Menu
A+ A A-

Bežične brave put ka sigurnijim bolnicama

Bolnice predstavljaju složen sigurnosni izazov. One uvijek moraju funkcionisati kao pristupačni javni prostori, dok istovremeno posjeduju vrijedne resurse, koje moraju štititi 24 sata dnevno. Cjelodnevno osiguravanje bolnica je težak zadatak. No, sve zrelija tehnologija predstavlja savršen odgovor za njega
Piše: Thomas Schulz, direktor marketinga i komunikacija za EMEA regiju, ASSA ABLOY
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.  
 
Ključni resursi su ljudski i oni uključuju pacijente, ljekare, medicinske sestre i pomoćno osoblje. Zaštita lijekova i povjerljivih informacija o pacijentima od ključne je važnosti. U laboratorijama se nalaze osjetljivi, a ponekad i opasni istraživački ili testni materijali, koji zahtijevaju kontinuiran nadzor. Vrijedna laboratorijska oprema često je, nažalost, meta krađa i vandalizma. Tu su i dodatni logistički izazovi jer su bolnice nerijetko veliki objekti i njihove brave se obično moraju integrisati s detekcijom požara, videonadzorom i drugim sigurnosnim sistemima. Korisnici ovih objekata ne uživaju jednaka prava korištenja: medicinsko i higijensko osoblje, pacijenti i njihovi posjetioci, veliki broj privremenih i kratkoročno angažiranih radnika trebaju prava pristupa prilagođena njihovim specifičnim i veoma različitim potrebama. Laboratorije koje stalno obilaze posjetioci i izvođači radova bolje su zaštićene ako se pristup njima kontroliše pomoću vremenski ograničenih „ključeva“, koji se mogu opozvati ili reaktivirati po potrebi. Temeljite istrage igraju ključnu ulogu u slučaju da dođe do narušavanja sigurnosti. One su često obavezujuće i po zakonu. Ako od tradicionalnih ključeva i brava očekujemo da odgovore na ove izazove, moguće je da su ta očekivanja nerealistična. Postavlja se pitanje šta je alternativa za institucije koje finansiraju poreski obveznici? 
 
Bežično rješenje
Većinu ovih problema može riješiti sistem kontrole pristupa s umreženim vratima i programabilnim RFID pametnim karticama. No, svi znaju da je kontrola pristupa skupa i da se zbog potrebe za postavljanjem široke mreže kablova ne može instalirati bilo gdje. Kontrola na taj način obuhvata samo vrata od posebnog sigurnosnog interesa. No, ako bismo se riješili kablova, onda to ne bi moralo biti tako. Bežične brave su najekonomičniji način da se kontrolom pristupa obuhvati cijeli objekat, čime se, uz skromna ulaganja, sigurnost značajno poboljšava. Osim toga, nema potrebe da mijenjate čitav postojeći sigurnosni sistem i krećete ispočetka. Naprimjer, Aperio brave lahko se mogu integrisati s postojećim sistemom kontrole pristupa i ponuditi nadziranu sigurnost za mnogo veći broj vrata nego što bi to bilo moguće pomoću kablova. One se besprijekorno integrišu sa sistemima za upravljanje zgradama i bežično povezuju s centralnim sistemom putem komunikacijskog centra. Najvažnije je to što one menadžerima bolnica omogućavaju da unaprijede sigurnost, dok administratori dobijaju kvalitetniju kontrolu prostorija. To uključuje širok spektar primjene, od kontrole vrata apoteke i omogućavanja pristupa prostorijama za higijensko osoblje do brzog opoziva pristupnih prava za bilo koju izgubljenu pametnu karticu. Sa stanovišta usklađenosti s propisima, važno je napomenuti da se kontinuirano vodi evidencija o korištenju svake Aperio brave ili ključa, kao i o korisnicima sistema. Aperio komponente dostupne su u različitim dimenzijama i oblicima i odgovaraju svim tipovima bolničkih vrata. Tu spadaju brave, cilindri i maske za brave za drvena, aluminijska i staklena vrata. Aperio štiti vanjska i unutrašnja vrata, što uključuje certificirana protupožarna i blindirana vrata koja ispunjavaju obavezujuće sigurnosne standarde, kao i vrata soba za sastanke i konsultacije, skladišnih prostorija, ureda, pa čak i polica za servere. Sistem za svaka od njih po potrebi može dodijeliti drugačiji nivo zaštite, a instalacije obuhvataju online i offline brave, kao i njihovo kombiniranje.  
 
