Menu
A+ A A-

Rast tržišta vanjskih senzora za stambene objekte

Vanjski senzori vlasnicima stambenih objekata na području EMEA regije omogućuju da zaštićeni perimetar odmaknu od svoje imovine, što može smanjiti štetu koju uzrokuju uljezi razbijajući prozore ili oštećujući vrata. Naravno, provale se mogu dogoditi i kada su vlasnici prisutni na posjedu. Naprimjer, mogu ostaviti otvorena vrata ili prozore u prizemlju, što provalniku olakšava ulazak u objekt. Vanjski senzori rješavaju taj problem, omogućujući vlasnicima da se slobodno kreću po svom domu tako što će ih upozoriti ako se uljez približi posjedu.
 
Senzori koji koriste tehnologiju dvostruke detekcije mogu smanjiti broj lažnih alarma, a s obzirom na brojne prednosti, vanjski senzori su važan dodatak rezidencijalnim protivprovalnim sistemima, prema najnovijim HIS-ovim procjenama tržišta. Međutim, malo je vjerovatno da će zamijeniti potrebu za unutrašnjim senzorima jer čak i kada se aktivira vanjski senzor, unutrašnji pružaju potvrdu je li riječ o stvarnom ili lažnom alarmu.
 
Kada su vlasnici van svog posjeda, kombinacija vanjske i unutrašnje detekcije može pružiti dodatnu sigurnost. Ako se aktiviraju alarmi u kući, zasigurno će znati da je riječ o uljezu koji pokušava provaliti na posjed, a ne lažni alarm.
 
Ipak, detekcija upada u okvir perimetra i dalje je vrlo zahtjevna. Vremenski uslovi mogu se brzo promijeniti i postoje brojne varijable koje mogu aktivirati senzor, kao što su prolazak životinja, pomicanje grana drveća, kiša te promjene temperature i smjera vjetra.
 
Istraživači u IHS-u vjeruju da će videoverifikacija utjecati na širenje tržišta vanjske detekcije. Uprkos padu cijena, vanjski senzori i dalje su skupi. Na području Evrope, Bliskog istoka i Afrike prosječni vanjski senzor je 13 puta skuplji od unutrašnjeg. Visoke cijene ograničit će broj instaliranih vanjskih senzora. Poređenja radi, senzor s dvostrukom tehnologijom detekcije za vanjske aplikacije je pet puta skuplji od svoje bežične unutrašnje varijante i osam puta skuplji od unutrašnjeg žičanog pandana. 
 
Dodavanje vanjskih senzora protivprovalnim sistemima proizvođačima i instalaterima nudi mogućnost veće prodaje. Analitičari sugerišu da bi instalateri mogli ponuditi setove opreme kako bi krajnjim korisnicima predstavili benefite vanjskih senzora. Trošak opreme može se amortizirati i kroz ugovore o održavanju, kojim će se smanjiti početna cijena, a troškovi nadoknaditi kroz ugovor o održavanju.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.