Menu
A+ A A-

Programabilni CLIQ® ključevi za brže vatrogasne intervencije u Švedskoj

London, mart 2017. – U holivudskim filmovima, vatrogasci uvijek provaljuju vrata prilikom intervencija. No, za tim više nema potrebe u švedskom gradu Skellefteå. CLIQ® tehnologija za elektromehaničko zaključavanje kompanije ASSA ABLOY omogućava lokalnoj vatrogasnoj brigadi da na brži i sigurniji način pristupi zgradama u slučaju nesreće.

 

Vatrogasna brigada grada Skellefteå zadužena je za zaštitu po požara na području istoimene općine na sjeveroistoku Švedske. Kako bi ubrzali vrijeme potrebno za intervencije i osigurali veću zaštitu tokom njih, iz brigade su zatražili instalaciju sigurnih ormarića za ključeve u zgradama. U njima bi se ostavljali privatni ključevi koje bi za to ovlašteni vatrogasci koristili za brzi pristup zgradi u kojoj izbije požar.

Za ove potrebe odabran je lokalni ASSA ABLOY partner, kompanija Valters Lås koja je svaku zgradu u gradu opremila automatskim alarmnim sistemom, uz ormarić sa zaštitom u vidu programabilnih mehatroničkih CLIQ® cilindara. Ključevi za prostorije su pohranjeni unutar njih.

CLIQ® objedinjuje elektronsku i mehaničku sigurnost u rasponu aplikacija za bežične cilindre. Oni se napajaju pomoću baterije unutar CLIQ® ključa. Svaki ključ je fizički identičan i može ga programirati administrator sistema. Funkcija CLIQ® Remote omogućava administratorima da mijenjaju pristupna ovlaštenja s bilo koje lokacije, što omogućava fleksibilan ili privremeni pristup za odobrene ključeve.

„U provinciji Skåne također koriste zidne ormariće s ključevima u korisničkim prostorijama“, kaže vatrogasni inženjer Johan Marklund. „Iako je to dobro rješenje, ako se ključ od jednog od njih izgubi moraju se mijenjati mehanički cilindri na svim ormarićima. To, međutim, nije problem kod CLIQ® cilindara na zidnim ormarićima“. CLIQ® brave se otvaraju isključivo uz potvrđivanje programabilnog CLIQ® ključa od strane centralnog upravljačkog sistema. Zahvaljujući pomenutoj funkciji daljinskog upravljanja, administratori mogu doslovno u sekundi dodijeliti privremena prava svakom CLIQ® ključu s bilo koje lokacije, i to pomoću CLIQ® Web Manager softvera. Evidencija o korištenju svake brave ili ključa se može izlistati kad god je to potrebno.

U slučaju izbijanja požara, vatrogasci mogu ažurirati svoje individualne programabilne CLIQ® ključeve u stanici ili dok su u pokretu, zahvaljujući sistemu ažuriranja ključeva unutar vatrogasnog kamiona. Više nema potrebe da se u vatrogasnim stanicama čuvaju i kontrolišu različiti kompleti ključeva, kao ni da vatrogasci prije intervencije idu u stanicu po ključeve. Brže reagovanje znači da je sada lakše spriječiti širenje požara i veću štetu.

„Pomoću CLIQ® Remote sistema ažuriranja ključeva u svakom kamionu, možemo dodijeliti ovlaštenja za svaki ključ za ograničeni vremenski period. Ako, na primjer, izgubimo ključ tokom intervencije, on postane beskoristan nakon 60 minuta“, kaže Marklund.

„Ranije smo u svakoj stanici imali sef sa ključevima“, dodaje on. „Samo u glavnoj stanici je čuvano preko 100 ključeva. Redovno smo morali raditi inventure i ponekad bismo otkrili da neki ključevi više nisu funkcionalni. U ozbiljnim situacijama ne bismo mogli ući u prostor bez razvaljivanja vrata“.

„Službama slične namjene u drugim mjestima također preporučujem odabir ovog rješenja“.

O CLIQ® tehnologiji:  CLIQ® je sigurnosni sistem zaključavanja s naprednom mikroelektronikom, programabilnim ključevima i cilindrima. Sistem nudi različite kombinacije mehaničkih i elektronskih sistema koji mogu odgovoriti na raznolike potrebe sigurnog i fleksibilnog pristupa. On je dostupan na globalnom tržištu i nudi fleksibilna rješenja za pristup i upravljanje ključevima za sve vrste aplikacija koje uključuju zaključavanje.

O vatrogasnoj brigadi grada Skellefteå: Ova brigada pokriva istoimenu općinu na sjeveroistoku Švedske. Ima 45 uposlenika u centralnoj stanici u gradu Skellefteå, od kojih je 30 vatrogasaca, dok u devet dodatnih stanica na području općine vatrogasci rade na pola radnog vremena. Lokalna vatrogasna brigada je poznata po svom pionirskom radu na razvoju tzv.   Skellefteå Modela dugoročne zaštite zdravlja vatrogasnog osoblja. Više informacija dostupno je na www.healthyfirefighters.com.

 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.