Ekonomičnost
Ove brave se mogu brzo instalirati, bez potrebe za zamjenom samih vrata. Na YouTube videu “Time challenge Aperio cylinder” možete vidjeti kako tehničar završava kompletnu instalaciju za manje od dvije minute. Pri tome nema potrebe za postavljanjem žica i kablova, niti su potrebne usluge električara, što znači da nakon instalacije nema potrebe za plaćanjem usluga čišćenja. Održavanje podrazumijeva tek mijenjanje standardnih jon-litijskih baterija i to svake dvije godine.  
Bežične brave su jeftinije i za korištenje. Za razliku od standardnih, Aperio brave se aktiviraju tek nakon što stupe u kontakt s akreditivima. One nisu povezane s električnim vodovima i ne troše energiju kada su neaktivne. Jedna bežična električna brava troši oko 0,001 kWh energije godišnje, dok standardne brave i čitači troše 55,2 kWh.   
 
Bežična kontrola pristupa u praksi
Bežična zaštita bolnica više nije samo koncept: Aperio brave se već koriste u evropskim bolnicama. U Belgiji, naprimjer, bolnica Maria Middelares je ključni dio zdravstvenog sistema grada Ghenta. U saradnji s Nedapom, u novoj zgradi bolnice, koja je otvorena 2014. godine, ugrađeno je oko 700 Aperio Offline brava. One su povezane s Nedapovim AEOS sistemom kontrole pristupa, a instalacija je 100% bežična i odgovara estetskom rješenju nove zgrade. Osoblje otvara vrata i pristupa zaštićenim prostorijama koristeći jednu pametnu karticu s MIFARE i RFID tehnologijom.
 
U okviru 35 miliona funti vrijednog projekta rekonstrukcije službe hitne pomoći i odjela urgentne medicine, univerzitetska bolnica Aintree u Liverpoolu odlučila se za nadogradnju sistema kontrole pristupa. Uprava je tražila fleksibilan sistem kontrole pristupa za lakše vođenje svakodnevnih aktivnosti na planu sigurnosti, pri čemu bi se osigurao širi javni pristup uz njegovo ograničavanje kada su u pitanju zaštićene zone. Tražen je ekonomičan bežični sistem kako bi se osigurala brza i efikasna instalacija, a bez ometanja svakodnevnog rada bolnice. ASSA ABLOY ušla je u partnerstvo s kompanijama Grantfen i Inner Range kako bi isporučila jedinstvenu platformu koja je objedinila sistem kontrole pristupa Integriti sa njenim bežičnim maskama za brave iz serije Aperio. Dvadeset Aperio Online cilindara i maski za brave instalirano je u kompleksu bolnice, što je imalo za posljedicu reduciranje krađa bolničke opreme. Aperio Online tehnologija omogućila je sigurnosnim menadžerima bolnice da u stvarnom vremenu pristupaju informacijama o zgradi, pri čemu je moguće u potpunosti izbaciti provjeru pomoću magnetnih kartica. U Francuskoj, Velikoj Britaniji, Belgiji i drugim zemljama Aperio ljekarima i medicinskom osoblju nudi kontrolu pristupa prilagođenu njihovim smjenama ili radnom vremenu. Upravitelji imaju pristup informacijama o situaciji u zgradama u stvarnom vremenu, pri čemu je online ili offline integracija garant zaštite odjela, klinika i uredskih prostora. Dakle, ključ za napredniju i ekonomičniju bolničku sigurnost je jednostavan.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.