Menu
A+ A A-

Otvorena ili cjelovita rješenja, pitanje je sad

Neki proizvođači su u posljednje vrijeme povukli poteze koji upućuju na davanje prednosti cjelovitim rješenjima u odnosu na ona s otvorenom arhitekturom. Oba sistema imaju svoje prednosti i mane, no krajnja odluka je ipak na sistem-integratorima, koji moraju utvrditi šta im najviše odgovara Izvor: a&s International
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Proizvođači se uopćeno mogu podijeliti na one koji izrađuju rješenja ograničena na vlastite proizvode i one koji nude otvorenu arhitekturu i fleksibilnost prilikom integracije s aplikacijama drugih proizvođača. Obje kategorije imaju svoje prednosti i mane, kako za klijente tako i za proizvođače. U prvu kategoriju spadaju proizvođači cjelovitih rješenja i njihova prednost leži u tome što forsiraju lojalnost klijenata prema svom brendu. Bez obzira na to kakva se aplikacija traži, njihovi klijenti ne moraju tražiti nikog drugog osim njih. Za sistem-integratore ovakva rješenja su garant jednostavnih instalacija jer proizvođač garantuje da će različiti proizvodi odlično međusobno funkcionirati. U tom slučaju nema problema s kompatibilnošću jer proizvođač unaprijed definira postavke. S druge strane, ponuđači cjelovitih rješenja ograničavaju sistem-integratore u pogledu nadogradnje same instalacije. Integratori je ne mogu proširivati izvan okvira koje utvrdi proizvođač i mnogi sistem-integratori ovo smatraju ograničavajućim faktorom. 
 
Akvizicije kao rješenje
U posljednjih nekoliko mjeseci neki proizvođači su se orijentisali na ponudu cjelovitih rješenja. Kako bi postao ponuđač kompletnih rješenja, FLIR Systems je, naprimjer, kupio više kompanija, kao što je proizvođač kamera ISD, koje opslužuju različite segmente tržišta. S druge strane, kompanije poput Axis Communicationsa zagovaraju otvorenu arhitekturu i smatraju da otvoreni sistemi predstavljaju budućnost sigurnosne industrije. Tako je i Nedap Security Management u svom nedavnom izvještaju ponudio objašnjenje prema kojem se brojna trenutno dostupna analogna, hibridna i IP rješenja suočavaju s problemima jer je riječ o vlasnički zaštićenim proizvodima koji ne nude dovoljno fleksibilnosti. Integracija s proizvodima drugih proizvođača je praktično nemoguća i zato su korisnici ograničeni samo na jedan od njih.  
„Nadogradnja ili proširenje sigurnosnog sistema, bilo da je riječ o kamerama, zvučnim sistemima ili čitačima kartica, često je složen, skup i dugotrajan proces jer se moraju postaviti kablovi i povezati s centralnom jedinicom ili serverom“, kaže Daren Lang, regionalni menadžer poslovnog razvoja za sjevernu Evropu u kompaniji Axis Communications. 
Konačnu odluku, ipak, donose sistem-integratori. Ona umnogome zavisi od karaktera poslovnog subjekta s kojim integrator radi, kao i profila njegovih klijenata. Njihova mišljenja se, stoga, često razlikuju, i u nastavku teksta vam donosimo neka od njih. Pri tome je važno napomenuti da su se pitanja za sugovornike odnosila samo na otvorena ili cjelovita rješenja u sektoru videonadzora, iako su se neki integratori u odgovorima pozivali na integraciju s drugim rješenjima.
 
