Menu
A+ A A-

Ugašen najveći svjetski internetski servis za DDoS napade

Hrvatski cyber policajci otkrili su i uhapsili vlasnika najvećeg svjetskog ilegalnog internetskog servisa za DDoS kibernetičke napade.

Webstresser.org najveći je svjetski internetski servis na kojem su korisnici mogli unajmiti uslugu DDoS (Distributed Denial of Service) kibernetičkih napada na vlasnike internetskih stranica u cijelom svijetu. S više od 136.000 registrovanih korisnika i četiri miliona kibernetičkih napada ostvarenih do aprila 2018. Webstresser je predstavljao najveću prijetnju za ključne on-line usluge koje nude banke, poslovni sektor i državne institucije širom svijeta.

Webstresserom je upravljao 19-godišnji hrvatski državljanin koji je uhapšen te je protiv njega podnesena krivična prijava zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo “Teška kaznena djela protiv računarskih sistema, programa i podataka”, za koje je zaprijećena kazna zatvora od jedne do osam godina. Kriminalističko istraživanje proveli su policijski službenici novoosnovane Službe kibernetičke sigurnosti Uprave kriminalističke policije te time potvrdili spremnost hrvatske policije da se bori s najsloženijim oblicima kibernetičkih prijetnji.

Osim hrvatskih policajaca, u operativnoj akciji su, uz podršku Europola, učestvovale i nacionalne policijske službe Holandije, Velike Britanije, Kanade, Srbije, Španije, Italije i Hong Konga, koje su uhapsile pomagače i korisnike usluga DDoS napada. Međunarodna policijska saradnja bila je ključna za izvrsne rezultate operativne akcije koja je provedena pod kodnim imenom Manufaktura.

Istovremeno, u Srbiji su članovi SBPOK-a, Odeljenja za borbu protiv visokotehnoloških kriminala, u koordinaciji sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, uhapsili saradnike hrvatskog hakera Jovana M. (1999) iz Prokuplja i Vukašina D. (1997) iz Rume zbog postojanja osnovane sumnje da su bili administratori servisa Webstresser.org.

Tokom provođenja DDoS napada, koje je omogućavao Webstresser, napadač daljinski upravlja povezanim uređajima spojenim na internet te usmjerava veliku količinu internetskog prometa prema određenoj web-stranici ili internetskoj platformi, što za posljedicu ima usporavanje rada web-stranice žrtve ili njenu potpunu nedostupnost te tako korisnici internetskog servisa nisu u mogućnosti pristupiti različitim on-line uslugama.

Nekada su počinioci koji su izvršavali DDoS napade trebali biti dobro upućeni u načine funkcioniranja internetske tehnologije, no s pojavom ilegalnih servisa poput Webstressera, to više nije slučaj. Svaki korisnik Webstressera mogao je platiti naknadu putem on-line platformi za plaćanje ili u kriptovalutama poput Bitcoina te mu je za iznos već od 15 eura na raspolaganje stavljena infrastruktura koja omogućuje DDoS napade na web stranice po izboru korisnika.

 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.