Intervjui

Intervju: Vito Lalić, menadžer za razvoj poslovanja za Adria regiju, MOBOTIX

M16 termalno TR rješenje za ranu detekciju požara u martu je dobilo certifikat VdS-a, najvećeg evropskog instituta za korporativnu sigurnost. Ovo priznanje je još jedan argument kupcima da odaberu MOBOTIX-ova rješenja, koja su se već praktično dokazala u zaštiti ljudi i imovine.

Razgovarao: Damir Muharemović; E-mail: redakcija@asadria.com

a&s Adria: Koje su najveće prednosti ovog koraka za MOBOTIX-ove kupce?

Lalić: M16 termalno TR rješenje, iako već dokazano u praksi, sada posjeduje i VdS-ov certifikat o pružanju optimalne zaštite ljudi, sistema i robe od požara pomoću ranog otkrivanja vatre. VdS Schadenverhütung je najveći europski institut za korporativnu sigurnost, a njegov renomirani pečat kvalitete potvrđuje visoku razinu MOBOTIX-ove stručnosti u domeni termovizije i naglašava pozitivnu reputaciju brenda na tržištu. Kupci MOBOTIX-a, tvrtke u vlasništvu Konica Minolte, sada mogu biti sigurni da će što ranije i efikasnije biti upozoreni na pojavu vatre, pri čemu će, unatoč optimalnoj zaštiti, svaku prouzročenu štetu brzo i u potpunosti namiriti osiguravajuća kuća. Ovakvo rješenje, koje čini termovizijska kamera, poseban firmver i dodatne komponente, pruža nove mogućnosti i za MOBOTIX AG i njegove partnere, naročito vezano uz prodaju certificiranih vatrodojavnih sustava. Pored toga što naša termalna tehnologija već pruža najbolju ranu detekciju požara, MOBOTIX-ov videonadzor sada se može integrirati i u sustave za zaštitu od požara s VdS certifikatom.

a&s Adria: Kakvu reputaciju u svijetu sigurnosti i zaštite ima VdS i šta predstavlja njihov certifikat?

Lalić: S jedne strane, priznanje VdS-a potvrđuje kvalitetu i pouzdanost našeg rješenja za rano otkrivanje požara, ali za korisnike znači i optimalnu sigurnost ulaganja u protupožarni sustav koji jamči kriterije najrenomiranije njemačke institucije za korporativnu sigurnost. VdS Schadenverhütung je podružnica u stopostotnom vlasništvu Njemačke udruge osiguravajućih kuća (GDV). To je jedna od najpoznatijih svjetskih institucija za korporativnu sigurnost s fokusom na zaštitu od požara, sigurnost, prevenciju prirodnih opasnosti i cyber sigurnost. Njihove usluge uključuju procjenu rizika, ispitivanje objekata, certificiranje proizvoda, tvrtki i stručnjaka te širok spektar edukacija. VdS-ov pečat uživa odličnu reputaciju među stručnjacima i donositeljima odluka, dodjeljuje se proizvodima i pružateljima usluga, a WIK-ovo istraživanje proglasilo ga je bitnim kriterijem prilikom kupnje na tržištu sigurnosti.

Brže otkrivanje požara

a&s Adria: Šta je prednost vašeg rješenja za videodetekciju požara u odnosu na tradicionalnu vatrodojavu?

Lalić: Pouzdano i rano otkrivanje vatre cilj je detekcije požara koju MOBOTIX već duže vrijeme pruža svojom videotehnologijom – brzo intervenirati, spriječiti štetu i zaštititi ljude. Funkcionira ovako: MOBOTIX kamere termalne radiometrije (TR) s kalibriranim senzorom termalne slike mjere toplotno zračenje u nadziranom području i pokreću tzv. događaj kada se prekorače granične vrijednosti. To može biti alarm ili poruka ili čak izravno aktiviranje sustava za gašenje požara. MOBOTIX-ovo rješenje je impresivno jer se brzo i jeftino postavlja, što je obično mnogo lakše i jeftinije od, naprimjer, linearnih detektora topline na stropu prostorije. Osim toga, sustav termalnih kamera, koji se može postaviti na udaljenosti do 60 metara od izvora topline, također može brže reagirati. Toplina na početku požara se detektira čak i prije no što dosegne strop. Za razliku od detektora dima, MOBOTIX M16 TR ne ovisi o vremenu koje je potrebno da se dim podigne do detektora.

 a&s Adria: Kakvu arhitekturu MOBOTIX-ov termalni sistem za ranu detekciju požara zahtijeva te koje ga sistemske karakteristike odlikuju?

Lalić: MOBOTIX-ovo rješenje s VdS certifikatom obvezno propisuje arhitekturu sustava s M16 Thermal TR kamerom i tri interface kutije, a tvornički dolazi s posebnim, certificiranim softverom. Također je moguće nadgraditi MOBOTIX M16 Thermal TR kameru na VdS razinu uz odgovarajuće ažuriranje softvera i integraciju interface kutija. Kad je riječ o karakteristikama sustava, M16 VdS termalno rješenje mjeri temperaturu u rasponu od 50°C do 200°C, a događaji se pokreću kad je prag prekoračen za jedan piksel. Maksimalna potrošnja energije PoE termalne kamere je samo 8 W. Tri su varijante kuta i dometa slike: 45°x32°, mjerna udaljenost do 40 m; 25°x19°, mjerna udaljenost do 50 m; te 17°x13°, mjerna udaljenost do 60 m. Sustav ima integriran mikrofon i zvučnik te mora raditi s odobrenim napajanjem sukladno DIN EN 54-4 standardu.

a&s Adria: Osim za zaštitu od požara, gdje se ovo rješenje još može koristiti?

Lalić: MOBOTIX nudi vrhunsku industrijsku kvalitetu karakterističnu za proizvode napravljene u Njemačkoj, koji su otporni na prašinu i prljavštinu. MOBOTIX vanjski videonadzorni sustavi su robusni i otporni na različite vremenske uvjete, a mogu podnijeti temperature u rasponu od -30 do +60 stupnjeva. Kućište štiti od vlage i korozije i nije ga potrebno održavati. Smanjena potrošnja energije, aplikacije optimizirane za propusni opseg i zaštita od kvarova odlike su ovih fleksibilnih sustava. MOBOTIX tako postiže mjerljiv povrat ulaganja, npr. kroz smanjene premije osiguranja ili zastoje u sustavu ili putem beneficija osiguranja u slučaju štete.

Osim pouzdanog nadzora velikih i složenih vanjskih površina i skladišta, kao i sveobuhvatnog nadzora zatvorenih ili čak osjetljivih područja, MOBOTIX M16 VdS termalno rješenje može se koristiti i u druge namjene osim zaštite od požara. Naprimjer, termalne kamere su idealne i za nadzor osjetljivih područja (zaštita perimetra) danju i noću, čak i uz očuvanje privatnosti (zaštita podataka), budući da se uljezi mogu otkriti i aktivirati alarm, a da lica osoba ne moraju biti prepoznatljiva.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *