Menu
A+ A A-

Vodič najpopularnijih servisnih vozila

Istraživanje koje je provela kompanija IPVM donosi nam utiske integratora i instalatera sigurnosnih sistema o privrednim vozilima koja koriste. Osim na evropskom, zanimalo nas je koja se to vozila preferiraju i na lokalnom tržištu. Odgovori su više nego zanimljivi i korisni
Izvor: IPVM i a&s Adria
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Malo stvari integratori i montažeri koriste tako često kao svoja servisna vozila. Koliko god se na prvi pogled činilo marginalnim, iskustva onih koji su najviše u pokretu mogu biti od neprocjenjive vrijednosti za njihove kompanije, ali i automobilsku industriju. Koju vrstu odabrati, koju veličinu vozila, koliki tovarni prostor je dovoljan, koja snaga i izvedba motora, potrošnja, udobnost ili specijalna oprema koja je u ponudi – samo su neka od pitanja koja mogu biti od presudne važnosti kada je kvalitet izvođenja terenskih radova u pitanju, a samim tim i efikasnost i uspješnost kompanije. S druge strane, i proizvođači automobila i njihovi distributeri također se moraju potruditi da razumiju specifične potrebe ovog tržišta i svoju ponudu vozila usklade s njima. 
 
Da krenemo
Nije svejedno šta odabrati. To je ono što su potvrdili svi ispitani. Istraživanje je većim dijelom obuhvatilo iskustva sjevernoameričkih i azijskih instalerskih firmi, dok smo mišljenju o popularnosti i potražnji za ovom vrstom vozila dodali i nekoliko izjava ovlaštenih zastupnika autokompanija u našem regionu. Više od 120 integratorskih kompanija koje su učestvovale u istraživanju detaljno su objasnili sve o svojim servisnim vozilima, uključujući i: koje vrste vozila su najpopularnije, koji brendovi vozila se preferiraju, koji su konkretno modeli i marke vozila najuobičajeniji, detaljno komentarisanje više brendova vozila, koji su najbitniji dodaci ili dodatne karakteristike, nakon koliko vremena u prosjeku zamjenjuju vozila novim, šta im predstavlja najveći problem ili na šta imaju najviše zamjerki kada je riječ o ovim vozilima te koje će servisno vozilo kupiti iduće.
 
Pregled 
Prema vrsti vozila, sasvim očekivano kombi vozila zauzimaju prvo mjesto s gotovo 80% glasova od ukupnog broja ispitanika iz cijeloga svijeta. 
Nasuprot tome, na kamionete na američkom tržištu otpada 17%, dok ostale vrste uglavnom čine sedani i slična vozila. Zanimljivo je istaći da na tom tržištu nisu zastupljeni manji modeli u privrednoj klasi kakve obično srećemo na našem i evropskom tržištu.
 
Kombiji najpopularni, kamioneti izdržljiviji?!
U principu, kombiji su dobili skoro 80 posto glasova za vozila koje trenutno koriste integratori i instalateri sigurnosnih sistema. Čak i oni koji u svojim voznim parkovima imaju automobile/terence obično navode da su im kombiji primarni izbor za montiranje i servisne intervencije, naročito zbog zatvorenog i poluzaštićenog unutrašnjeg teretnog prostora kombija. "Koristimo kombije jer su zatvoreni i imaju krov. Niko ne može ući u njih niti izaći, pa je kamere i ostalu električnu opremu mnogo lakše čuvati u njima", ističu neki od ispitanika. Kombiji su bolji izbor i zbog velikog tovarnog prostora koji nude, a servis i održavanje se ne razlikuje mnogo od običnog automobila. No, jedan dio ispitanika na američkom tržištu vjeran je kamionetima. Oni ističu kako su kamioneti izgledom privlačniji, efikasniji u poslu te imaju mnogo duži vijek trajanja od kombija. "Kamioneti traju značajno duže od kombija. Veće kombije mijenjamo nakon što pređu otprilike 300 hiljada kilometara, dok kamionete ni ne pomišljamo mijenjati prije 400 hiljada. Neki od kamioneta koji se danas koriste stari su i više od 30 godina. Toliko starog kombija nema", kažu ispitanici.
 
Najpoželjniji brendovi u svijetu
Kada je riječ o markama vozila, ispitanici su potvrdili da se u većem dijelu svijeta najčešće koriste Fordova vozila. General Motors, uključujući Chevrolet brend završio je na drugom, a japanski Nissan na trećem mjestu.
Važno je istaknuti da su ispitanici s područja Evrope također saglasni s izborom Fordovih privrednih modela, ali i da preferiraju Mercedesove i Volkswagen kombije. Na Bliskom istoku, naprimjer, naročito se ističu Toyotina vozila.
 
Nije svejedno: Ford Transit kombi
U više od 130 odgovora najčešće spominjana serija vozila je bila Fordova Transit linija kombija, dostupna u vidu tri modela pune veličine i jednog kompaktnog modela po imenu Transit Connect.
Vodeći faktor u odgovorima odnosio se na to koja od četiri Transitove varijante se koristi, uz generalno povoljne odgovore koji su išli u prilog najvećim Transitovim modelima. No, bilo je i nekih negativnih komentara upućenih maloj/minivan varijanti Transit Connect, ponajviše zbog ograničenog prostora. Međutim, mnogi su zadovoljni ovom linijom, a pozitivni utisci su se svodili na sljedeće: "Ford Transiti su solidna i pouzdana vozila. Imaju sasvim dovoljnu ponudu prostora, motori su jaki, pouzdani i prilično ekonomični s gorivom. Smatramo da noviji kombiji bolje iskorištavaju prostor nego kamioneti, udobniji su nego konkurenti i generalno smo zadovoljni njima."
 
General Motors / Chevrolet kombiji
Idući najčešće spominjani kombiji su oni iz General Motorsa, s tim da se najviše spominje manji City Express te veliki kombi Savana iz ponude GMC-a. Ispitanici su o ovom poznatom američkom brendu rekli sljedeće: "City Express se pokazao kao pouzdano terensko/servisno vozilo u slučajevima kada su zadaci zahtijevali ljestve ili prijevoz opreme. Ove teretne kombije krasi snaga, udobnost i pouzdanost. Traju izuzetno dugo na cesti, a imaju vrlo malo problema."
 
Više o ovoj temi čitajte u printanom izdanju...  
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.