Menu
A+ A A-

Značaj soft vještina u sektoru privatne sigurnosti

Soft vještinama smatraju se sve lične osobine koje osobi omogućavaju da na efikasan i harmoničan način stupa u interakciju s ljudima oko sebe. Tu se prije svega misli na dobre komunikacijske vještine te uvažavanje i poštivanje tuđih različitosti
Priredila: Vesna Matić-Karić
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. m
 
Sve češće se raspravlja o značaju soft vještina u poslovnom svijetu, tako da ni sektor privatne sigurnosti nije izuzet iz toga. Kako je efikasna komunikacija u današnje vrijeme nerijetko presudna za adekvatno obavljanje bilo kojeg posla, razvoj soft vještina predstavlja ključni korak ka razvoju zaštitarskog sektora u skladu s potrebama modernog vremena. Uloga zaposlenih u ovom sektoru postaje znatno kompleksnija zbog raznih kriza koje postaju obilježje vremena u kojem živimo (ekonomska, migrantska itd.), pa svakodnevni zahtjevi koji se postavljaju pred zaposlene postaju sve raznovrsniji i traže od njih neke nove vještine, prilagođavanje i znanja. 
 
Projekat Evropske unije
U poslovnom svijetu se prepoznaje potreba za posjedovanjem pravog skupa vještina kao jednog od ključnih faktora održivog i inkluzivnog rasta na individualnom i korporativnom nivou. Svijest o neusklađenosti i ograničenjima u znanju, koje je primijećeno među zaposlenima u zaštitarskom sektoru, dovela je do pokretanja projekta Evropske unije "Train Brain Soft, razvoj standardiziranog edukacijskog plana i programa i e-alata u oblasti soft vještina za sigurnosno osoblje". U okviru prve faze ovog projekta nedavno je objavljen izvještaj o stanju u oblasti soft vještina koji treba poslužiti kao polazna tačka u prevazilaženju razlika u vještinama zaposlenika, uz poseban fokus na soft vještine. Osim toga, cjelokupno istraživanje u okviru projekta usmjereno je i ka tome da se utvrdi koje će soft vještine biti potrebne za dalji razvoj i najbolje funkcionisanje sektora privatne sigurnosti u skorijoj budućnosti. Podaci izneseni u ovom izvještaju prikupljeni su od septembra do decembra 2016. godine, a njegovim istraživanjem bili su obuhvaćeni zaštitari, menadžeri privatnog sektora sigurnosti, javnost i relevantni akteri.
 
Sam projekat počeo je detaljnim istraživanjem programa osnovne obuke privatnog osiguranja iz pet država partnera projekta: Hrvatske, Makedonije, Norveške, Rumunije i Slovenije. Pri tome je uspoređeno pet osnovnih treninga za zaštitare s ciljem utvrđivanja obima postojeće osnovne obuke u pogledu soft vještina (posebno komunikacijskih vještina), upravljanja stresom i međunarodnih normi za ljudska prava i standarde. Ovim projektom trebale su se identificirati postojeće potrebe radne snage i tržišta rada za soft vještinama među zaposlenima u sektoru privatne sigurnosti. Zbog toga rezultati obuhvataju sljedeća polja istraživanja za svih pet zemalja: komunikaciju, osnovna ljudska prava, upravljanje stresom i procjenu potrebe za obukom.
 
Potreban sistemski pristup
Iako su istraživanjem pokrivene stručne teme iz sigurnosti (tehnička zaštita, privatne sigurnosne operacije, standardne operativne procedure itd.), komparativna analiza osnovnog treninga pokazala je ograničen udio soft vještina. Polje vezano za komunikacije pokriveno je makedonskim, slovenskim, rumunskim, norveškim i hrvatskim osnovnim treningom s ograničenim udjelom osnovnih pojmova i nekim specijaliziranim oblastima poput komunikacije u kriznim situacijama, dok je polje vezano za ljudska prava uključeno samo u norveškoj i rumunskoj osnovnoj obuci. Također, u sektoru privatne sigurnosti, kako se navodi u ovom izvještaju, primjetan je manjak kompetencije i neusklađenost između svakodnevnih zahtjeva u poslovnom okruženju i znanja koja se stiču na osnovnim treninzima koji su obavezni za zaštitare. 
Anketa iz 2014. godine pokazala je da većina malih i srednjih preduzeća ima malo sredstava za obuku zaposlenih, što dovodi do zaključka da bi trebao postojati sistematski pristup razvoju soft vještina. Zbog potrebe da se detaljnije istraži tematika soft vještina kao nečega što još nije u potpunosti istraženo, nastao je ovaj izvještaj, uz poseban naglasak na sektor privatne sigurnosti i način na koji zemlje partneri ovog projekta opšte smjernice poslovanja provode u praksi.
 
Više o ovoj temi čitajte u printanom izdanju...
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.