rast tržišta pametnih gradova u 2018.

Prema izvještaju IHS Markita, rast tržišta pametnih gradova bit će još brži u 2018. godini. Izvještaj otkriva da se otvaraju nove mogućnosti na tržištu zahvaljujući upotrebi uskopojasnog interneta stvari (NB IoT) i Long Term Evolution (LTE1 CAT-M1) tehnologije. IHS Markit dijeli tržište interneta stvari na nekoliko kategorija: poveži se, prikupi, izračunaj i kreiraj. One opisuju četiri glavna trenda koja će oblikovati tržište pametnih gradova u 2018. i godinama nakon toga. 
Povećanje finansiranja 
 
Nedostatak finansijskih sredstava bio je jedan od glavnih problema na tržištu pametnih gradova. Međutim, pokrenuto je nekoliko inicijativa kako bi se riješio problem finansiranja ovog tržišta u 2018. i nadalje. Nekolicina ih je pokrenuta i u 2017, ali više ih se očekuje narednih godina. Australija i druge zemlje osnovale su posebne fondove pomoću kojih će se ubrzati rast ovog sektora. Industrija također ulaže značajna sredstva. Naprimjer, u novembru prošle godine kompanija Cisco je obećala milijardu dolara pomoći za razvoj pametnih rješenja za gradove. 
 
Podrška platformi za pametne gradove
 
„Platforma za pametne gradove je mozak koji omogućava stvaranje pametnog grada i otključava njen stvarni potencijal zasnovan na obradi podataka“, kaže Pablo Tomasi, glavni analitičar tržišta pametnih gradova i IoT-a u IHS Markitu. „One su ključni elementi za dugoročnu viziju pametnog grada i sve vrste kompanija fokusirale su se na njih. Većina konkurenata, kao što su dobavljači mrežne opreme, telekomunikacijski operateri i ponuđači softvera, prepoznali su potencijal ove platforme. S povećanjem tržišta u 2018. povećava se i konkurencija među programerima koji razvijaju ovu platformu.“
 
Talas novih tehnologija 
 
Nove tehnologije se također razvijaju s IoT-om. „Mašinsko učenje i vještačka inteligencija, računarstvo na rubu, dronovi i blockchain sada su dijelovi pametnih gradova“, kaže Tomasi, „Njihov značaj će rasti u 2018. i nesumnjivo je da će igrati glavnu ulogu u budućnosti.“ Vještačka inteligencija (AI) i mašinsko učenje (ML) uključuju videoanalitiku i konverzacijske programe, poput onih u Los Angelesu, koji građanima odgovaraju na upite o gradskim uslugama. Pažnju industrije također plijeni i računarstvo na rubu, jer su se Microsoft, Huawei i Dell fokusirali na ovaj tip rješenja. Dronovi, koji se koriste za održavanje i sigurnost, te blockchain, koji se koristi u svrhu unapređenja državnih usluga, također će se koristiti u pametnim gradovima.
 
Interakcija s građanima
 
Pametni gradovi ulaze u pametne domove putem mobilnih aplikacija i digitalnih pomoćnika. Za interakciju s građanima Los Angeles i Las Vegas posljednje dvije godine koriste glasovnog pomoćnika Alexu, a Las Vegas je također pokrenuo i svoj kanal, koji korisnicima Apple i Roku televizijskih usluga daje uvid u dešavanja u gradu. „Ove inovacije ne predstavljaju kraj puta, već sami početak“, kaže Tomasi. „Razvoj industrije u budućnosti će olakšati plaćanje te će pametnim gradovima otvoriti vrata pametnih domova.“
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.