Menu
A+ A A-

Može li Apple i dalje predvoditi industriju sigurnih kuća?

Kada govorimo o industriji futurističnih pametnih domova, teško je ne spomenuti Apple, veliku kompaniju koja je napravila prvi pravi pametni uređaj – smartphone, koji je bio i lahak za korištenje i zanimljiv publici 
Izvor: a&s SMAhome 
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Danas, kako iOS i Android uređaji postaju univerzalniji, mnogi su počeli razmišljati o potencijalima šire upotrebe pametne tehnologije poput pohrane velikih podataka, interneta stvari (IoT) ili pametnih domova. Uprkos Appleovoj poziciji predvodnika smartphone tržišta, kompanija tek treba zacementirati sličnu ulogu u IoT-u ili industriji pametnih kuća. Apple, Google i Amazon su predstavili platforme za pametne domove s kojima se hardverski proizvođači usklađuju kada kreiraju vlastite proizvode. Usljed Appleovih strogih uslova postoji relativno mali broj proizvoda kompatibilnih s njegovom HomeKit platformom. S druge strane, Google i Amazon odlučili su se za uspostavljanje otvorenijeg razvojnog okruženja za proizvođače, što im je donijelo i prednost na tržištu pametnih kuća. Samo prije nekoliko sedmica Amazon je objavio svoje novo postignuće – različiti programeri su napravili 10.000 vještina (tj. aplikacija za glasovnu kontrolu) koje funkcionišu na Alexa platformi te kompanije, što predstavlja potvrdu široke lepeze uređaja kompatibilnih s Alexom. 
Na tržištu je mnogo manje proizvoda kompatibilnih s Appleovim HomeKitom. Međutim, prema studiji koju je proveo a&s SMAhome, uprkos sporom razvoju platforme, proizvođači koji sarađuju s Appleom i dalje planiraju da u 2017. godini na tržište izbace nove HomeKit prozvode.
 
Rast HomeKita?!
CviLux grupacija, tajvanski proizvođač originalne opreme koji proizvodi HomeKit dijelove, komponente i gotove proizvode, kaže da u okviru svog Opro brenda planira na tržište izbaciti novu utičnicu, a zatim i novu sijalicu. CviLuxova Opro iU9 pametna utičnica već je izlistana na Appleovoj zvaničnoj web-stranici za HomeKit opremu. Uređaj korisnicima omogućuje kontrolisanje, nadgledanje i planiranje osvjetljenja i rada kućnih uređaja putem daljinskog upravljanja i glasovne kontrole. Kućna elektronika i uređaji mogu se podesiti da se automatski upale ili ugase zavisno od navika korisnika. Silicon Labs, proizvođač poluprovodničkih komponenti iz SAD-a, koji se fokusira na razvoj IoT rješenja, također je rekao da očekuje objavljivanje najmanje dva HomeKit softverska proizvoda tokom 2017. godine.
Silicon Labsovi primarni HomeKit proizvodi su Blue Gecko Bluetooth sistemi na čipu, bežični moduli i Bluetooth softver. Ovi proizvodi pomažu programerima da kreiraju kućnu opremu kao što su pametne brave, termostati i stanice za praćenje vremenskih prilika. Kineski startup Shenzhen Opso Technology s Appleovom MFi certifikacijom u nedavnom intervjuu je rekao da će tokom 2017. na tržište izbaciti senzor ili sigurnosne proizvode poput kamera, zvona i alarma. OPSO pametna utičnica HK-OU1, HomeKit uređaj koji ima certifikat Applea, podržava kućno upravljanje u vidu planiranja paljenja, praćenja potrošnje energije i glasovne kontrole pomoću Siri. Utičnica ima više postavki za različite situacije kako bi odgovorila potrebama različitih korisnika.
 
Appleovi strogi tehnički uslovi
Kineski proizvođač IoT opreme i rješenja za osvjetljenje Leedarson Lighting u drugoj polovini ove godine također planira predstaviti proizvode za osvjetljenje kompatibilne s HomeKitom. Ta firma razvija i pametne proizvode za druge platforme, osim Appleovog HomeKita. Leedarsonov menadžer za razvoj proizvoda Justin Zhang kaže da su proizvodi kompatibilni s Amazonovom Alexom i dalje popularniji među distributerima. "Apple je napravio izmjene u cilju olakšavanja razvoja proizvoda, naprimjer, ubrzavanjem procesa verifikacije. Dug proces verifikacije je značajan izazov kada je u pitanju razvoj HomeKit proizvoda", kaže Zhang. Jerry Chen, direktor Dexatek Technologyja, tajvanske kompanije specijalizirane za razvoj HomeKit proizvoda, ima jasno objašnjenje ovog nivoa težine razvoja. Apple stalno mijenja svoje specifikacije i da bi osigurao potreban kvalitet, njegovi zaposlenici stalno posjećuju proizvodne pogone kako bi provjerili stanje u njima. 
Chen pojašnjava da Appleov proces verifikacije seže od hardvera i softvera do razvoja aplikacija. Amazon i Google ipak imaju manje složene verifikacijske procedure. Programeri koji razvijaju aplikacije za Alexa platformu naprosto mogu koristiti API i na taj način lakše proći verifikaciju. Opsov generalni menadžer Yifu Wang kaže da Apple ima više standarde, što otežava razvoj novih proizvoda. Uzmimo za primjer Opsov pametni utikač. Iako je povezivanje s Wi-Fijem jednostavna stvar, ispunjavanje svih tehničkih uslova koje zahtijeva Apple je teško. Wang kaže da proizvođač mora sam provesti testiranje prije nego što proizvod pošalje Appleu na dalje testiranje.
 
Više o ovoj temi čitajte u printanom izdanju..
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.