Menu
A+ A A-

Rješenja za sigurnost studentskih domova: SMARTair upraviteljima nudi kontrolu, a studentima sigurnost

Da li biste radije upravljali sigurnošću trezora banke ili studentskih domova? Posao u banci je barem jednostavan: spriječite iznošenje novca, a zabranite pristup uljezima. Kamo sreće da je zaštita više stotina mladih ljudi jednako jednostavna
Piše: Thomas Schulz, direktor marketinga i komunikacija za EMEA regiju, ASSA ABLOY
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.  
 
Studentski domovi su obično velike zgrade s velikom frekvencijom kretanja. Jedan korisnik koji se kreće između svoje sobe, čitaonice i teretane koristi vrata 15 puta dnevno. U domu u kojem živi samo 200 studenata to je 3.000 dnevnih događaja koje prati sistem kontrole pristupa. Kretanje velikog broja studenata predstavlja dodatno administrativno opterećenje za upravitelje objekata. Imajte na umu da određeni broj studenata dolazi u dom ili ga napušta svakog semestra. Za to se svake sedmice mora zakazati primopredaja ključeva, za kojim još morate i tragati ako se student ne pojavi. 
 
Sigurnosna rješenja budućnosti 
Mehanička zaštita ne može biti rješenje, jer mehaničke brave menadžerima ne nude kontrolu i fleksibilnost koja im je potrebna. Ona ne nudi praćenje u realnom vremenu, niti vođenje detaljnih evidencija o korisnicima ili korištenju brava. To znači da nema jednostavnog načina za praćenje neovlaštenog pristupa, npr. u  slučajevima krađe. Postojeća generacija studenata, tzv. Generacija Z, odrasla je kao skupina „digitalnih domorodaca“. Oni očekuju pristupačnost kao standardnu funkciju umjesto mehaničkog rješenja koje se prvi put koristilo još u drevnom Egiptu. SMARTair bežični pristupni sistem upravo je dizajniran kao odgovor na izazove zaštite studentskih domova. On otklanja probleme s upravljanjem pomoću kombinacije kontrole i ušteda. Nudi brave na baterije koje se mogu lahko postaviti na postojeću infrastrukturu ili uključiti u novu instalaciju. Dovoljno je samo da instalateri zamijene postojeću mehaničku bravu bežičnim uređajem i povežu vrata s upravljačkim softverom. 
 
Pametna zaštita
Kompaktni i robusni SMARTair uređaji mogu zaštititi svaki prolaz. Maske za brave (s opcionalnom tastaturom za dodatnu sigurnost) idealne su za studentske spavaonice i mogu se postaviti na drvena i staklena vrata, kao i na vrata za evakuaciju u slučaju požara ili nesreća. SMARTair zidni čitači podržavaju korištenje PIN-a i koriste se za kontrolu liftova, glavnih vrata ili ulaza na parking. I cilindri se lahko postavljaju u uredske prostorije. Dovoljno je zamijeniti postojeće mehaničke cilindre SMARTair uređajem. Kada je u pitanju zaštita ličnih predmeta, SMARTair brave se mogu postaviti na ormariće i podesiti preko istog sistema, bez potrebe za dodatnim modulom. 
Zahvaljujući tom sistemu, studenti se mogu slobodno kretati uz posjedovanje programabilnih pametnih kartica, tagova ili zaštićene mobilne aplikacije. Uređaji podržavaju sve RFID tehnologije, a studenti mogu nositi samo jedan akreditiv kako bi otvarali vrata i pristupali dodatnim uslugama u objektu. Jedna kartica služi za otključavanje vrata, zaštitu stvari u ormariću, korištenje biblioteke, plaćanje kopiranja i kupovinu obroka. Tako se udobnost boravka u domu podiže na novi nivo. 
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.