Kontrola pristupa Najave II

Kontrola pristupa kao ključni faktor za korisnike

Baš kao i videonadzor, kontrola pristupa se sve više prebacuje na IP, a to neizbježno vodi do problema povezanih s potencijalnim cyber napadima poput hakiranja IP čitača i kontrolera, njihovog korištenja za DoS napade i presretanja komunikacije između uređaja za kontrolu pristupa ukoliko nije enkriptirana na odgovarajući način
Izvor: asmag.com
E-mail: redakcija@asadria.com

Zabrinutost glede ove problematike potakla je korisnike na potražnju za visokosigurnim opcijama u njihovim rješenjima za kontrolu pristupa. Asmag.com je ovaj trend potvrdio kroz anketu u okviru koje je od korisnika zatražio da odaberu najbitnije brendove u sljedećim kategorijama: softveru za upravljanje kontrolom pristupa, mobilnim rješenjima i bežičnim bravama. Korisnici su u svim kategorijama naveli sigurnost kao najbitniji kriterij koji imaju pri odabiru proizvoda u oblasti kontrole pristupa. Stoga je na dobavljačima da ispune tu potražnju. U nastavku teksta se bavimo analiziranjem saznanja dobijenih anketom.

Prva kategorija: softver za upravljanje kontrolom pristupa
Softver je mozak sistema za kontrolu pristupa, jer on procesira i odgovara na pristupne zahtjeve. U ovoj kategoriji najznačajniji brendovi su Suprema (koju je odabralo 27,94 posto ispitanika), HID Global (13,53 posto), ZKTeco (10,88 posto), ASSA ABLOY (10,29 posto) i Genetec (10.29 posto). Ostali veliki brendovi – Johnson Controls, Gallagher, Vanderbilt, Openpath, AMAG, Identiv i Allegion – također su spomenuti. Softver za upravljanje kontrolom pristupa trebao bi karakterisati visok nivo sigurnosti, zatim imati razumljiv korisnički interfejs i mogućnost integracije sa drugim sistemima. Ovo su mogućnosti za koje su korisnici rekli da su utjecale na njihov odabir najznačajnijih brendova. Pri tome se sigurnost ističe kao glavna karakteristika koju uzimaju u obzir, a što je vidljivo u sljedećim komentarima:

“Vrhunska sigurnost”;
“Stabilna usklađenost s OSDP-om, GDPR-om i cyber sigurnosnim standardima kao dodatak podršci za unificiranu platformsku integraciju CCTV-a i detekcije provalnika”;
“Pouzdanost, veliki broj opcija, visok nivo sigurnosti”;
“Dobra sigurnost”;
“Visok nivo sigurnosti i kvaliteta”;
“Sigurnosne mogućnosti”.

Integracija s drugim sigurnosnim sistemima i lakoća korištenja također su bili u vrhu liste mogućnosti koje korisnici traže:

“Podrška za razne kamere”;
“Integracija s više sistema”;
“Trebao bi podržavati razne uređaje za akreditive i omogućiti izvrsnu tehnologiju za umrežavanje sa drugim sistemima”;
“Lako podešavanje i implementacija. Dostupnost u našoj zemlji”;
“Lako korištenje”.

Iz asmaga ističu da bi, kako se kontrola pristupa sve više prebacuje na internet, softver za upravljanje njome trebao uključivati više cyber sigurnosnih mogućnosti i integracijskih karakteristika kako bi se mogao umrežiti s drugim IP sistemima, naprimjer videonadzornom i protivprovalnom signalizacijom. Ove zahtjeve čitaoci su jasno iznijeli u anketi. Najpopularniji brendovi su dobro poznati po omogućavanju visokog nivoa sigurnosti i integracije, tako da nije iznenađenje to što su navedeni kao najbitniji.

Druga kategorija: mobilna rješenja za pristup
Čitaoci su u ovoj kategoriji birali najbolje brendove u oblasti rješenja za mobilnu kontrolu pristupa. Top pet mjesta pripalo je Supremi (32,93 posto), HID Globalu (21,29 posto), ZKTecu (7,23 posto), ASSA ABLOY-u (6,83 posto) i Genetecu (5,22 posto). Ostali brendovi spomenuti u anketi su još Identiv, Allegion i Gallagher.

Mobilna rješenja za kontrolu pristupa, koja podrazumijevaju pohranjivanje akreditiva za pristup na korisnikovom pametnom uređaju, koji se zatim može koristiti za otvaranje vrata, postaju sve popularnija zbog praktičnosti u odnosu na ostale akreditive, kao i činjenice da korisnici tokom pandemije radije koriste beskontaktna rješenja. Budući da ova tehnologija omogućava komunikaciju mobilnog uređaja i čitača, sigurnost je ponovo navedena kao najbitnija karakteristika, što se odražava u komentarima ispitanika:

“Računarska sigurnost”;
“Visok nivo sigurnosti”;
“Sigurnosna tehnologija i praktičnost”;
“Izvrstan nivo sigurnosti i stabilnosti”;
“Sigurno upravljanje akreditivima zasnovano na DID tehnologiji”.

