Menu
A+ A A-

GOSI International: Livnica metala s tradicijom dugom 20 godina

Iako zgradu GOSI Internationala ne možete pronaći u užem centru Beograda, već malo izmješteno, na Zrenjaninskom putu prema prigradskom naselju Borča, za njih znaju gotovo svi kojima su potrebni. A takvih ima, ne samo u Srbiji i regionu već i u cijelom svijetu
Piše: Draga Grubić
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Naziv firme GOSI nastao je od riječi „Gold and Silver“ – zlato i srebro. Osnovna djelatnost je livenje gotovih proizvoda od metala s posrebrenjem ili pozlatom. To je danas moderna livnica s tradicijom dugom dvije decenije i jedna od rijetkih koja i u evropskim razmjerama može da izrađuje predmete u preciznom livu veličine 5 mm, te izliva skulpture ili spomenike.
 
Porodični biznis
Osnivač firme GOSI International je Žarko Tripković, nekadašnji radnik exYu državnog preduzeća Zvezda, koje je imalo sličan program proizvodnje. Nakon raspada bivše države, ali i firme Zvezda, Tripković je uočio deficitarnost asortimana „insignija“ za vojsku i policiju u novonastalim državama. Znanjem i iskustvom, uz malo hrabrosti, odlučno se otisnuo u privatne vode biznisa. Najprije je okupio tim s kojim će da radi, a zatim su počele da stižu narudžbe, najprije iz vojske i policije Srbije.
Danas je GOSI moderna firma sa 17 zaposlenih, uglavnom livaca. Većina ih je došla bez značajnijeg iskustva, ali su brzo učili i osposobljavali se za rad. Menadžerski dio posla Tripković je podijelio sa svoje dvoje djece. Kako je vrijeme odmicalo, napredovao je i tim GOSI-ja. Postali su tehnički efikasniji, s novim idejama i širim asortimanom u oblasti korporativnog propagandnog materijala. GOSI posjeduje kompletnu zatvorenu tehnologiju ovog tipa poslovanja, od izrade idejnih rješenja, modernih alata, livenja, obrade materijala do galvanizacije (koja je veoma skupa jer je riječ o posrebrenju i pozlati, tako da jedna mala kada košta oko 50.000 eura) i pakovanja. Tu je i laser i CNC mašina, 3D štampač i osposobljeni radnici, koji prave sve šta požele. “Imamo mogućnost da pravimo robu u vrednosti do 100.000 evra, a da ne napuštamo prostorije firme. Trudimo se da u svaki proizvod ugradimo što više operacija. To predstavlja i veće troškove, ali tako se dobijaju kvalitetniji proizvodi. To je tajna našeg uspeha”, navodi s ponosom Tripković.
 
Rasli smo s kompanijom
Vrhunac poslovanja, smatraju, desio se kada su počele da stižu narudžbe za velike institucije i ministarstva, a posao se širio i na sferu sporta. Do sada su njihove medalje i pehare primali najbolji sportisti na više od pet svjetskih prvenstava, evropskih i regionalnih takmičenja. Pehari i medalje koje proizvodi GOSI su unikatne skulpture koje se bitno razlikuju od onih koje mogu da se nabave u slobodnoj prodaji. Dozu kreativnosti udahnula im je kći Katarina Tripković, akademski vajar, čija djela su s ponosom dizale neke najbolje sportske ekipe na prvenstvima.
„U sportskom delu visoko kotiramo u Evropi. Ponosni smo što se Evropska odbojkaška federacija CEV, koja je godinama nabavljala sportske medalje kod jedne od najvećih svetskih kompanija, italijanskog Bertonija, posle tendera koji je održan ove godine opredelila za našu kompaniju. Nakon toga bila su nam otvorena vrata i radili smo medalje i propagandni materijal za celu odbojkašku Evropu. To je veliki uspeh i vrhunac onoga što smo do sada uradili“, prisjeća se osnivač firme Žarko Tripković. 
GOSI izrađuje pehare i propagandni materijal i za regionalnu košarkašku ABA ligu.
 
