Menu
A+ A A-

Analitika sadržaja na kameri pokreće novu revoluciju

Najpopularniji uređaj u pametnim domovima do sada je bila kamera. No, analitika video i audio sadržaja postaje sve popularnija budući da se može po pristupačnoj cijeni ugraditi u potrošačke kamere, čime se poboljšava iskustvo življenja u pametnom domu
Izvor: a&s SMAhome
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Nakon stagnacije tokom protekle dvije decenije tržište pametnih domova konačno pokazuje znakove rasta, a mnogi mu analitičari predviđaju brzo širenje. Procjenjuje se da će broj sjevernoameričkih domaćinstava s ugrađenim sistemima za pametne domove do 2020. rasti objedinjenom godišnjom stopom od 30 posto, što će na kraju rezultirati sa 46,2 miliona pametnih domova. Evropsko tržište sistema za pametne domove još je u ranoj fazi i kasni 2–3 godine za Sjevernom Amerikom, ali procjena je da će broj domaćinstava u tom dijelu svijeta koja usvajaju sisteme za pametne domove tokom narednih pet godina rasti objedinjenom godišnjom stopom od 54 posto, što će do 2020. rezultirati sa 44,9 miliona pametnih domova.
 
Nekada samo kamera 
Najpopularniji uređaj u pametnim domovima do sada je bila kamera. Bilo da se koristi za sigurnost domova ili kućnu automatizaciju, umrežena IP kamera ključna je komponenta pametnog doma. Dok je povezana sa sistemom, kamera je esencijalni uređaj pametnog doma, a tržište tek sada počinje potpuno uviđati potencijal koji kamera ima u pametnom domu. Kao što je slučaj s većinom potrošačke elektronike, umrežene IP kamere imaju sve jače procesore. Osim poboljšavanja osnovnih funkcionalnosti, ovo omogućuje proizvođačima kamera da dodaju napredne softverske karakteristike koje su se prije nalazile samo u kamerama skupljim od 1.000 dolara. Tačnije, analitika video i audio sadržaja, odnosno VCA i ACA, sada se mogu po pristupačnoj cijeni ugraditi u potrošačke kamere, čime se poboljšava iskustvo življenja u pametnom domu.
 
VCA i ACA za pametne domove
VCA se definiše kao sposobnost automatske analize videa u cilju detektovanja i prepoznavanja vremenskih i prostornih dešavanja. Danas većina potrošačkih kamera ima pasivni infracrveni senzor (PIR) za detekciju pokreta. PIR nije skup, ali zato svaki pokret u njegovom polju detekcije, poput pomicanja grane drveta, pokreće obavijest o događaju. Većina događaja koje PIR prepozna zapravo nije korisna i riječ je o lažnim uzbunama. VCA ovaj problem rješava praćenjem videa i slanjem obavještenja o detektovanom kretanju samo onda kada video ispunjava određene kriterije koje je postavio korisnik ili proizvođač kamere. Time se značajno smanjuje broj lažnih uzbuna koje kamera šalje korisniku.
ACA nalikuje VCA, s tim da koristi zvuk za detekciju događaja. Mnoge kamere za pametne domove podržavaju dvosmjernu audiokomunikaciju. Mikrofon kamere može se koristiti za audioulaz u ACA. Postoje mnogi drugi VCA i ACA sistemi koji se sada mogu integrisati u potrošačke kamere te ih učiniti inteligentnijim i sve korisnijim u stambenim okruženjima.
 
Više o ovoj temi čitajte u printanom izdanju...
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.