Menu
A+ A A-

Videonadzorni sistemi u javnom prijevozu

Postoji rastuća potreba za videonadzorom kojim se može upravljati s centralne lokacije. Ovo će ukloniti potrebu da inžinjeri ručno preuzimaju podatke sa svakog pojedinačnog uređaja. Također, nadzor u stvarnom vremenu može pomoći autobuskim operaterima u blagovremenom rješavanju incidenata
Izvor: a&s International 
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Javni autobusi su jedan od najpopularnijih oblika javnog prijevoza na svijetu. Smatra se da je videonadzor u njima efikasan način zaštite putnika i vozača te sprečavanja oštećenja na imovini. Zahvaljujući tehnološkom napretku, nadzorne kamere se sada mogu koristiti za obeshrabrivanje kriminalaca, a mogu pomoći i pri poboljšavanju efikasnosti rada autobuskih operatera. 
 
Vladini propisi
Obavezni lokalni zakonski zahtjevi pomažu u povećavanju broja postavljenih kamera. Direktor Mobotixa Thomas Lausten kaže: "Do sada nije bilo američko-evropskog propisa da na autobuse bude postavljen videonadzor, iako određeni broj velikih gradova insistira na tome kako bi autobuski operateri dobili licencu za rad." U određenim regionima autobuski operateri moraju slijediti regulative ili propise prije nego što dobiju licencu za rad. Lausten kaže da Transport u Londonu, lokalna vladina institucija, propisuje minimalan nadzor potreban u najosjetljivijim dijelovima autobusa ili onima u kojima vlada najveća gužva. On objašnjava da pravila insistiraju na tome da sve kamere budu trajno uključene kada je autobus aktivan. „Za zadržavanje podataka i upravljanje njima odgovoran je operater, u skladu s lokalnim zakonima o zaštiti podataka i privatnosti", kaže on. Zakonski propisi koji se tiču vremena zadržavanja videosnimaka također mogu varirati, pri čemu neke lokalne vlasti određuju period od nekoliko sedmica. Hikvisionov menadžer za mobilna rješenja Daniel Yu kaže da Vlada Floride nalaže svim prijevoznicima da se pridržavaju minimalnog perioda zadržavanja videosnimka od 30 dana. 
 
Ključ je u pouzdanosti
Najbitniji zahtjev u ovoj oblasti su pouzdani sistemi i visokokvalitetni video. Sistemi prvenstveno moraju biti otporni na vandalsko ponašanje i izdržati vibracije pri treskanju vozila. Slika mora ostati oštra u promjenjivim uslovima osvjetljenja kao što su jaka sunčeva svjetlost i tama po noći. Preporučena rješenja uključuju kamere koje podržavaju automatsko prebacivanje sa snimanja u boji na crno-bijelo kako bi se osigurao visok kvalitet slike tokom cijelog dana. 
Lausten naglašava da su za snimanje videa i zvuka u bučnim i visokozahtjevnim okruženjima digitalne kamere bez pomičnih dijelova postale standard za montiranje u okviru autobuskih sistema. „Ovo obuhvata i uklanjanje DVR-ova sa standardnim diskom, a uključuje interni prostor za pohranu podataka na flash memoriji, što omogućava snimanje videa i zvuka unazad nekoliko dana, a sve to na memoriji na koju ne utječu nezgodni uslovi vozila u pokretu", ističe Lausten. Kako bi se postigao pouzdan rad, Mobotix svoje kamere certificira prema EN50155 standardu, koji garantuje pouzdan rad uprkos promjenama u voltaži, prekidima napajanja i promjenama napojne jedinice.
 
Ušteda vremena i novca
Cijena je jedan od glavnih faktora koje autobuski operateri trebaju imati u vidu. Kada je u pitanju montiranje novog sistema ili nadogradnja postojećeg, prednost se daje lahkim nadogradnjama koje ne uključuju kupovinu novih sistema. Hibridni modeli mogu omogućiti isplativije rješenje. Zbog toga neke kompanije poput AngelTraxa nude hibridna rješenja. "Dugoročni troškovi posjedovanja predstavljaju značajan problem, budući da su potpuno digitalni sistemi vrlo skupi", kaže predsjednik i direktor AngelTraxa Richie Howard. On ističe da će njihova nova tehnologija hibridnih komponenti, koja će biti dostupna od početka 2018. godine, omogućiti kupcima ne samo da provjere i poprave vlastiti sistem u roku jedne minute bez potrebe za deinstaliranjem MDVR-a već mogu nadograditi na novu tehnologiju bez kupovanja potpuno novog sistema. Yu iz Hikvisiona također naglašava da evolucija tehnologija za videokompresiju sa H.264 na H.265 standard može donijeti uštede propusnosti i prostora za pohranu. "Hikvision nudi H.265+ pametni kodek, koji u odnosu na H.265 smanjuje propusnost i prostor potreban za pohranu do 67 posto, a u odnosu na H.264 i do 83 posto", kaže Yu. 
 
