Menu
A+ A A-

Kako da sistem-integratori evoluiraju paralelno s industrijom?

Sigurnosna industrija nastavlja se razvijati i evoluirati u stilu uslužnog sektora. Sistem-integratori moraju smjerno pratiti i voditi se novim trendovima, kao i pažljivo analizirati potrebe i zahtjeve oba segmenta tržišta u vidu krajnjih korisnika i proizvođača. Tek tada mogu ponuditi adekvatna rješenja, od kojih će svi imati koristi
Izvor: a&s International
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Sistem-integratori su po karakteru svoje struke predstavnici na koje se proizvođači oslanjaju u kontaktu s krajnjim korisnicima. U zavisnosti od toga kako sistem-integratori pristupe predstavljanju proizvoda, krajnji korisnici će steći dojam o njima i samom proizvođaču. To znači da poslovne aktivnosti sistem-integratora predstavljaju traženje ravnoteže između proizvođačeve ponude i zadovoljavanja potreba korisnika. Ovo nije jednostavan proces, s obzirom na to da proizvođači kontinuirano izbacuju nove proizvode, a korisnici stalno traže niže cijene i veću vrijednost. Zbog ovakvog pritiska na integratore neminovno je da prave greške u pristupu realizaciji projekata. One mogu biti tehničke ili se odnositi na samu poslovnu strategiju. Ipak, važno je imati na umu da te greške mogu imati ključnu ulogu po njihovo radno okruženje. Srećom, proizvođači nude smjernice za identifikaciju ovih grešaka i njihovo otklanjanje.
 
Neadekvatna obuka
Obuka koju nude proizvođači važna je za sistem-integratore, pa većina njih šalje svoje uposlenike ponuđačima rješenja kako bi se upoznali s najnovijom tehnologijom i poslovnim trendovima. Ipak, neki od njih ograničavaju obuku na tek nekoliko tehničara, smatraju u kompaniji Tyco Security Products. Ovo se na duže staze može pokazati rizičnim, jer je veoma važno da tehničko osoblje sistem-integratora ima pristup sveobuhvatnoj obuci kako bi moglo ići u korak sa savremenom tehnologijom. 
„Integratori ponekad misle da je dovoljno obučiti nekolicinu tehničara unutar kompanije, jer se na obuku često gleda kao na nešto što ide nauštrb rada na terenu. Od ključne je važnosti da svi tehničari prođu adekvatnu obuku i certifikaciju za potrebe instalacije i budućeg pružanja usluga. Možemo pomisliti da će, ako su prošli obuku za jedan proizvod, poznavati sve proizvode i da nema potrebe za dodatnom obukom, čak i ako su obučavani na staroj verziji proizvoda. Kako se sigurnosna rješenja sve više orijentiraju prema informatičkoj tehnologiji, važno je pratiti najnovije nadogradnje i tehnologije“, kaže Perry Levine, proizvodni menadžer u kompaniji Software House, koja posluje u okviru Tyco Security Productsa.
 
Standardi ispred vrijednosti 
U modernoj sigurnosnoj industriji snažan akcent stavlja se na rješenja utemeljena na standardima. Iako je ovo ključ za napredovanje industrije, rasprave u vezi s tim nerijetko zasjene važnost pružanja vrijednosti korisnicima. Marwan Khoury, regionalni menadžer marketinga u kompaniji Axis Communications, smatra da je ovo jedna od stavki kojoj sistem-integratori ne bi trebali pridavati više pažnje nego što je potrebno. „Treba se manje fokusirati na standarde i sirove podatke prilikom predstavljanja opcija korisnicima i koncentrisati se na vrijednost i kvalitet koji se nude tokom svih faza projekta, od proizvodnje do isporuke tehnologije. Na ovaj način sistem-integratori se mogu postaviti u bolju poziciju ako korisnicima žele ponuditi proizvode s dužom upotrebljivošću, uz niže troškoće održavanja i minimalno ometanje odvijanja radnih procesa“, kaže on.
 
Odlaganje kontaktiranja proizvođača 
Uobičajeno je da se sistem-integratori tokom poslovanja suočavaju s problemima, posebno onim tehničkim. U idealnom scenariju, oni u takvoj situaciji trebaju odmah stupiti u kontakt s proizvođačima kako bi se problemi blagovremeno riješili. To, međutim, nekada nije slučaj, smatra Mitchell Kane, direktor kompanije Vanderbilt Industries. Sistem-integratori u nekim situacijama prekasno obavještavaju proizvođače o problemima i to dovodi do nepotrebnih komplikacija. Kane dodaje da su posljedice još teže ako tehničari koje integratori šalju nisu dovoljno educirani. „Proizvođače se često ne kontaktira za pružanje pomoći sve dok krajnji korisnik ne izgubi strpljenje. Većina problema se može brzo riješiti ako im se blagovremeno pristupi. Osim toga, sistem-integratori nekada izbjegavaju konsultacije s proizvođačem, npr. tokom testne faze za korisnički interfejs ili integraciju s proizvodima trećih strana, i to može utjecati na ono što se isporuči korisniku. Potcjenjivanje određenih aktivnosti nikome nije u interesu“, kaže on. 
 
Više o ovoj temi čitajte u printanom izdanju...
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.