Saradnja u sektoru bezbjednosti 
Dobru saradnju ostvarili su i sa firmama koje se bave privatnim obezbjeđenjem u Srbiji, ali i onim regionalnim koje od GOSI-ja kupuju značke i identifikacije, a takvih je oko 70. ”Mnogi od njih dolaze sa svojim zahtevima i predlozima, a pošto imamo dizajn studio, ponudimo im idejna rešenja s kojima su uglavnom zadovoljni. Nama to pomaže da sagledamo naš nivo u odnosu na konkurenciju i mogu bez lažne skromnosti da kažem da smo znatno iznad njihovih mogućnosti“, navodi Tripković.
Kada je riječ o domaćim ili regionalnim kupcima, sve poslove ove vrste nastoje da realizuju uključivanjem Udruženja za privatno obezbeđenje Privredne komore Srbije. Idejno rješenje na grudima nose i pripadnici Bezbjednosno-informacione agencije Srbije. “Smatram da je to jedna od najboljih i najkomplikovanijih značaka u Evropi”, ističe Tripković.
 
Poslovanje u inostranstvu
U poslovanju se firma uglavnom oslanja na tendere. U inostranstvu ne posluju samostalno, nego preko posrednika, lokalne firme poznate na određenom tržištu. GOSI je podizvođač te firme i na taj način nastupa na tenderu. “Oni su samo nosioci posla u određenoj zemlji i na određenom tržištu, a kompletna proizvodnja obavlja se u našoj firmi u Srbiji”, objašnjava Tripković dodavši da će GOSI najvjerovatnije uskoro zaključiti veliki ugovor s Demokratskom Republikom Kongo, s kojom već godinama pregovaraju. “Smatramo da na afričkom tržištu, koje je prilično nestabilno, možemo učiniti daleko više i sve ono što smo do sada radili još je sitno u odnosu na ono što možemo da proizvedemo”, kaže on. 
Kada je reč o velikim poslovima, kao što nalažu pravila poslovanja GOSI-ja, predstavili su se tom tržištu s dosta uzoraka, bili u Kinšasi u posjeti njihovom Ministarstvu unutrašnjih poslova i očekuju da konačno potpišu sporazum. Slična je situacija i sa susjednom Angolom, koja je zainteresovana za vojna obilježja i marketinški propratni materijal. Njihove vojne delegacije posjetile su GOSI, gdje su se upoznale s idejnim i grafičkim rješenjima i odnijeli 47 uzoraka, tako da očekuju realizaciju i tog posla.
 
Budućnost pripada nasljednicima
Osnivač GOSI Internationala smatra da u budućnosti firmu treba da preuzmu njegova djeca jer posao zahtijeva mnogo obaveza, odricanja i energije. Sin Nemanja Tripković otvorio je u okviru GOSI-ja svoju firmu, koja je orijentisana na oblast ekologije, odnosno prikupljanja sekundarnih sirovina obojenih metala, za koje vjeruje da predstavlja budućnost u Srbiji. Razvoj ovog posla tek treba da krene jer su dozvole veoma skupe. Drugu firmu u okviru firme osnovala je kćer Katarina, koja se bavi umjetničkim, sitnim i preciznim livom. Obje firme su nezavisna pravna lica koja tijesno sarađuju s GOSI Internationalom. U planu im je izrada onlajn prodavnice gdje će neki od proizvoda kompanije uskoro biti dostupni na internetu: web sajtu i društvenim mrežama. 
 
Olimpijada, NATO, svjetski državnici
“Interesantno je da smo izradili značke i identifikacije za jednu englesku privatnu firmu obezbeđenja koja je na Olimpijskim igrama u Londonu štitila američke olimpijce i njihovu reprezentaciju, koji tada nisu bili smešteni u Olimpijskom selu”, prisjeća se Tripković, navodeći da od tada povremeno sarađuju, mada ne u većim količinama. Firma radi kompletan propagandni materijal za vojnu kancelariju NATO-a u Beogradu, a između 2.000 klijenata s kojima je radila našle su se i narudžbe za svjetske lidere Vladimira Putina, Nelsona Mandelu i Fransoa Miterana. “U Kinšasi sam prisustvovao tenderu na poziv Ministarstva unutrašnjih poslova Demokratske Republike Kongo zajedno s delegacijama Kine, Francuske i Belgije. Mi smo pobedili jer smo imali najbolji odnos kvaliteta i cene”, kaže Tripković.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.