Fleksibilnost otvorenih sistema
Jedna od ključnih prednosti otvorene arhitekture je fleksibilnost koju nudi. Bob Mesnik, direktor američke kompanije Kintronics, smatra da otvorena rješenja nude kvalitetnije mogućnosti za nadogradnju. Među njenim prednostima su i sloboda odabira kamera u zavisnosti od uvjeta prisutnih na konkretnoj lokaciji, kao i brojne mogućnosti za nadogradnju s uređajima koji se stalno mijenjaju. „Ja preferiram rješenja s otvorenom arhitekturom“, kaže Mesnik. „Ona nama nude veću fleksibilnost, a kupcima više opcija za rast. Pošto u našim sistemima za snimanje koristimo otvorenu arhitekturu, u mogućnosti smo da odaberemo bilo koji brend kamere. U nekim slučajevima možemo koristiti različite kamere u zavisnosti od potreba konkretne lokacije. Otvoreni sistemi za snimanje kakvi su OnSSi i Milestone nude više funkcija i mogućnosti, kao i integraciju s drugim sigurnosnim sistemima, poput kontrole pristupa vratima i interfona“, kaže on. Nicky Stokes, direktor britanske kompanije ISD Tech, slaže se s Mesnikom i dodaje kako smatra da budućnost leži u korištenju različitih aplikacija preko jedinstvene mreže. On poredi segment integracije sigurnosnih sistema s IT sektorom i dodaje da će sigurnosna branša u budućnosti pratiti iste trendove poput onih u IT industriji. 
„Iako sistemi zatvorenih (cjelovitih) protokola imaju svoje mjesto u sektoru sigurnosti i videonadzora, smatramo da budućnost sigurnosti leži u kontroli preko samo jedne mreže, odnosno upravljanju videonadzorom, kontrolom pristupa, objektima, detekcijom upada, inteligentnom automatikom, poslovnim mrežnim saobraćajem i dr. Sigurnosna industrija će u budućnosti morati krenuti istim putem kao i IT sektor zahvaljujući mogućnosti integracije različitih sigurnosnih i operativnih sistema unutar jedinstvene mreže i umrežavanja“, kaže Stokes. 
 
Izbor opreme
Kompanija ISD bavi se projektovanjem, instalacijom i održavanjem integrisanih sigurnosnih rješenja i sistema za zaštitu ljudi, koji obuhvataju IP videonadzor, kontrolu pristupa, protivprovalu i vatrodojavu. Njeno poslovanje fokusirano je na ekskluzivne maloprodajne objekte, ključnu infrastrukturu, sektore obrazovanja i obnovljive energije, kao i na široki spektar globalnih korporacija. Klijenti ovog profila često traže rješenja koja su adekvatno prilagođena njihovim specifičnim zahtjevima i za njih je otvorena arhitektura neizbježan izbor. 
„Pošto korisnicima nudimo rješenja koja su im u potpunosti prilagođena i mogu pratiti njihove konkretne promjene, tehnologija otvorene arhitekture nam nudi fleksibilnost da kombiniramo različite najkvalitetnije komponente kako bi optimizirali ukupne performanse“, kaže Stokes. 
 
Pristup koji uključuje otvorenu arhitekturu nudi više mogućnosti za nadogradnju i dugoročnu održivost videonadzornog sistema, čime se klijentima olakšava širenje i nadograđivanje sistema u skladu s evolucijom njihovih poslovnih potreba. Otvorena arhitektura nudi i veći izbor opreme, tako da možemo garantovati da ćemo dostaviti najkvalitetnije komponente za svaki segment instalacije. Kako se sistemi sve više baziraju na IP tehnologiji, neminovno je da sigurnosna industrija krene u istom pravcu kao i IT sektor. Walter Candelu, komercijalni direktor kompanije Securitas UAE, ide i dalje od toga i tvrdi da otvorena arhitektura predstavlja i sadašnjost i budućnost videonadzornih sistema. „Konkretno, uz uspon IP tehnologije i jačanje performansi, sve više sigurnosnih profesionalaca postaje svjesno potencijala videonadzora i zato oni od svojih sistema očekuju više – veću rezoluciju, rad u zahtjevnim uvjetima osvjetljenja, videoanalitiku itd.“, kaže Candelu. „Ipak, svaki proizvođač videonadzorne opreme ima svoje prednosti i slabosti i oni sami ne mogu obuhvatiti svaku moguću aplikaciju. Ipak, slabosti se mogu ublažiti kombiniranjem različitih brendova i tehnologija, te integracijom različitih funkcija na jedinstvenoj platformi“, ističe on. Candelu dodaje da se posljednjih godina radi na standardizaciji videonadzornog tržišta. Ona do sada nije polučila željene rezultate zbog brzine tehnološkog razvoja u ovom sektoru i širokog spektra dostupnih proizvoda. Standardizirani protokoli omogućavaju integraciju tek ograničenog broja funkcija. 
 
