Sajmovi Svijet

Industrija sigurnosti ponovo se okupila u Essenu

Četiri godine su prošle kako je održan posljednji Security Essen. Među oko 17.000 hiljada posjetilaca bila je i naša redakcija. No, velika pauza evidentno je ostavila velikog traga na nekada najvećem evropskom sajmu sigurnosti.

Piše: Damir Muharemović; mail: redakcija@asadria.com

Security Essen dugo je vremena bio jedan od centralnih događaja u kalendaru sigurnosnih profesionalaca. Stoga je nakon četiri godine pauze izazvane pandemijom, ali i odlukom organizatora da nastavi održavati sajam u parnim godinama, u našoj redakciji vladalo veliko interesovanje za uvidom u posljednje tehnološke inovacije i ponovnim susretom s poznatim licima.

Interesovanje je, međutim, donekle splasnulo kada smo vidjeli da su otvorene i popunjene samo tri i po hale u odnosu na nekadašnjih dvanaest. Sa 1.040 izlagača i više od 40.000 posjetilaca iz 119 zemalja u 2018. sajam je pao na 383 izlagača i već spomenutih oko 17.000 posjetilaca. To je 63,1 posto smanjenje u broju izlagača, a 57,5 posto u broju posjetilaca. Izostali su veliki igrači kao što su Bosch, MOBOTIX, Axis, Milestone, ZKTeco itd., što je dodatno osiromašilo nekada impozantan događaj.

Fokus na posjetiocima višeg ranga

Organizatori su, pak, drugačije protumačili stanje na terenu. Izvršni direktor sajma Oliver P. Kuhrt je kazao kako su “prezentacije izlagača bile vrhunske i dovele do intenzivnih diskusija”, prebacujući fokus na kvalitet izloženih tehnologija, te da “sa Security Essenom industriji nude vlastitu snažnu platformu na jakom tržištu”, misleći time na tržište Njemačke, u kojoj je lani povećan promet u ovom privrednom sektoru za 7,5 posto na više od 24 milijarde eura. Također, smanjenje broja ljudi koji su došli da saznaju nešto o najnovijim dostupnim proizvodima i rješenjima protumačeno je na način da je to odraz trenda privlačenja višerangiranijih posjetilaca, jer su, prema informacijama organizatora, 77 posto činili donosioci odluka koji ulažu ili dogovaraju ulaganja u svoje kompanije. Takvi su, kažu, bili “veoma zadovoljni posjetom sajmu – posebno širokim spektrom proizvoda i usluga koji pokrivaju sve oblasti sigurnosti, kao i prisustvom brojnih tržišnih lidera i industrijskih giganata”.

Telenot je bio jedan od njih. “Videli smo jasan trend ka kvalitetnijim posjetiocima. Bilo da su predstavljali industriju, korporativne grupe ili maloprodajne lance, sigurnosni profesionalci koji su došli na Security Essen bili su visokopripremljeni stručnjaci. Postojalo je veliko interesovanje i za našu profesionalnu tehnologiju kontrole pristupa i za naš novi detektor pokreta, koji je predstavljen tokom sajma i već je dostupan na tržištu. Brojni specijalizirani instalateri su posebno pitali o našem još većem asortimanu protivprovalnih i vatrodojavnih alarma. Security Essen 2022 nas je iznenadio na dobar način. Zasigurno ćemo se vratiti 2024. godine”, kazao je Peter Wunderle, generalni direktor Telenota.

AI, digitalizacija i cloud glavni trendovi

Bilo je jasno da će vještačka inteligencija, digitalizacija i cloud rješenja znatno oblikovati budućnost sigurnosti. Između ostaloga, izloženi su robotski sistemi koji imaju sposobnost učenja, a koji obavljaju zadatke nadzora lokacije ili pružaju informacije kao pomoć posjetiocima. Postojao je i veliki interes za cjelovitim sistemima, gdje softver, terminali, administracija, analiza i usluge održavanja dolaze iz jednog izvora. Kako napredak u vještačkoj inteligenciji, internetu stvari i digitalizaciji zahtijevaju prostor za pohranu velike količine generisanih podataka, vladalo je veliko interesovanje i za rješenjima u oblaku, ali i uvezanim sistemima za pohranu podataka. Startupi su iskoristili priliku da predstave niz ideja interesantnih za sigurnosnu industriju. Na zajedničkom štandu pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva ekonomije demonstrirali su inteligentne robotske sisteme u obliku psa, inovativna rješenja za evidenciju radnog vremena, pa čak i kutije za odlaganje dragocjenosti skrivene u neupadljivom namještaju.

U narednom, 183. izdanju magazina govorit ćemo više o tehnološkim inovacijama koje smo imali priliku vidjeti i čuti na štandovima nekih od velikih svjetskih kompanija.

Zabilježite datum

Uprkos padu, organizatori su anketama zabilježili visok nivo zadovoljstva prisutnih. Devet od deset posjetilaca preporučilo bi Security Essen drugima. Devet od deset kompanija očekuje dobro postsajamsko poslovanje, a gotovo svi izlagači su izjavili da su stupili u kontakt sa svojim najvažnijim ciljnim grupama. Već sada je 89 posto posjetilaca i 88 posto izlagača izjavilo da će ponovo biti prisutni na Security Essenu 2024. godine. Naredno izdanje održat će se od 17. do 20. septembra 2024. u Messe Essenu. Zainteresovani izlagači mogu se registrovati na stranici www.security-essen.de.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *