Menu
A+ A A-

Slučaj iz prakse tvrtke ECCOS

Trenutačno Epsimax povezuje četiri Plivina objekta u Hrvatskoj te objekt u Sarajevu, a uskoro će se povezati i objekti u Bukureštu, Ljubljani i Beogradu. U sklopu sustava videonadzora ugrađeno je oko 500 kamera i više od 20 videoservera, dok je za sustav kontrole pristupa ugrađeno preko 150 kontrolera i 300 čitača
Piše: Anita Jerković, voditeljica marketinga, ECCOS inženjering
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Zahvaljujući velikom broju stručnjaka, inovativnoj tehnologiji i stalnom ulaganju u proizvodni sustav, Pliva je najveća farmaceutska tvrtka u Hrvatskoj te vodeća u jugoistočnoj Europi. Članica je grupe Teva, jedne od najvećih farmaceutskih kompanija u svijetu, specijalizirane za proizvodnju generičkih lijekova, i jedan je od vodećih izvoznika s više od 80% proizvoda koji se plasiraju na strana tržišta. Zbog velikog svjetskog tržišnog potencijala Pliva ima objekte ne samo u Hrvatskoj nego i u drugim zemljama. Upravo se zbog rasprostranjenosti Plivinih objekata javila potreba za centraliziranim nadzorom i mogućnošću upravljanja sustavima svih objekata s bilo koje lokacije. Rješenje je ponudila tvrtka ECCOS.
 
Povezivanje udaljenih lokacija 
Tvrtka ECCOS je u Plivinim objektima instalirala aplikaciju Epsimax, vlastito programsko rješenje za integraciju sustava tehničke zaštite. Središnji server integriranog sustava tehničke zaštite nalazi se u sjedištu Plive u Zagrebu, dok se ostala računala na kojima je instaliran Epismax preko Plivine mreže povezuju na središnji server. Putem aplikacije Epsimax mogući su administracija i nadzor sustava tehničke zaštite na bilo kojoj lokaciji sa svakog računala na kojemu je instalirana.
Trenutačno Epsimax povezuje četiri Plivina objekta u Hrvatskoj (dva u Zagrebu, po jedan u Karlovcu i Savskom Marofu) te objekt u Sarajevu, a uskoro će se povezati i objekti u Bukureštu, Ljubljani i Beogradu. U sklopu sustava videonadzora ugrađeno je oko 500 kamera i 20-ak videoservera, dok je za sustav kontrole pristupa ugrađeno više od 150 kontrolera i 300 čitača. Kontrola pristupa uključuje različite vrste barijera – visoke, poluvisoke (tripode) te barijere za kontrolu ulaska vozila (rampe). Iz sjedišta u Zagrebu te iz sigurnosno-operativnog centra u Savskom Marofu kroz aplikaciju Epsimax obavlja se, između ostalog, administracija zaposlenika, posjetitelja i vanjskih izvođača radova, administracija događaja iz sustava kontrole pristupa i sustava protuprovale te praćenje videonadora kroz modul za videonadzor. U novoj su vratarnici u Savskom Marofu, osim sustava tehničke zaštite, integrirani i sustavi upravljanja energijom te upravljanja u zgradarstvu. Iz sigurnosno-operativnog centra moguć je stalni nadzor kamera i prolazaka osoba na lokaciji, a tu se nalazi i centar za administraciju dolazaka i odlazaka te upravljanje ulaznim i izlaznim rampama na parkiralištu u krugu cijelog Plivinog pogona u Savskom Marofu.
 
Modularan dizajn 
U aplikaciju Epsimax integrirani su brojni moduli za primitak i obradu alarma iz sustava tehničke zaštite te moduli za unošenje i iznošenje predmeta, evidenciju zaposlenika, posjetitelja i izvođača radova na svim Plivinim objektima. Interaktivna grafička mapa središnje je mjesto upravljanja gdje su ucrtani svi elementi sustava videonadzora i kontrole pristupa. Status vrata vidljiv je na temelju oznake (zatvorena, otvorena, nasilno otvorena, u alarmu itd.). U modulu za videonadzor integrirane su sve kamere sa svih Plivinih lokacija, a kroz sučelje aplikacije moguće je gledati sliku uživo, premotavati te izvoziti snimke sa željene kamere i u željenom vremenu. Radi bolje preglednosti i lakšeg snalaženja, kamere je u izborniku moguće grupirati u grupe i podgrupe, a moguće je i kreirati matricu proizvoljnog oblika, u koju se dodaju kamere sa željenih lokacija. Aplikacija podržava i inteligentnu videoanalitiku, odnosno detekciju pokreta kojom se sprječava neovlašteni ulazak u krug objekta te neovlašteno unošenje ili iznošenje predmeta. Putem modula za upravljanje posjetiteljima i vanjskim izvođačima radova omogućena je evidencija osoba koje nemaju personaliziranu Plivinu iskaznicu. Njima se izdaje privremena iskaznica te se prati kretanje osobe po objektu tako što se putem čitača na ulazima u prostorije automatski prenose osobni podaci u aplikaciju.
 
Važnost uvezivanja sistema 
Pliva je jedan od korisnika koji su shvatili važnost povezivanja sustava tehničke zaštite s ostalim poslovnim procesima tvrtke. Kako bi se omogućilo povezivanje procesa, potrebno je povezivanje s modulom za upravljanje ljudskim potencijalima u SAP-u. Podaci se preuzimanju svakodnevno, pri čemu se vrši i verifikacija preuzetih podataka. U aplikaciji se pohranjuju slike i potpisi svih zaposlenika, koji pomoću kartice obavljaju brojne uredske aktivnosti, primjerice autoriziraju ispisivanje dokumenata na uredskim pisačima. Epsimax omogućuje i izradu različitih vrsta izvješća, poput onih o prolascima, prisutnosti slike, alarmima, posjetiteljima, operaterima itd. Izvješća je moguće filtrirati prema vremenskom okviru, imenu i prezimenu osobe, broju iskaznice, čitaču itd. S aplikacijom je povezan i dlanovnik (PDA) koji se bežičnom mrežom spaja na server. Prislanjanjem iskaznice na dlanovnik očitavaju se podaci o korisniku te se otvara ulazna ili izlazna rampa. Još jednom vrijedi istaći kako Epsimax omogućuje centralizirani nadzor svih objekata, čime je sigurnosni sustav tvrtke Pliva podignut na iznimno visoku razinu. No, kako će se broj Plivinih objekata povećavati, tako će se povećavati i potreba za proširivanjem aplikacije dodatnim modulima, a time će se još više očitovati posebnost Epsimaxova modularnog dizajna te Eccosov nevjerojatan inženjerski kapacitet. 
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.