Svijet

Maloprodaja pokreće tržište elektronskog nadzora artikala

Tržište elektronskog nadzora artikala (EAS) porast će sa 981 miliona dolara u 2019. na 1.173 miliona dolara do 2024. godine, uz prosječnu godišnju stopu od 3,6%, procjenjuje Marketsandmarkets. Modernizacija prodajnih objekata te potreba za zaštitom inventara od krađe i gubitaka glavni su pokretači predviđenog rasta.

Razvoj tog sektora između ostalog znači da sve veći broj maloprodajnih lanaca primjenjuje rješenja za automatizaciju koja se temelje na inovativnim tehnologijama kako bi pružili usluge koje su fleksibilne i lako dostupne kako za trgovce tako i za kupce. Budući da pomažu u zaštiti inventara od krađe, optimiziraju rad prodavnica i pružaju inteligentno rješenje za praćenje količine zaliha i broja kupaca, mnogi trgovci koriste EAS rješenja.

Tagovi (oznake) će držati najveći udio na tržištu elektronskog nadzora artikala. Oni se aktiviraju i pokreću alarm kada pređu granicu EAS zone detekcije na ulazu ili izlazu prodavnice. Na tržištu su dostupne dvije vrste tagova – tvrdi i meki. Funkcionisanje većine oznaka i etiketa (label) je relativno slično jer ih detektuju sigurnosne antene na vratima. Uglavnom ih koriste prodavnice odjeće i modnih dodataka zbog sve većeg broja potrošača i maloprodajnih objekata.

Trenutno, kažu analitičari, RF tehnologija je najzastupljenija na tržištu elektronskog nadzora artikala, a očekuje se da će se sličan trend nastaviti i u skorijoj budućnosti. Rezultat je to rastuće upotrebe takvih komponenti među krajnjim korisnicima, uključujući prodavnice odjeće i modnih dodataka, supermarkete te apoteke. RF tehnologiju odlikuje ultraširoka udaljenost detekcije, jednostavna instalacija i rad, niska stopa lažnih alarma, jaka zaštita od ometanja signala te visoka stabilnost i izdržljivost.

Kada je riječ o regijama, Azijsko-pacifička će ostvariti najveću stopu rasta na tržištu elektronskog nadzora proizvoda. Veći broj supermarketa i prodavnica, visok ekonomski rast, rast potrošnje, povećanje životnog standarda, povećanje raspoloživih prihoda i promjena načina života glavni su razlozi veće potražnje za EAS sistemima u toj regiji.

Najveći igrači na tržištu elektronskog nadzora artikala su Checkpoint Systems, Johnson Controls, Agon Systems, All-Tag Corporation, Amersec, Tag Company, Ketec, WG Security Products, Softdel, Shenzhen Emeno Technology, Cross Point, Takachiho Koheki, Stanley Security, Shopguard Systems, Dexilon Automation, Feltron Security Systems i Sentry Custom Security.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *