Kontrola pristupa Tehnologija i proizvodi

Može li telefon zamijeniti nezamjenjivu plastičnu karticu?

Mobilna kontrola pristupa će sve više ići u korak sa savremenom mobilnom tehnologijom, kaže Thomas Schulz, direktor marketinga i komunikacija u sektoru digitalnih rješenja i kontrole pristupa u kompaniji ASSA ABLOY EMEA

U svijetu u kojem se konstantno krećemo nije čudo da mobilnu tehnologiju srećemo svuda oko nas. To uključuje i skoro sva radna mjesta. Do 2016. godine 94% velikih evropskih kompanija je svojim radnicima davalo mobilne uređaje, navodi se u zvaničnim statistikama Evropske unije. Radnici ih koriste za više od puke provjere e-maila. Naprimjer, nedavno istraživanje koje je proveo Criteo pokazalo je da se 39% online rezervacija kod turističkih agencija sada vrši preko mobilnog telefona.

Ipak, postoji jedna primjena na radnom mjestu kod koje su mobilni telefoni izuzetak – kontrola pristupa. Tehnologija za to već postoji. Mobilna tehnologija se čini dobrim rješenjem za pristupačnu sigurnost. Uređaj koji uvijek nosite, vaš pametni telefon, može zamijeniti RFID karticu. Mobilni telefon je u fokusu više atraktivnih inovacija u oblasti kontrole pristupa.

Zašto onda fizički akreditiv i dalje suvereno vlada kancelarijama i poslovnim prostorima?

Korak naprijed za mobilnu tehnologiju?

Kako navodimo u novom izvještaju o sektoru kontrole pristupa, mobilni telefoni još nisu ostvarili predviđeni napredak u pogledu zamjene plastične pametne kartice.

U Izvještaju o bežičnoj kontroli pristupa u 2018. godini navodi se: “Kada je u pitanju kontrola pristupa, sigurnosni odjeli su tradicionalno zaduženi za izvršavanje dva glavna zadatka na što ekonomičniji način. To su praćenje radnog vremena i sprečavanje neovlaštenog ulaska. Bilo to ispravno ili ne, kartice, privjesci s ključevima i šifre se smatraju adekvatnim rješenjima za ove zadatke. Sigurnosni stručnjaci ne žele ‘ugroziti’ sigurnost tako što će usvojiti inovacije koje se doživljavaju kao neprovjerene“.

Istraživanje upravo govori o ovom višku opreznosti kod sigurnosnih menadžera. Jedan izvještaj Evropske komisije o digitalnoj transformaciji navodi da 51% kompanija koje primjenjuju BYOD politiku donošenja vlastitih uređaja na posao smatra da su zbog toga izložene riziku. Proizvođači uređaja kakav je, naprimjer, Lenovo smatraju da je praksa dozvole korištenja poslovnih uređaja potencijalni lijek za to.

Ove rezerve u vezi s kontrolom pristupa pomoću mobilnog telefona su detaljno dokumentovane. Ipak, korištenje mobilnog telefona umjesto pametne kartice također ima svoje prednosti. Koliko brzo primijetite da ste izgubili karticu za pristup svom radnom mjestu? Svi su pažljiviji kada je u pitanju njihov dragocjeni telefon. U slučaju njegove krađe, sigurnosna lozinka, uzorak i otisak prsta mogu spriječiti lopova da upadne u prostorije ili uđe u sam telefon.

Studentski domovi, naprimjer, od akreditiva na mobilnim telefonima mogu očekivati značajno podizanje nivoa sigurnosti. Mali broj studenata brzo bi primijetio nestanak pametne kartice, dok bi svaki od njih odmah opazio gubitak mobilnog telefona.

Telefoni se mogu zaštititi biometrijskim sistemom na mnogo jeftiniji način od cijelog objekta. „Umjesto da dodajete biometrijske uređaje za snimanje u čitače ili paralelno s njima, sam telefon se može jednostavno iskoristiti kao uređaj za snimanje lica ili glasa (ili oboje). To se izvodi uz uspoređivanje i analizu koji su omogućeni na telefonu ili lokalno“, smatra David Anthony Mahdi, direktor istraživanja u kompaniji Gartner.

Telefoni otvaraju nove mogućnosti za ažuriranje akreditiva bez potrebe za posebnim čitačima ili povratkom u matične organizacije. Uzmimo za primjer novo rješenje SMARTair Openow, koje omogućava menadžerima sigurnosti i korisnicima objekta da upravljaju virtuelnim ključevima preko sigurne aplikacije. Ako administrator poništi virtuelni ključ, on odmah nestaje iz korisničke aplikacije Openow. Ovi ključevi se mogu kreirati i slati s bilo kojeg mjesta. Menadžeri objekta mogu provjeriti i izmijeniti sva prava pristupa za svaki virtualni ključ kad god to žele i gdje god se nalazili.

Studenti i osoblje u novom 100 miliona dolara vrijednom kampusu državnog univerziteta Arkansas u Queretarou (Meksiko) već imaju koristi od Openow sistema. Bez pristupnih kartica koje se moraju preuzimati i potvrđivati, svaki korisnik može instalirati i verificirati svoju aplikaciju i dobijati ključeve elektronskim putem. Ovaj pristup je siguran i praktičan.

Mobilna rješenja za mobilne radnike

Ove prednosti predviđaju bolju budućnost za akreditive na telefonima. Gartner predviđa da će do 2020. godine 20% organizacija koristiti pametne telefone za pristup umjesto plastičnih kartica. Ove prednosti nadmašuju rješive probleme s mobilnim pristupom.

U mnogim sektorima se očekuje brzo širenje mobilnih akreditiva. Jim Dearing, viši analitičar u IHS Markitu piše: „Krajnji korisnici koji će najvjerovatnije preći na cjeloviti sistem pristupa s mobilnim akreditivima su oni koji imaju veliki broj privremenih posjetilaca ili koji koriste kartice u velikom obimu. Primjeri uključuju gradilišta na kojim izvođači radova trebaju pristup različitim lokacijama, kao i univerzitete i hotele u kojim se veliki broj kartica mora zamijeniti svake godine.“

Rješenja za mobilne radnike prilagođena su ostvarivanju pristupa pomoću telefona. Ova ciljna publika je u fokusu tehnologije CLIQ Connect. U pitanju je mobilna nadogradnja CLIQ mehatroničkog sistema kontrole pristupa. S njom korisnik ključa više ne treba lično ažurirati ovlaštenja za pristup na licu mjesta. Sve što mu je potrebno je pametni telefon i aplikacija CLIQ Connect. Da biste promijenili ovlaštenja za pristup za korisnika ključa, dovoljno je da administrator pristupi CLIQ Web Manageru s bilo kojeg mjesta i ažurira ih. Korisnik ključa uspostavlja šifrovanu vezu između svog programabilnog Bluetooth ključa i aplikacije kako bi odmah ažurirao ovlaštenja preko oblaka.

Osim što kompanijama nudi administrativne uštede, CLIQ Connect jača i sigurnost jer se u slučaju gubitka ključa pristupna ovlaštenja mogu odmah poništiti. Kraći (tj. sigurniji) vremenski rokovi za odobravanje pristupa više neće ometati ničiji rad.

Samo mobilna tehnologija menadžerima objekata daje mogućnost da reaguju na ovako brz način. Svaka čast RFID karticama na njihovoj dugovječnosti, ali budućnost je svjetlija, brža … i mobilnija.

Preuzmite cijeli Izvještaj o bežičnoj kontroli pristupa u 2018. godini sa https://campaigns.assaabloyopeningsolutions.eu/wacreport2018

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *