Menu
A+ A A-

Internet stvari i autoindustrija

Svijet automobila trenutno se suočava s velikim disrupcijama. Stvaraju se inovativne tehnologije koje imaju potencijal da promijene način na koji rukujemo vozilima. Zahvaljujući kombinaciji senzora i povezivosti, automobili će stalno biti povezani s internetom, šaljući i primajući telematiku, praktično se na taj način pretvarajući u IoT senzor
Izvor: a&s International
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Napredni sistemi za asistiranje vozačima (ADAS) kreirani su u cilju pomaganja vozačima tokom vožnje. Zamišljeni su tako da povećaju sigurnost vozila i same vožnje. Ovi sistemi imaju poluautonomne mogućnosti poput zadržavanja pravca, prilagodljive automatske kontrole brzine, asistiranog kočenja i parkiranja, detekcije mrtvih uglova i slanja obavijesti o opasnostima. Vozač pri tome i dalje ima kontrolu te samo dopušta vozilu da mu asistira ondje gdje on to želi.
 
Rast automatizacije
Prema podacima analitičke i konsultantske kompanije Frost & Sullivan, ADAS/automatizacija je najbrže rastući segment evropskog i američkog automobilskog tržišta. Pokreću ga rejtinzi korisničke sigurnosti kao što su Program za procjenu novih automobila (New Car Assessment Program – NCAP) u zemljama Evrope te u SAD-u, Japanu i Kini, kao i osiguravajuće kompanije te zakoni koji nalažu da nova vozila imaju karakteristike kao što je autonomna asistencija u hitnim slučajevima. 
Frost & Sullivan očekuje da će do 2028. godine 6,2 miliona vozila imati automatizovane mogućnosti, od čega će većina biti poluautomatizovana, dok će ostatak biti visokoautomatizovan ili potpuno automatizovan. Iako ove mogućnosti poboljšavaju sigurnost, postojeća tehnologija krije mnogo veći potencijal od toga.
 
„Kako postepeno prelazimo na autonomna vozila, preko automobilskih OEM-a i proizvođača dijelova s kojima radimo svjedočimo sve većoj potražnji za sve sofisticiranijim ADAS mogućnostima“, kaže Shaun Kirby, tehnološki direktor odjela za brzi razvoj prototipa u Cisco Systemsu. U njih spadaju asistirano i automatizovano parkiranje, izbjegavanje sudara, videoprikaz mrtvih uglova te aerodinamičnost vozila i smanjenje težine kroz zamjenu retrovizora malim kamerama, koje šalju video u interijer vozila. „Očekujemo da će mnoge tehnologije imati transformativnu ulogu u ADAS sistemima iduće generacije. U narednih tri do pet godina ove nove tehnologije će zajedno s ugrađenom i cloud analitikom učiniti vozila inteligentnijim, a vozačko iskustvo mnogo prilagodljivijim i sigurnijim nego što je danas“, dodaje Kirby.
 
Više o ovoj temi čitajte u printanom izdanju...
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.