Menu
A+ A A-

ASSA ABLOY: Kontrola pristupa na udaljenim vodovodnim lokalitetima

CLIQ je sigurnosni sistem zaključavanja koji koristi savremenu mikroelektroniku, programabilne ključeve i cilindre. On nudi različite kombinacije mehaničkih i elektronskih sistema koji mogu odgovoriti na sve potrebe za sigurnim i fleksibilnim pristupom

Piše: Thomas Schulz, direktor marketinga i komunikacija za EMEA regiju, ASSA ABLOY
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Povjerenje i reference su ključni atributi svakog sistema zaključavanja projektovanog za kritičnu infrastrukturu. Francusko vodovodno preduzeće Eau de Valence suočilo se s izazovom nadogradnje staromodnog mehaničkog sistema zaključavanja. Zatražili su sistem kontrole pristupa za upravljanje međusobno udaljenim vodovodnim lokalitetima, koji bi morao ponuditi pouzdan rad u svim vremenskim uvjetima te evidentiranje i praćenje svih korisnika sistema s jedne kontrolne tačke. Rješenje je pronađeno u CLIQ tehnologiji kontrole pristupa kompanije ASSA ABLOY.

PROTEC2 CLIQ brave
Preduzeće je odabralo PROTEC2 CLIQ mehatroničke brave s cilindrima s mehaničkim diskovima i šifrovanom elektronikom. Firma AC Pro, partner kompanije ASSA ABLOY, ugradila je oko 40 PROTEC2 CLIQ programabilnih cilindara i katanaca na više lokaliteta u sklopu vodovoda. Istovremeno je izdato i 20 ključeva na baterije, po jedan za svakog ovlaštenog korisnika. Sada je na zahtjev dostupna sveobuhvatna evidencija korištenja za svaku bravu i katanac, tako da izvođači radova i drugi korisnici ključeva mogu lahko pratiti učestalost posjeta. Jednostavno je po potrebi prilagođavati prava pristupa za bilo koga, uz ograničavanje upotrebljivosti ključa za određene vremenske intervale ili datume. Poništavanje prava pristupa za izgubljene ili ukradene ključeve je jednostavno zahvaljujući CLIQ upravljačkom softveru, a obavezna obnova važenja ključa na sedmičnoj bazi predstavlja dodatni nivo sigurnosti. Pet ključeva u vlasništvu preduzeća Eau de Valence su također opremljeni CLIQ Connect tehnologijom kako bi menadžerima omogućili da „u hodu“ ažuriraju ovlaštenja za pristup pomoću ključeva, što se vrši pomoću Bluetootha i aplikacije CLIQ Connect. To je posebno važno u slučaju problema koji se jave kada je osoblje udaljeno od centralne lokacije ili je na dežuri.

Povjerenje korisnika
Zahvaljujući CLIQ tehnologiji, svaki cilindar se napaja pomoću standardne baterije unutar CLIQ ključa, tako da je instalacija brza i ekonomična. Nema nikakve potrebe za postavljanjem kablova, što je idealno rješenje za vrata i katance na mjestima na kojima je povezivanje s izvorima napajanja teško izvedivo ili nemoguće. "Sva energija je dostupna unutar ključa. Brava se ne napaja strujom, pa joj ne treba često održavanje", kaže Christophe Nublat, šef Odsjeka za istraživanja i radove u kompaniji Eau de Valence. Osim toga, CLIQ katanci mogu izaći na kraj s ekstremnim vremenskim uvjetima i zaštititi svaki otvoreni prostor, što CLIQ rješenje čini znatno prilagodljivijim od standardnih elektronskih sistema za kontrolu pristupa. Uprkos postojanju svih dodatnih pogodnosti, nema kompromisa na planu sigurnosti lokacije. Komunikacija između brave i ključa je šifrovana. Budući da postoji 1,97 milijardi jedinstvenih kombinacija ključeva, neograničen je opseg unutar kojeg neka organizacija može dizajnirati svoj pristupni sistem utemeljen na mehatroničkim ključevima prema vlastitim potrebama, bez obzira na izazove. Zbog toga je CLIQ tehnologija već stekla povjerenje na planu zaštite kritične infrastrukture širom Evrope.

 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.