Ispitanici su spomenuli i performanse rješenja, kao i lakoću korištenja te kompatibilnost s različitim modelima telefona i tehnologijama prijenosa podataka:

“Lako za koristiti, brzo”;
“Brzina autentifikacije”;
“Performanse”;
“Brzina, tačnost”;
“Praktično i lako za koristiti”;
“Pogodno i za početnike”;
“Praktičan mobilni pristup”;
“Lakoća korištenja”;
“Podrška za razne modele telefona”;
“NFC integracija”;
“Kompatibilnost s Bluetoothom i NFC-om”.

Iz asmaga na to kažu da su brendovi u oblasti kontrole pristupa kao što su HID Global, Identiv i ASSA ABLOY već odavno poznati po svojim rješenjima za kontrolu pristupa. Međutim, zanimljivo je vidjeti da su brendovi koji su jaki u sektoru biometrije, naprimjer Suprema i ZKTeco, također lansirali mobilna rješenja za kontrolu pristupa koja postaju popularnija među korisnicima. To na stranu, rješenja koja mogu efikasno ispuniti zahtjeve korisnika, među kojima je i potreba za što većim nivoom sigurnosti, imat će veću šansu da ih korisnici prihvate.

Treća kategorija: bežične brave
U trećoj kategoriji čitaoci su ocijenili najbolje brendove u oblasti bežičnih brava. ASSA ABLOY, koji je već dugo predvodnik u ovoj oblasti, osvojio je prvo mjesto sa 30,12 posto glasova, dok je HID Global na drugom mjestu (10,84 posto), Allegion na trećem (9,64 posto), ZKTeco na četvrtom (9,64 posto), a Suprema na petom mjestu (8,43 posto). Ostali brendovi koje vrijedi spomenuti uključuju RemoteLock, Kwikset, Latch, Igloohome i Kisi. Sigurnost je ovdje potrebna za bežičnu komunikaciju brava i drugih komponenti u okviru sistema za kontrolu pristupa, za čime postoji velika potražnja. Korisnici su imali sljedeće komentare:

“Sigurnost”;
“Pouzdanost, visok nivo sigurnosti”;
“Sigurnosna enkripcija”.

Budući da su bežične brave uređaji za kontrolu pristupa, korisnici od njih također traže pouzdanost, lakoću instalacije, integraciju i dobru cijenu, što se odražava u sljedećim komentarima:

“Pouzdanost”;
“Stabilna konekcija”;
“Etička ruta do tržišta uz cjenovnu strategiju koja će osigurati profit za svaki korak unutar kanala implementacije i marketinga”;
“Lakoća instaliranja i pouzdanost”;
“Plug and play mogućnost”;
“Pogodnost za početnike”;
“Dobra cijena, mogućnosti”;
“Podrška za integraciju s najbitnijim platformama”.

Korisnici također traže višefaktorsku autentifikaciju za, naprimjer, kartice, lozinke i biometriju.

Bežične brave omogućavaju bežičnu konekciju sa sistemom za kontrolu pristupa, tako da korisnici ne moraju pružati kablove i ugrađivati žice, ističu u asmagu. Brendovi kao što su ASSA ABLOY i Allegion jaki su u ovom sektoru te u ponudi imaju bežične brave za komercijalnu i stambenu upotrebu, tako da je njihova reputacija kao najboljih kompanija u ovoj oblasti manje-više očekivana. Sigurnost i pouzdanost su bitni faktori koje treba imati u vidu, budući da korisnici žele da njihove brave budu otporne na cyber napade te da pouzdano rade kako bi osigurale njihove organizacije.

Ostale preference
Čitaoci su također pitani da odaberu brendove koji nisu bili uključeni u prvobitnu listu. Većina ih je spomenula LenelS2, kompaniju jaku u oblasti softvera za upravljanje kontrolom pristupa, kao i čitača koji podržavaju različite akreditive, kao i Safetrust i Farpointe Data, od kojih su obje stručne u oblasti beskontaktnih rješenja i za mobilne akreditive. U anketi je učestvovalo 527 profesionalaca, uključujući sistem-integratore, distributere, konsultante i krajnje korisnike. Vertikalno gledajući, industrije u kojima ispitanici uglavnom rade su vlada, komercijalni objekti, proizvodnja, pametni gradovi, maloprodaja i prijevoz.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *