Menu
A+ A A-

H.265: budućnost ili prolazni trend?

Jedna od najvažnijih tema u svijetu videonadzora danas je H.265 standard, koji je proizašao iz potrebe za postizanjem kvalitetnije propusnosti i pohrane u kontekstu korištenja 4K ili 8K videa. U ovakvom ambijentu sve više proizvođača predstavlja cjelovite sisteme koji u potpunosti iskorištavaju prednosti H.265 standarda. Ipak, prije nego što ova tehnologija postane standardna zamjena za H.264, potrebno je odgovoriti na više izazova i pitanja

Izvor: a&s International
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Evolucija kompresije videa prošla je kroz nekoliko faza. „Od svojih početaka tokom 1980-ih MPEG-1 standard je osmišljen za potrebe kompresije na VHS kvalitetu. Nakon njega uslijedili su MPEG-2 za NTSC/PAL, MPEG-4 Part 2, H.264 za HD i danas H.265, koji nudi za 40–50% kvalitetnije poboljšanje u pogledu brzine konverzije, tj. bitratea u odnosu na H.264, uz zadržavanje istog nivoa kvaliteta videa“, kaže Bengt Christensson, direktor marketinga u kompaniji Ambarella. Ipak, prisutna su i određena ograničenja. Naprimjer, navedeno 50% poboljšanje brzine konverzije odnosi se samo na jedan videostream, dok trenutno dostupni H.265 čipseti na tržištu proizvođačima nude nedovoljno prostora za diferencijaciju proizvoda.

To ne bi trebalo umanjiti pozitivne aspekte H.265 standarda, koji postaje traženiji kako videonadzor prelazi na 4K (3840x2160) ili čak i 8K (8192x4320) rezolucije prikaza. „Ako imamo na umu da videonadzorni sistemi rade 24 sata dnevno, jasno je da se za to vrijeme brzo pohrani ogromna količina podataka“, kaže Karen Sangha, specijalistkinja za marketing sigurnosnih rješenja u kompaniji Panasonic. „H.265 kompresija nudi odgovor na izazove koje nose videozapisi u ovako visokim rezolucijama jer posjeduje kapacitet za optimalno iskorištavanje ograničenog propusnog kapaciteta i prostora za pohranu podataka.“
„Kod H.264 standarda za 24-satni videonadzor pomoću 2 MP kamere potrebno je 50 GB prostora za pohranu. Kod H.265 za istu namjenu potrebno je tek 25 GB“, kaže Joseph Vo, tehnički menadžer u kompaniji Vantech.
Ova redukcija u pogledu potrebnih kapaciteta propusnosti i pohrane predstavlja izvor uštede za krajnjeg korisnika. „Sigurnost se često tretira kao nepopularni trošak, tako da kompanije u ovom slučaju mogu odmah uštedjeti na opremi za pohranu i održavanje, a potencijalno i na broju kamera koje se moraju instalirati“, kaže Brian Song, direktor kompanije IDIS Europe.
Najvažnija prednost H.265 sistema je za 50% veća brzina konverzije u odnosu na H.264, što znači da korisnici mogu prepoloviti troškove nabavke kapaciteta za pohranu i postići veći kvalitet slike uz ograničeniju propusnost“, kaže Clarence Lin, direktor kompanije Afidus.

H.265 i budućnost
Kako proizvođači kamera ne mogu postići tržišnu diferencijaciju na temelju samog H.265 standarda, oni nude i dodatne funkcije poput redukcije šuma i tehnologije prikaza širokog dinamičkog raspona (WDR). Njih kvalitetnije iskorištava senzor slike, te H.265 postiže kvalitetnije performanse. „H.265 ja praktično samo ‘okvir’. Bitan je paket koji možete uključiti u njega“, kaže Pieter van de Looveren, viši menadžer za marketing i komunikacije u kompaniji Bosch Security Systems. „Način na koji proizvođači uspiju minimizirati šum predstavlja bitan faktor. Šum na slici je smrtni neprijatelj za korisnike i proizvođače videonadzorne opreme i javlja se na senzoru kamere kao posljedica osvjetljenja, električnih smetnji ili greške na samom senzoru. Iako ga se nikada ne može u potpunosti izbjeći, moguće ga je značajno reducirati pomoću odgovarajućeg tehničkog dizajna, kvaliteta komponenti i kontrole uvjeta rasvjete. To znači da korisnici trebaju obratiti više pažnje na sposobnost proizvođača da digitalno reducira šum, dinamički podesi ekspoziciju i ponudi visoki dinamički raspon prikaza i druge napredne algoritme za kvalitetniji prikaz slike, što se postiže minimiziranjem šuma i optimizacijom kvaliteta slike za objekte od interesa i njihovo okruženje“, kaže on.

Više o ovoj temi čitajte u printanom izdanju...

 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.