Menu
A+ A A-

SBO: Siguran transport gotovog novca

Posljednjih nekoliko godina zemlje regije aktivno su radile na unapređenju zakonskih regulativa i propisivanju nužne upotrebe određenih sigurnosnih rješenja s ciljem povećanja zaštite novčarskih institucija. Značajan korak napravio se u zaštiti ljudi i gotovog novca u transportu, gdje su se zakonski jasno definirale procedure i sistemi zaštite
Piše: Matija Vasiljevski, Odjel marketinga, Salon bankarske opreme
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Salon bankarske opreme u ponudi ima nekoliko proizvoda za zaštitu novca u transportu koji zadovoljavaju sve zakone, uredbe i propise zemalja u regiji. SBO 104 je elektrokemijski sigurnosni uređaj vlastite proizvodnje koji se koristi za zaštitu kod otimanja vrijednosti, samostalan je i može se umetnuti u bilo koju torbu. Alarmno stanje može se aktivirati na nekoliko načina, daljinskim upravljačem, detekcijom odnošenja, kada se izgubi veza između prijamnika i predajnika na udaljenosti od 10 do 15 metara, ili flaks sistemom, koji je s jedne strane vezan oko ruke nosioca, a s druge se aktivira vađenjem konektora iz uređaja.
 
Proizvod koji zadovoljava sve zakone u regiji
SBO 104 je proizvod razvijen u suradnji s korisnicima, odnosno na osnovu povratnih informacija s terena. Na tržištu je od 2010. godine i o njegovoj kvaliteti govori podatak da su konkurentski uređaji kineskog porijekla potpuno nestali s hrvatskog tržišta. Uređaj najčešće koriste poštari i kuriri za prijenos manjih količina novca. Zakoni u regiji točno propisuju dopuštenu vrijednost novca u transportu uz primjenu sustava s elektrokemijskom zaštitom, čijom aktivacijom se trajno označavaju i uništavaju novčanice. Tako je u Hrvatskoj dopušten prijenos novca u vrijednosti od 20.001 do 150.000 kuna, u Federaciji Bosne i Hercegovine maksimalno do 20.000 KM, a u Republici Srpskoj do 25.000 KM. Osim elektrokemijskog uređaja, SBO u ponudi ima i velik broj različitih torbi koje su idealne za transport novca s uređajem SBO 104. 
 
iBox – inteligentna alternativa blindiranim vozilima i sefovima
SBO je za područje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije zastupnik britanske kompanije Spinnaker, vodećeg svjetskog proizvođača sigurnosnih rješenja u transportu novca. Više od 25 godina iskustva i susretanje s najoštrijim europskim zakonima rezultiralo je dizajniranjem inteligentnog sigurnosnog kofera iBox s patentiranim sistemom ubrizgavanja tinte bez upotrebe pirotehnike. Primjenom potpunog end-to-end pristupa, ne postoji apsolutno nikakva potreba za otvaranjem iBox kofera izvan sigurnog okružja. Svaki iBox je inteligentni sef kojem se može pristupiti samo pod sigurnim uvjetima i po sigurnosnoj proceduri na lokaciji preuzimanja ili dostave novca. Time su eliminirani “ranjivi” trenutci transportnog ciklusa koji su podložni napadu. 
iBox je kofer male težine te je ugodan i jednostavan za upotrebu. Dizajniran je za zaštitu protiv svih oblika napada. Zbog svojih sigurnosnih karakteristika iBox koferi se mogu prenositi i bez potrebe za oklopnim vozilima. Tako u Hrvatskoj ako koristite iBox ili sličan sistem, zakonski je dopušteno prevoziti novac u običnom vozilu kompanije do iznosa od 800.000 kn, dok je u Bosni i Hercegovini u Federaciji dozvoljeno do 100.000 KM, a u RS-u do 200.000 KM, uz pratnju jednog naoružanog zaštitara.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.