Centralno upravljanje
Postoji rastuća potreba za videonadzornim sistemima kojima se može upravljati s centralne lokacije. Ovo će ukloniti potrebu da inžinjeri ručno preuzimaju podatke sa svakog pojedinačnog uređaja. Također, nadzor u stvarnom vremenu može pomoći autobuskim operaterima u blagovremenom rješavanju incidenata. Yu kaže da je posljednjih godina trend u svijetu potražnja za sveobuhvatnim rješenjem. Propisano rješenje obično se sastoji od iVMS sistema i ugrađenog videonadzornog sistema koji podržava bežičnu povezivost i dodatne opcije poput GPS-a. "U Turskoj smo imali autobuski projekt koji je obuhvatao više od 800 mobilnih nadzornih uređaja za snimanje videa na autobusima i iVMS sisteme za centralno upravljanje." Radi poboljšavanja korisničkog iskustva, Hikvision nudi mogućnost prilagodbe, poput poslovne analize ili dizajna interfejsa. Direktor poslovnog razvoja u Odjelu za transport Axis Communicationsa Patrik Anderson kaže da "vlasnicima voznih parkova treba nadzorni sistem koji obuhvata sve komponente u svim vozilima tokom cijelog životnog vijeka voznog parka, a ne trenutno često korišteni pristup zasnovan na jednom vozilu." On vjeruje da je revolucionarni mrežni video mnogo više od pukog digitaliziranja stare analogne arhitekture uz pridržavanje principa starih 30 ili 40 godina. Očekuje se da će pojava novih pristupa mobilnom nadzoru u voznim parkovima učiniti današnje sisteme zastarjelim. "Svjedočit ćemo prebacivanju operatera na holistički pristup koji obuhvata čitav vozni park radi poboljšanja efikasnosti. Teoretski, ovo može uključivati korištenje kamera za nadzor saobraćaja, pri čemu autobuski operater može upozoravati vozače o svim incidentima koji mogu izazvati kašnjenje te im ponuditi alternativnu rutu." U ovom sektoru postoji veliki potencijal za dodavanje novih tehnologija i usluga u cilju dodatnog osiguravanja putnika, upravljanja vozačima i poboljšanja efikasnosti u radu.
 
Digitalni nadzor visoke rezolucije
Kada je riječ o sistemima za videonadzor vozila, potražnja za kamerama visoke rezolucije i dalje raste, uz prebacivanje s analognih na digitalne sisteme radi povećanja broja opcija. "Trenutni trendovi uključuju NVR-ove s potpuno digitalnim IP kamerama, nasuprot starim analognim sistemima. Ovo sistemu omogućava visoku 1080p rezoluciju i 4 MP kamere, zajedno s naprednom videoanalitikom, koja uključuje brojanje ljudi, analizu ponašanja vozača, detekciju promjene trake itd.", kaže Howard. Vodeća švedska autobuska kompanija Nobina koristi IP videonadzorni sistem iz Observit BOT-a s Axisovim mrežnim kamerama u cilju zamjene postojećeg analognog sistema na autobusima. Kamere imaju HDTV kvalitet te su u stanju dati oštru sliku i izdržati nepovoljno okruženje na autobusima. Sistem može sam sebe provjeravati u potrazi za problemima u radu te odobriti korisnicima pristup snimcima u stvarnom vremenu čak i tokom vožnje. 
 
Efikasno upravljanje videom
Bežična povezivost olakšava i ubrzava upravljanje videopodacima. Umjesto vađenja hard diskova iz autobusa, operateri mogu pristupiti videu ili ga skinuti preko Wi-Fija ili celularnih mreža čak i prije nego što autobusi priđu stanici. Trenutna tehnologija je prvenstveno zasnovana na 2,4 GHz frekvenciji. Yu smatra da će trend biti usvanjanje 5.8G Wi-Fi bežične mrežne tehnologije za brže pravljenje kopija snimaka od onog koji nudi 2,4 GHz. 
Upotreba integrisanog GPS-a i celularne povezivosti predstavlja glavni trend. Mobotix navodi Montebello Bus Lines (MBL) u Kaliforniji kao praktični primjer. MBL-ov vozni park od 66 autobusa nedavno je nadograđen novim digitalnim sistemom, koji menadžerima omogućava da preko mobilne mreže instantno pregledaju video s bilo koje kamere na bilo kojem udaljenom vozilu na zahtjev ili u slučaju da vozač aktivira uzbunu. Svaki autobus se prati preko GPS-a i povezan je s MBL-ovim centrom preko 4G LTE mobilne mreže. 
 
Inteligentne mogućnosti
Kako se tehnologija nastavlja razvijati, tako sve više inteligentnih opcija nalazi svoj put na nadzorne sisteme u autobusima. Kako kaže Yu, ovo uključuje prepoznavanje zamora vozača ili detekciju dima. Dodaje da će inteligentni algoritmi za prepoznavanje elemenata u videu biti integrisani u mobilne IP kamere ili mobilne digitalne/mrežne videosnimače. "Ali sada sve više proizvođača želi integrisati inteligentne algoritme direktno u IP kamere u autobusima", dodaje on. Pouzdana prilagodljivost i jednostavnost korištenja od ključne su važnosti. Uzimanje u obzir i pridržavanje propisa lokalnih vlada važni su koraci u montiranju sistema u cilju osiguravanja ljudi u javnim autobusima. 
 
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.