Spas za cjelovita rješenja
Bez obzira na navedene prednosti, postoje i oni koji su uvjereni da cjelovita rješenja predstavljaju budućnost. Neki sistem-integratori smatraju da ova rješenja nude brojne prednosti, poput garancije kompatibilnosti između proizvoda, koja im omogućava da otklone probleme s kojima se njihovi klijenti mogu suočiti. Yohanes Edo Pribadi, direktor indonezijske kompanije Epri Total Integrasi, jedan je od zagovarača korištenja cjelovitih rješenja. „Preferiram cjelovita rješenja jer ona pomažu u zaštiti poslovanja za partnere koji žele sačuvati svoje klijente“, kaže Pribadi. Na pitanje kakve promjene bi volio vidjeti u otvorenoj arhitekturi, a koje bi ga navele da promijeni mišljenje, on odgovara: „Otvorena rješenja trebaju biti jednostavna za rukovanje i ponuditi mogućnost razvoja funkcija u skladu s potrebama korisnika, te ići u paketu s kvalitetnim razvojnim timom.“ Abdullah al-Malki, direktor saudijske kompanije ITQAN, smatra da su cjelovita rješenja poželjnija jer nude jednostavnije korištenje. 
 
Nedostaci cjelovitih rješenja 
Sistem-integratori koji preferiraju cjelovita rješenja smatraju da postoji više načina kako se ona mogu unaprijediti da bi se bolje pozicionirala na tržištu. „Jedno od poboljšanja koje se može uvesti je korištenje otvorenijih sistema za snimanje. Neke kompanije to već čine. One nude sisteme za snimanje (poput mrežnih videosnimača) koji podržavaju ONVIF kamere. Ipak, oni moraju ponuditi više funkcija i mogućnosti kako bi bili konkurentni sistemima drugih proizvođača“, kaže Mesnik. Ostali sagovornici su manje optimistični. Stokes se slaže s Candeluom i dodaje da većina proizvođača nudi konkretne prednosti u određenim segmentima, ali da niko ne može biti dovoljno kvalitetan u svim segmentima. Ako neko rješenje to može ponuditi, moguće je da se veći broj sistem-integratora okrene cjelovitim rješenjima kao opciji. „Ako zagovaramo otvorenu arhitekturu, moramo konstantno pratiti šta je dostupno na videonadzornom tržištu i biti ponosni na naš nivo stručnog poznavanja tržišta, kao na i prednosti koje nude različite proizvođači. Naše iskustvo pokazalo je da većina proizvođača nudi prednosti u određenim segmentima, ali da nijedan od njih ne nudi širinu izbora kakvu uživate u slučaju otvorene arhitekture. Tačno je da su cjelovita rješenja manje složena u odnosu na ona koja uključuju više proizvođača kada je u pitanju nadogradnja i ažuriranje softvera, ali i to će s vremenom biti manje izraženo“, kaže Stokes. Candelu smatra da cjelovita rješenja mogu biti konkurentna na tržištu jedino ako „otvore“ svoje protokole i tako omoguće integraciju s uređajima drugih proizvođača. „Ipak, integracija ne treba biti ograničena samo na ONVIF standarde i umjesto nje je potrebna autentična i izvorna integracija. Ali, tada više ne bi bilo riječi o cjelovitom rješenju“, zaključuje Candelu.  
 
Otvorena arhitektura – da ili ne?
Sistem-integratori koji preferiraju otvorenu arhitekturu navode jasne argumente za svoj stav. On se mora sagledati u kontekstu činjenice da integracija sistema postaje sve složenija, paralelno s tehnološkim razvojem i pritiskom na cijene. Promjenjivi karakter tržišta je dodatni razlog zašto sistem-integratori biraju otvorenu arhitekturu. Korisnici u ekonomskoj klasi se sve više opredjeljuju za „uradi sam“ rješenja. „Sigurnosno tržište se mijenjalo tokom posljednjih nekoliko godina“, kaže Mesnik. „Pošto se IP sigurnosni sistemi jednostavno instaliraju, njih kupuju sami krajnji korisnici, bez učešća zastupnika ili sistem-integratora. Posljedica toga je činjenica da se tržište podijelilo na proizvode za samostalne instalatere i one za sistem-integratore. Danas se integratori suočavaju s izazovom pronalaženja kompleksnijih rješenja, koja će im ponuditi više mogućnosti i prostora za zaradu. Za takvo tržište otvoreni sistemi nude više mogućnosti“, tvrdi on.
 
Ipak, čini se da nedavne transformacije proizvođača u ponuđače cjelovitih rješenja ne idu u prilog ovom trendu. Za njih bitka nije izgubljena jer oni mogu dokazati svoj kvalitet u svim aspektima svojih rješenja i u tom slučaju će se sistem-integratori opredijeliti za njih. U tom kontekstu se smislenim čini i pristup kompanije FLIR, koja kupuje preduzeća koja su dokazala svoj kvalitet u određenim segmentima. Svejedno, ostaje da se vidi u kojoj mjeri će se te kompanije integrisati i odgovoriti na često nepredvidive zahtjeve kupaca. 
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.